Τάρτα με σολομό και σπανάκι
Υλικά για 4 άτομα
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 αβγό
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση
- 400 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο μετά το καθάρισμα)
- 200 γρ. σολομός καπνιστός κομμένος σε λωρίδες
- 1½ φλιτζ. τριμμένα τυριά μιξ (γκούντα, κασέρι, κεφαλοτύρι)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 αβγό
- 50ml κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα την τάρτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη
ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι
την άκρη της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να
κρυώσει.
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν.
- Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και μόλις σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε το αυγό ελαφρά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μισά τυριά.
- Απλώνουμε το σπανάκι στην τάρτα, πασπαλίζουμε με άνηθο και έπειτα απλώνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και τον σολομό.
- Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα τυριά.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου