ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Οι εκδηλώσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης την Καθαρά Δευτέρα


Οι εκδηλώσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης την Καθαρά Δευτέρα


Συνεχίζονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκρτοτήματος της Θεσσαλονίκης με δρώμενα σε κεντρικά σημεία και γειτονιές της πόλης. 

 Αναλυτικά οι εδηλώσεις της Καθαρας Δευτέρας των δήμων:
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ -ΣΥΚΕΩΝ
Με τραγούδι, χορό, και -βεβαίως- με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα η αποκριάτικη περίοδος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα αποκριάτικα πάρτι φρόντισαν να προετοιμάσουν και να… ζεστάνουν κατάλληλα το κλίμα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με αποκορύφωμα το παραδοσιακό τσίκνισμα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη.
Το μεγάλο ραντεβού ανανεώθηκε για την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, η οποία θα… τιμηθεί δεόντως με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί:
• Στη Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ το μεγάλο λαϊκό γλέντι θα στηθεί στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου), με… οδηγό την Πανωραία και τη μουσική της παρέα,
• Στη Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ, και συγκεκριμένα στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, θα μας περιμένει το μουσικό σχήμα ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ,
• Στη Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ το συγκρότημα του Γιώργου Φανάρα θα μας περιμένει στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19), όπου η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων,
• Τέλος, στη Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ, και ειδικότερα στη Δενδροφυτεία Συκεών, θα βρίσκεται το συγκρότημα του Σωκράτη Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ
Στις 19 Φεβρουαρίου 2018, στις 10.30, στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και το Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα γιορταστούν τα Κούλουμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων, χορούς της Μακεδονίας, αναπαράσταση εθίμων. Εκτός από τον «Ρόδακα», θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Εβριτών Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνιωτών Άγιος Νικόλαος. Τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σίνδου θα διανέμουν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.
Λίγο πιο έξω, κοντά στη θάλασσα, από τις 11.00 το πρωί στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων (9ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών), η «Δράση για την Άγρια Ζωή» υπό την αιγίδα του Δήμου Δέλτα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Καθαρή Δευτέρα στη Δράση». Η εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα στον κόσμο να γιορτάσει εκεί με φασολάδα, λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η απελευθέρωση πουλιών που ολοκλήρωσαν την αποθεραπεία τους στο Σταθμό.

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς και τα δημοτικά τοπικά συμβούλια διοργανώνουν για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια» (σε περίπτωση βροχής στο κτίριο «Ιωάννης Καποδίστριας»), στη Λητή στην περιοχή Μύλος (σε περίπτωση βροχής στην πλατεία), στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και στο Δρυμό (σε περίπτωση βροχής στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου), στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, στη Νεοχωρούδα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, στο Μονόλοφο στην αίθουσα δεξιώσεων της εκκλησίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού, στο Μεσαίο στο Πνευματικό Κέντρο Μεσαίου και στο Πετρωτό στο Πνευματικό Κέντρο Πετρωτού. Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, την  Καθαρά Δευτέρα, 19  Φεβρουαρίου 2018. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν κατηφορίσουν προς την πλαζ Αρετσούς, καθώς  το  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά  εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και… μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ανοιχτό προσφερόμενο χώρο της πλαζ.
Σαρακοστιανά εδέσματα, φασόλια πιάζ,  χαλβά, ταραμά, τουρσιά και κρασί  μαζί με λαγάνες, θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι  και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση. Παράλληλα  ο χώρος θα πλημμυρίσει με καλή παραδοσιακή μουσική  και  τραγούδια  που υπόσχονται  να ικανοποιήσουν  όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι ο Αργύρης Κόκορης (και στο λαούτο)  και η Ευγενία Μαυρομμάτη,  στο κλαρίνο ο Αλέκος Ζώρας, στο βιολί ο Αστέριος Τράκας,  στην ποντιακή λύρα ο Παναγιώτης Κογκαλίδης  και στα κρουστά ο Λευτέρης Παύλου.
Η εκδήλωση  θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι  αργά το μεσημέρι, δίπλα στη θάλασσα στις  εγκαταστάσεις της πλαζ Αρετσούς – ένα χώρο που επίσης «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
Την Καθαρή Δευτέρα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: στο Φράγμα της Θέρμης, στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, την παρέλαση των Καρναβαλιστών και το κάψιμο του Καρνάβαλου και στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Σουρωτής, όπου και φέτος θα τηρηθεί το έθιμο για τα παραδοσιακά κούλουμα με άφθονα νηστίσιμα εδέσματα χορό και τραγούδι.
Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων ταν προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμης παρουσιάζεται ακολούθως:
Πρόγραμμα "ΑΠΟΚΡΙΑ 2018" ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Ένας θεσμός με παράδοση αρκετών χρόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου:
Πρωτοβουλία : Δήμος Θέρμης | Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ | Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών.
Πρόγραμμα Βασιλικών :
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου |LATIN Πάρτι |Κρυφό Καρναβάλι | Στα Χάνια – Ώρα 18.00
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου | Καρναβάλι Βασιλικών- Ώρα 13.00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΛΟΦΟΥ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Καρναβάλι – Πάρκο «Στεφανιά»- Ώρα 11.30
Σαρακοστιανά, φασολάδα, χορός με παραδοσιακή ορχήστρα , κρασί.
Συνδιοργάνωση : Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου και τοπικοί φορείς.
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ
-Κυριακή 18 Φεβρουαρίου – Ώρα 12.00 – Παραδοσιακός Γάμος | Γλέντι στην Πλατεία.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ – Σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 | στο Φράγμα Θέρμης | Ώρα 11.00
Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα.
Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων ,της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.
ΣΟΥΡΩΤΗ : ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου |Πλατεία | Παραδοσιακά Κούλουμα | Ώρα 11.00
Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορός και πολύ κέφι .
Διοργάνωση : ΔΕΠΠΑΘ – Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».
Η Δημοτική Κοινότητα Νέας Ραιδεστού ανακοίνωσε σήμερα, την αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Καθαρής Δευτέρας συμμετέχοντας στο πένθος της Οικογένειας Σαμψωνίδη.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Στις 15.00 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, μια παράδοση ετών συνεχίζεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι Άνω Σταυρού, καθώς στην κεντρική πλατεία ο σύλλογος ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ, επικεντρώνει τις εκδηλώσεις σε μια ανελέητη σάτιρα, που αποτελεί και τον κεντρικό πυρήνα των εκδηλώσεων.
Τα παραδοσιακά κούλουμα με το πέταγμα χαρταετού και την προσφορά φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων, εορτάζονται σε όλους τους οικισμούς του δήμου Βόλβης. Στην Ασπροβάλτα η γιορτή οργανώνεται από τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροβάλταςκαι αρχίζει στις 11.00 στον χώρο του ΚΑΠΗ, στη Βαμβακιά φασολάδα και πέταγμα χαρταετού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακιάς, στα Βρασνά σας περιμένει στην πλατεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρασνών, στην Κοκκαλού μουσική και εδέσματα στο γήπεδο Μπάσκετ του χωριού, στα Νέα Βρασνά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βρασνών υποδέχεται επισκέπτες στις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία, και στο Σκεπαστό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού με μουσική υπόκρουση ετοιμάζει γευστικές εκπλήξεις.   


ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους δημότες του δήμου, καθώς και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν  «εκτός των τειχών» το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2018».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα. Πρόπερσι ήταν το Πανόραμα, πέρσι η Εξοχή και φέτος η Πυλαία, καθώς εκεί θα γίνουν οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει :
• Την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου τις κεντρικές εκδηλώσεις με τα «Κούλουμα 2018» να διοργανώνονται στην Πυλαία. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον αύλειο χώρο του  Πέτρινου Πολιτιστικού Κέντρου, από τις 11 το πρωί. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους!
«Γιορτάζουμε το καρναβάλι ''εκτός των τειχών'' και υποδεχόμαστε με κέφι και γιορταστική διάθεση όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που φέτος θα θελήσουν να αποδράσουν την Καθαρά Δευτέρα στην Πυλαία. Διατηρώντας την παράδοση, την οποία τιμούμε πάντοτε αλλά και την αισιοδοξία μας για καλύτερες ημέρες. Και στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», σημειώνει σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραδοσιακή μουσική, χορός, νηστίσιμα εδέσματα περιλαμβάνονται, στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης που θα λάβουν χώρα την Καθαρά Δευτέρα - Το πρόγραμμα σε κάθε δημοτική ενότητα. Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει στις 19 Φεβρουαρίου 2017, τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για την Καθαρή Δευτέρα «Κούλουμα 2018», στο δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα (Κεδρινό Λόφο) με διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, το χορευτικό σχήμα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης».
-Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00π.μ. στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου (οδός Γενναδίου αρ. 12-14) εκδήλωση με την ονομασία “ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2018”.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τη διάθεση παραδοσιακών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά εμπορίου, λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί. Παράλληλα θα υπάρχει μουσική κάλυψη με ζωντανή παραδοσιακή μουσική με χάλκινα, χορός ενώ στους μικρούς μας φίλους θα διανεμηθούν χαρταετοί. Στην εκδήλωση θα  συμμετέχει η Εθελοντική χορευτική Ομάδα Τριανδρίας.
Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας.
Είσοδος ελεύθερη
-Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων διοργανώνει την εκδήλωση «Κούλουμα 2018» την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου από την ώρα 11:00 το πρωί  στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία , την Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και τον Πόντο και λαϊκά τραγούδια με παράλληλη την διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους. Συμμετέχουν:
ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης
ΔΙΟΝΥΣΟΣ Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού Χορού & Λαϊκού Πολιτισμού
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορ. Ελλάδας
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα
ΙΔΑΙΑ ΓΗ Σύλλογος  Έρευνας & Διάδοσης Κρητικής Παράδοσης
Χορευτική Ομάδα Εθελοντικού Συλλόγου Δ΄Δημοτικής Κοινότητας
Συνοδεία Παραδοσιακής Ορχήστρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Ε’ Δημοτική Κοινότητα καλεί τους πολίτες να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στο Άλσος Νέας Ελβετίας.
«Σας προσκαλούμε και φέτος ,19 Φεβρουαρίου, ¨να γίνουμε μια παρέα¨  για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα  στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11.00 το πρωί. Να ακούσουμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και να χορέψουμε με τα χορευτικά του 4ου Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης  και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου.
Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνα  και κρασί και στα παιδιά θα μοιραστούν δωρεάν χαρταετοί (χορηγία Μασούτη)», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, το Παιδικό  τμήμα Ζωγραφικής των εργαστηρίων  ¨ Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών¨  της  Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, προσκαλεί να ζωγραφίσουμε  για τις Απόκριες, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου  2018.
Ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ. στον χώρο της Ε΄ Δημ. Κοινότητας- Βίλα  Μορντώχ – Βασ. Όλγας 162/25ης Μαρτίου 24.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου