ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

11η ZOOTECHNIA: Η μεγαλύτερη έκθεση όλων των εποχών

11η ZOOTECHNIA: Η μεγαλύτερη έκθεση όλων των εποχών



Μεγαλύτερη από ποτέ αναμένεται να είναι η 11η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία ZOOTECHNIA, που διοργανώνεται από την 31η Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου του 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Είναι ενδεικτικό πως η αυξημένη ζήτηση για την έκθεση οδήγησε στην αξιοποίηση δύο ακόμα περιπτέρων σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, με αιχμή τις ζωοτροφές και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η 11η ZOOTECHNIA θα αποτελέσει το επίκεντρο όλων των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, leader επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ήδη κλείσει την παρουσία τους στη διοργάνωση, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον εμπορικών επισκεπτών από όλη τη χώρα και άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA θα διοργανωθεί το καθιερωμένο πλέον Pet Festival, ενώ θα φιλοξενηθεί και το «Σαλόνι Αλόγου».
H ZOOTECHNIA πλαισιώνεται και από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, στην οποία θα παρουσιαστούν οι πιο επίκαιρες καινοτομίες στην κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων, τη διατροφή των ζώων και τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μέσω επιδεικτικών παραδειγμάτων σε συνεργασία με αντίστοιχες παραγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, από την 1η έως τις 3 Φεβρουαρίου συνδιοργανώνεται στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA από την ΔΕΘ-Helexpo και το περιοδικό Meat News το Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του, από τον σταύλο στο πιάτο».
Τέλος, ένα ακόμα συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην 11η ZOOTECHNIA με θέμα «Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία», το οποίο θα συνδιοργανωθεί από τη ΔΕΘ-Helexpo και την Success Consulting & Financing.

PET FESTIVAL 2019
Στην ενότητα Pet Festival οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα εκπαίδευσης, διατροφής και υγείας γύρω από τα ζώα συντροφιάς.
Mεταξύ άλλων, το Pet Festival 2019 έχει ως στόχο:
1. Την ανάπτυξη του φιλοζωικού αισθήματος
2. Την προβολή εξειδικευμένων προϊόντων, καθώς και υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.
3. Την εκπαίδευση προς τη συνειδητή κηδεμονία των ζώων συντροφιάς.
Στο Pet Festival 2019, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά αγώνες agility, ένα υπέροχο, διαδραστικό κυνάθλημα μετ’ εμποδίων, στο οποίο η ταχύτητα και η μοναδική σχέση σκύλου - χειριστή θα εντυπωσιάσουν!
Στην ουσία, πρόκειται για ένα άθλημα κατά το οποίο ο κηδεμόνας/χειριστής καθοδηγεί τον σκύλο - αθλητή σε μία στημένη διαδρομή με εμπόδια, προσπαθώντας να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο από άποψη ακρίβειας και αποφυγής λαθών όσο και από ταχύτητας.
Για τους λάτρεις των καθαρόαιμων φυλών, θα διοργανωθούν ειδικές εκθέσεις, δηλαδή, εκθέσεις μορφολογίας, υπό την αιγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, για συγκεκριμένες φυλές, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να ενημερώνεστε για την αγαπημένη σας φυλή από επίσημους εκτροφείς!
Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, οι αγώνες agility, καθώς και η ειδική έκθεση μορφολογίας Βελγικών Ποιμενικών, θα γίνουν σε συνεργασία με τον Κυνοφιλικό Όμιλο Βελγικών Ποιμενικών Ελλάδος (Κ.Ο.ΒΕ.Π.Ε.). Επιπρόσθετα, η ειδική έκθεση μορφολογίας Ιαπωνικού Ακίτα, θα γίνει σε συνεργασία με τον Όμιλο Ακίτα Ελλάδος (Akita Club of Greece).
Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο στίβο, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τη θετική μέθοδο εκπαίδευσης με clicker, να παίξετε frisbee, να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας σε μία διαδρομή agility, αλλά και να δοκιμάσετε το διαδραστικό άθλημα του agility με εκπαιδευμένους σκύλους!
Οι λάτρεις της γάτας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τις φυλές: Βρετανική, Υμαλαϊων, Περσική και Σαβάνας.
Στην ενότητα για τα πτηνά συντροφιάς θα παρέχεται ενημέρωση από τα μέλη του Συλλόγου Πτηνών Αναψυχής Μακεδονίας (ΕΠΑΜ), για τη σωστή φροντίδα, διατροφή και υγεία τους.
Σημαντική θέση θα έχει και η ενημέρωση πάνω στη φροντίδα και στο grooming των μικρών τετράποδων φίλων μας, καθώς στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες δυνατότητες καλλωπισμού και περιποίησης των ζώων συντροφιάς.
Όμως στο Pet Festival 2019 θα βρίσκονται και ομάδες εθελοντών, για να ενημερώσουν τους επισκέπτες για το πολύτιμο έργο τους, αλλά και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η συμβίωση με έναν πρώην αδέσποτο σκύλο. Επίσης, όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ένα από όλα αυτά τα τόσο αδικημένα πλάσματα θα μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για υιοθεσία αλλά και να ενημερωθεί για τα βήματα της απόλυτα νόμιμης διαδικασίας της, ώστε μελλοντικά να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε έναν αδέσποτο σκύλο!

Σαλόνι Αλόγου
Στο πλαίσιο της Zootechnia διοργανώνεται για 7η φορά η εκδήλωση ΄΄ΣΑΛΟΝΙ ΑΛΟΓΟΥ’’ με στόχο την καθιέρωση μιας μεγάλης συνάντησης των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Από τις 31/1 έως τις 3/2/2019 στο περίπτερο 17 θα συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ. θα μπορούν να παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες κλπ. Παράλληλα θα υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι απέναντι από την πίστα για την συμμετοχή των Ιππικών Ομίλων.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - DIGITAL GREECE: ZOOTECHNIA EDITION
10 start ups για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία
Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Digital Greece, του θεματικού πάρκου νεοφυούς επιχειρηματικότητας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 83η ΔΕΘ, η ΔΕΘ- HELEXPO, το ΥΠ.ΨΗ.Π.Τ.Ε. και οι Industry Disruptors Game Changers παρουσιάζουν τοDigital Greece: Zootechnia edition.
Kαινοτόμες start-ups, που απασχολούνται στους τομείς προσέγγισης και διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, εκτροφής, διατροφής ζώων, συντήρησης του ζωικού εξοπλισμού κλπ., μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Στην Ψηφιακή Ελλάδα για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία οι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσιάζουν –χωρίς κόστος (αφού η συμμετοχή τους χρηματοδοτείται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ) - τις καινοτόμες ιδέες τους, τη φρέσκια ματιά τους, τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους, πλαισιωμένοι από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και workshops σε θέματα πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σχετικά με τους κλάδους της έκθεσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με διακεκριμένους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους φορέων υποστήριξης του οικοσυστήματος, με προτεραιότητα στον εντοπισμό πηγών χρηματοδότησης και στις επαφές με επενδυτές μέσα από τις παρουσιάσεις των εταιρειών.
Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία
Η κυκλική οικονομία είναι ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που προάγει την επαναχρησιμοποίηση και σημαίνει νέους κύκλους ζωής για παλιά υλικά. Είναι ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο με χρήση υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων.
Η κυκλική οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεματική αλλά και στρατηγική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής επιτροπής (1/2018 ψήφιση πακέτου κυκλικής οικονομίας) και κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα βασιστούν μελλοντικές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις σε όλους τους τομείς (1/2019 έναρξη πλατφόρμας για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις επενδύσεων που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία) , είτε αυτός είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, είτε ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, της κτηνοτροφίας, κ.ά.
Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί πλέον μονόδρομο και γι’ αυτόν τον σκοπό πρωτοπορούμε και οργανώνουμε συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, φέρνοντας κοντά ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, την πανεπιστημιακή κοινότητα και πολίτες, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στον ευρωπαϊκό.
Έτσι δημιουργήθηκε το agroCIRCLE και το σχετικό συνέδριο για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στον αγροδιατροφικό τομέα διεξάγεται στα πλαίσια της 11ης Zootechnia από τις 31 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2019, ενώ θα αναδείξει σημαντικά θέματα, όπως:
- Την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα.
- Τα οφέλη που προκύπτουν από την αλλαγή του επικρατούντος μοντέλου της γραμμικής οικονομίας και κατασπατάλησης των πόρων και κατά πόσο η αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.
- Καινοτόμες πρακτικές και νέες κατευθύνσεις στην αειφόρο γεωργία και κτηνοτροφία (βιο-καλλιέργειες, εναλλακτικές καλλιέργειες, νέες καλλιέργειες, καινοτόμα διαχειριστικά εργαλεία που αυξάνουν την παραγωγικότητα και το ετήσιο αγροτικό εισόδημα)  που επικρατούν σε χώρες της ΕΕ.
- Επιχειρηματικά μοντέλα και βέλτιστες εταιρικές πρακτικές.
Οι ομιλητές θα βασιστούν στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, για να εξηγήσουν τις βασικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τα επόμενα χρόνια και θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης υδάτων και υπάρχουσες πολιτικές. Θα υπάρχει η δυνατότητα αποσαφήνισης των σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην ΕΕ.
Ακόμη, θα αναλυθούν χρηματοδοτικά αλλά και δανειοδοτικά εργαλεία και νέες δυνατοτήτες χρηματοδοτικής βοήθειας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης.

Συνέδριο - θεσμός στον τομέα του κρέατος
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Το Κρέας και τα Προϊόντα του «Από τον στάβλο στο πιάτο» διοργανώνεται επίσης κατά τη διάρκεια της Zootechnia από τη ΔΕΘ-Helexpo και το περιοδικό Meat News.
Πρόκειται για την έκτη διοργάνωση και, όπως έδειξε και η τελευταία διοργάνωση του 2017, έχει καταστεί θεσμός για τον τομέα του κρέατος. Στο τριήμερο των εργασιών του συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και καταγράφονται όλες οι εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας για την ανάπτυξη του κλάδου του κρέατος.
Οι θετικές προοπτικές τόσο στην πρωτογενή παραγωγή, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια να αυξήσει το προϊόν της και να καλύψει ένα τμήμα από το τεράστιο έλλειμμα στην αυτάρκεια, όσο και στη μεταποίηση, η οποία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να αναπτύξει νέα ποιοτικά προϊόντα και να αναδείξει τη γευστική παράδοση της χώρας, είναι η βάση στην οποία χτίζεται το Συνέδριο.
Το Συνέδριο προσφέρει δυνατότητες σύζευξης της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και στην παραγωγή, ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε επιστήμονες και ειδικούς και διεπιστημονική συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες και τα επιστημονικά πεδία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου