ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μάχη Podemos-Σοσιαλιστών για τη δεύτερη θέση

 Μάχη Podemos-Σοσιαλιστών για τη δεύτερη θέση
ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη για τη δεύτερη θέση των ισπανικών εκλογών, με τους Podemos να βρίσκονται στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές. Την πρωτιά στις Ισπανικές εκλογές φαίνεται ότι το συντηρητικό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, που
σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (50% της καταμέτρησης) συγκεντρώνει 123 έδρες και θα χρειαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα.


Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη δεύτερη δύναμη των εκλογών. Με ένα exit poll να εμφανίζει πρώτους τους Podemos  και ένα δεύτερο τους Σοσιαλιστές, το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμφίρροπο.
Στο 50% της καταμέτρησης, οι Σοσιαλιστές εμφανίζουν μικρό προβάδισμα και κερδίζουν 97 έδρες ενώ ακολουθούν οι Podemos με 70. Στη Βουλή μπαίνουν και οι Ciudadanos  με 31 έδρες. 

Το exit poll της κρατικής τηλεόρασης δίνει 21,7% στους Podemos και 20,5% στους Σοσιαλιστές. Ένα δεύτερο exit poll από την εταιρεία Alter media, δίνει στους σοσιαλιστές με 21% και έως 83 έδρες και 20% στους Podemos. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δικομματισμός στην Ισπανία τελείωσε» δήλωσε ο Ινίγκο Ερεχόν λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Και αυτό γιατί το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. 

Την περασμένη Τετάρτη, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει προεκλογικά αυτό το ενδεχόμενο. 
Στην Ισπανία ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στη Μαδρίτη, όπου παρακολουθεί την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης... εκ των έσω -και συγκεκριμένα από το στρατηγείο των Ciudadanos- βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για μια "πολύ ενδιαφέρουσα μάχη" και μετέφερε την επικρατούσα εκτίμηση ότι τα παλαιά κόμματα, το λαϊκό και το σοσιαλιστικό, "δεν θα έχουν πρωτοκαθεδρία", με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά θα χρειαστούν τη συνεργασία των νέων κομμάτων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου