ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Elektronio: Η πρωτοποριακή εφεύρεση γεννημένη στη Θεσσαλονίκη φέρνει την επανάσταση στις μετακινήσεις (ΦΩΤΟ+VIDEO)



Την επανάσταση στην Ελλάδα φιλοδοξεί να φέρει με έδρα την Θεσσαλονίκη η κατασκευαστική εταιρεία ηλεκτρικών ποδηλάτων Elektronio στην αστική μετακίνηση των πολιτών, καθώς όπως
αναφέρουν οι ίδιοι οι ιδρυτές της εταιρείας, σκοπός τους είναι η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος και να κάνουν την ζωή των οδηγών ένα διαφορετικό... ποδήλατο.
Όπως αναφέρει στην ThessNews η Άννα Χλιούρα, συν-ιδρύτρια και marketing manager της «φρέσκιας» εταιρείας από τον Μάιο 2015 μαζί με τον Παντελή Ζάρκο, κατασκευαστή των ηλεκτρικών ποδηλάτων, η Elektronio σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά ποδήλατα με ένα, επαναστατικό design, με κύριο σκοπό, μία διαφορετική πρόταση αστικής μετακίνησης.


«Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια εφαρμογής για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις πόλεις της Ελλάδας, καθώς η μετακίνηση μέχρι τώρα είναι δύσκολη και συνήθως καθυστερείς για να φτάσεις στον προορισμό σου», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χλιούρα, ενώ προσθέτει πως η θέληση τους για την κατασκευή ενός οχήματος προσωπικής μετακίνησης, είναι βασισμένο στο ποδήλατο, το οποίο θα καλύπτει μεγάλες αποστάσεις εύκολα και ξεκούραστα.
«Γι'αυτό έχουμε χρησιμοποιήσει μία διαφορετική γεωμετρία στο ηλεκτρικό ποδήλατο, με άνετη θέση οδήγησης αλλά και την ηλεκτρική υποβοήθηση για να μπορούμε να καλύπτουμε αυτές τις αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Ζάρκος.
Το ηλεκτρικό ποδήλατο που κατασκευάζει η Elektronio, είναι ένα όχημα που ανήκει στην κατηγορία των mini-cargo, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και μικρό φορτίο, με την βοήθεια του κενού που υπάρχει ανάμεσα στους 2 τροχούς, ενώ επίσης ζυγίζει 32 κιλά και είναι το ελαφρύτερο στην κατηγορία των τρίκυκλων ποδηλάτων ή γνωστή διεθνώς ως tilting trikes.
Τα χαρακτηριστικά
Το πιο ακριβό υλικό στο ηλεκτρικό ποδήλατο που κατασκευάζει ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα, είναι η μπαταρία και ο κινητήρας του τρικύκλου. Ωστόσο η εταιρεία δεν λειτουργεί με μαζική παραγωγή -είναι στο άμεσο μέλλον της Elektronio-, αλλά με κατασκευή ηλεκτρικού ποδηλάτου κατά παραγγελία. Συνεπώς, οι τιμές στα υλικά του οχήματος κυμαίνονται ανάλογα τις απαιτήσεις που θα ζητήσει ο εκάστοτε χρήστης.
«Αν κάποιος θέλει να μετακινείται σε άσχημες καιρικές συνθήκες όπως στο χιόνι, θα επενδύσει σε συγκεκριμένα εξαρτήματα που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χρήστη, συνεπώς, ποικίλει το κόστος των υλικών», σημειώνει η κ. Χλιούρα.

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο αφού παραγγελθεί, χρειάζεται 25 με 30 μέρες για να κατασκευαστεί, ενώ το κόστος του όπως προαναφέρθηκε, κυμαίνεται ανάλογα από την επιλογή του πελάτη. Συνήθως όμως, σύμφωνα με τον Παντελή Ζάρκο, ο μέσος όρος των τιμών που αγοράζουν οι χρήστες-πελάτες της Elektronio, κυμαίνονται στα 3,169 ευρώ με την πιο βασική έκδοση, ενώ το ταβάνι μπορεί να φτάσει έως τις 5.000 ευρώ το ποδήλατο.
Η πρώτη ύλη του ποδηλάτου, είναι το ελληνικό αλουμίνιο από το οποίο κατασκευάζεται το πλαίσιο του τρικύκλου. «Από εκεί και πέρα ότι άλλο πλαισιώνει την πρόταση μας είναι περιφερειακά ποδηλάτων, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κοινό ποδήλατο το χρησιμοποιούμε και εμείς. Έχουμε όμως την ηλεκτρική υποβοήθηση, καθώς συνεργαζόμαστε με εταιρείες και όλα τα περιφερειακά που πλαισιώνουν το ποδήλατο μας είναι πολύ καλής ποιότητας και πρώτης σειράς, είναι premium», τονίζει ο κ. Ζάρκος.

Επιχειρηματικότητα μέσω... κρίσης
Αν και η εταιρεία «γεννήθηκε» στην καρδιά της κρίσης, η Άννα και ο Παντελής πίστεψαν στον επαγγελματισμό και την επιλογή τους σχετικά με την κατασκευή ηλεκτρικών ποδηλάτων και... δικαιώθηκαν, καθώς πλέον η Elektronio σημειώνει στο «βιογραφικό» της αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς.

«Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στην αρχή μέσω κρίσης, παρόλα αυτά είχαμε μία επαγγελματική εμπειρία ήδη με παρόμοιο αντικείμενο. Ήταν κάτι που μας αρέσει, το πιστέψαμε και θέλαμε να το κάνουμε επαγγελματικά», επισημαίνει η συν-ιδρύτρια της εταιρείας στην ThessNews και προσθέτει ότι όταν ξεκίνησαν την εταιρεία, υπήρχαν δυσκολίες γιατί η Ελλάδα ήταν οικονομικά αιχμάλωτη των capital controls.
«Μας βοήθησε αρκετά ότι είχαμε συμμετοχή σε αρκετούς διαγωνισμούς, διακριθήκαμε και ήταν αρκετά σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά η κ. Χλιούρα.
Ο στόχος της εταιρείας
Η Elektronio όπως και κάθε εταιρεία, θέλει να ανοίξει τα φτερά της όχι μόνο εντός συνόρων της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως επισημαίνουν στην ThessNews οι ιδρυτές της εταιρείας, το αγοραστικό κοινό του εξωτερικού ζει σε πιο ώριμη αγορά. «Η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια ήρθε σε επαφή με το ηλεκτρικό ποδήλατο και πόσο μάλλον με το δικό μας, που έχει διαφορετική γεωμετρία. Όπως όλα έτσι και αυτό, χρειάζεται χρόνο εξοικείωσης και υιοθέτησης», διαμηνύει η κ. Χλιούρα, τονίζοντας ότι η νοοτροπία του εξωτερικού είναι πιο «ζεστή» προς την μετακίνηση με το ποδήλατο.
Ηλεκτρικό ή... κοινό;
Η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο στην τελευταία θέση της καθημερινής χρήσης πολιτών με το ποδήλατο. Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα προκύπτει στην διαφορά μεταξύ του ηλεκτρικού ποδηλάτου και του... κοινού δικύκλου.
Τις διαφορές εξηγεί ο Παντελής Ζάρκος, κατασκευαστής ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Elektronio. «Η επιλογή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου από τον χρήστη θα γίνει γιατί θα ήθελε να κάνει πιο άνετα και ξεκούραστα τις μετακινήσεις του», αναφέρει αρχικά. «Είναι η άνεση στην μέση, στους αγκώνες και στον αυχένα», προσθέτει.

Η άνεση αυτή, προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο από την γεωμετρία του ποδηλάτου, γεγονός που το κάνει ξεχωριστό, καθώς λόγω της θέσης που διαθέτει το ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορεί ο χρήστης να απολαύσει αρκετά περισσότερο τις διαδρομές του και να απολαμβάνει ευκολότερα την θέα που έχει από το οπτικό του πεδίο.
Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης του ηλεκτρικού τρίκυκλου της Elektronio, είναι η ασφάλεια που προσδίδει το ποδήλατο της εταιρείας. «Η ασφάλεια προσδίδεται αρχικά λόγω της γεωμετρίας του ποδηλάτου, καθώς είναι διαφορετικό να πατάς φρένο σε 2 τροχούς και διαφορετικό να πατάς φρένο σε 3 τροχούς, ενώ επίσης στα μελλοντικά μας σχέδια υπάρχει το πλάνο της κλειστή έκδοσης του ηλεκτρικού ποδηλάτου, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το χρησιμοποιεί 365 μέρες τον χρόνο, χειμώνα καλοκαίρι», καταλήγουν οι δημιουργοί του Elektronio.
 ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ || tsolnaras@gmail.com







 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου