Τον ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικός καρκίνος) ανέλυσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ.
Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τον τύπο γαλακτοκομικών που συνήθιζαν να καταναλώνουν, παρατήρησαν ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα γαλακτοκομικά που αποτελούν προϊόν ζύμωσης (όπως το γιαούρτι) συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο για τα γαλακτοκομικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά ή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το παγωτό).
Συνεπώς, τόσο η περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε λιπαρά όσο και η παρουσία «καλών» βακτηρίων που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης φαίνεται να επηρεάζουν τη διατροφική αξία τους σε σχέση με την υγεία του εντέρου και να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου Nutrition 2018 της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρείας, το οποίο έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου