ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου
Την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής μας επετείου, αποτελεί έθιμο το
παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι να περιλαμβάνει ως γεύμα τον μπακαλιάρο σκορδαλιά
Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι του κάθε σπιτιού περίπου κατά τον 15ο αιώνα, κατά το χρονικό διάστημα της Σαρακοστιανής νηστείας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εν μέσω της Σαρακοστής, επέτρεπε στους πιστούς να φάνε μονάχα 2 φορές ψάρι. Η μία ήταν την ημέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη, την Κυριακή των Βαΐων.
Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί.
Στην ηπειρωτική χώρα, που δεν βρεχόταν από θάλασσα, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.
Έτσι ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση. Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό σε όλους, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.β??

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου