Μια απλή αλλαγή στη διατροφή είναι αρκετή για να μειωθεί το σάκχαρο του αίματος κατά 20 έως και 35%, διαπίστωσαν ερευνητές από το καναδικό Πανεπιστήμιο του Γκελφ.
Τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι το «σήμα κατατεθέν» του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.Στο πλαίσιο της μελέτης, που είναι η πρώτη στο είδος της, οι ερευνητές χώρισαν 24 υγιείς ενήλικες σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη κατανάλωσε λευκό ρύζι μόνο, ενώ οι άλλες τρεις λευκό ρύζι σε συνδυασμό με διαφορετικές ποικιλίες φακής (πράσινες χονδρές, πράσινες ψιλές και κόκκινες). Πριν και μετά την κατανάλωση του προτεινόμενου γεύματος οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση του σακχάρου τους. Σε δεύτερη φάση, η δοκιμή επαναλήφθηκε αντικαθιστώντας το ρύζι με πατάτες.
Όπως εξηγεί η Άλισον Ντάνκαν, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου του Γκελφ, είναι σύνηθες στον Καναδά τα όσπρια να καταναλώνονται συνδυαστικά με αμυλούχα τρόφιμα όπως το ρύζι και οι πατάτες. Έτσι, η μελέτη σχεδιάστηκε ώστε τα αποτελέσματά της να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά.
Όπως υπέδειξαν οι μετρήσεις, η αντικατάσταση έστω και μέρους της ποσότητας του ρυζιού ή της πατάτας βελτίωσε σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο στους συμμετέχοντες. Στην περίπτωση του ρυζιού, ο συνδυασμός με τις φακές οδήγησε σε 20% μείωση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου, ενώ για τις πατάτες τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα, αφού η μείωση έφτασε το εντυπωσιακό 35%.
Σύμφωνα με την Ντάνκαν, οι φακές και όλα τα όσπρια γενικότερα επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα, γι’ αυτό και βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. «Αυτή η πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων» αναφέρει η καθηγήτρια «συνεπάγεται ότι δεν παρατηρείται απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Το ανεβασμένο σάκχαρο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει τελικά σε δυσλειτουργικό γλυκαιμικό έλεγχο, που είναι και το ‘σήμα κατατεθέν’ του διαβήτη τύπου 2. Επί της ουσίας, οι φακές μειώνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο».
Οι φακές παρέχουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά τα οποία επιβραδύνουν τη δράση ενζύμων που εμπλέκονται στην απορρόφηση των σακχάρων, ενώ παράλληλα οι φυτικές ίνες τους προωθούν την παραγωγή των λεγόμενων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SCFAs), τα οποία επίσης συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου