ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ξέχασαν τη μείωση φόρου για τους συνεπείς φορολογούμενους




Ξέχασαν τη μείωση φόρου για τους συνεπείς φορολογούμενους

Την περιφρόνηση του έδειξε για ακόμη μια φορά το οικονομικό επιτελείο στους φορολογούμενους οι οποίοι παρά την κρίση και την εξοντωτική υπεροφολόγηση καταφέρνουν με αιματηρές οικονομίες αλλά και οικονομικό προγραμματισμό να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το τι κάνει για τους καλοπληρωτές των φόρων, περιορίστηκε να απαντήσει ότι απλώς έθεσε εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι σέβεται την κουλτούρα πληρωμών των καλοπληρωτών.
Στην πράξη, αυτό που μέτρησε ήταν το δημοσιονομικό κόστος της θέσπισης μιας έκπτωσης φόρου για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα το σύνολο του φόρου που τους αναλογεί. Υπολογίζεται ότι αν θεσπιζόταν μια έκπτωση της τάξης του 2% για την εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα κόστιζε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό που το οικονομικό επιτελείο θεώρησε ότι ήταν απαγορευτικό καθώς θα έπρεπε είτε να περιοριστεί το ποσό που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι στη λεγόμενη 13η σύνταξη είτε να μην γίνει η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκπτωση στον φόρο εισοδήματος για όσους πλήρωναν το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης ίσχυε έως και το 2016 αλλά καταργήθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Η έκπτωση ήταν της τάξης του 2% ενώ παλιότερα ήταν υψηλότερη.
Εκτός από την έκπτωση φόρου για τους συνεπείς φορολογούμενους, η κυβέρνηση ξέχασε για άλλη μια φορά και τη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Αν και υπήρχαν πληροφορίες για μια φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία ιδιοκτησία, τελικά δεν επαληθεύτηκαν.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου