Στον «Τ.Θ.» μιλούν μαθητές που έγραψαν καλά και εξασφάλισαν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας
Βγήκαν χθες οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι άνοιξε πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέσω της οποίας υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να δουν τους βαθμούς που πήραν στα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» μίλησε με μερικούς μαθητές που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες.
Ξένου Πηνελόπη: «Με συστηματικό διάβασμα πετυχαίνεις»
Από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τα 19.422 μόρια συγκέντρωσε η Ξένου Πηνελόπη (Ανθρωπιστικές – Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες). Έγραψε στη Νεοελληνική Γλώσσα 18,7, στα Αρχαία 19,2, Ιστορία 19,8 και Λατινικά 20.
Η ίδια δήλωσε στον «Τ.Θ.» πώς «το πιο σημαντικό ήταν το πρόγραμμα που είχα. Πρέπει να διαβάζεις συστηματικά για να μην έχεις μετά το άγχος ότι δεν προετοιμάστηκες κατάλληλα. Αυτό θεωρώ είναι το πιο σημαντικό». Η ίδια είπε πως περίμενε να πάει καλά στις πανελλαδικές. «Όλη τη χρονιά είχα σταθερά καλές επιδόσεις. Το περίμενα. Αλλά περίμενα μέχρι 19.000 το πολύ. Το 19.400 ήταν έκπληξη για μένα! Ίσως και οι καθηγητές μου να με βαθμολογούσαν αυστηρά», σχολίασε.
Μέχρι σήμερα δεν είχε κατασταλάξει σε ποια σχολή να σπουδάσει, όμως, όπως είπε, τώρα, έχοντας δει και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις, σκέφτεται να πάει στη Νομική. «Μου το επιτρέπουν και οι βαθμοί που πέτυχα», τόνισε.
Χαλιμούρδας Παναγιώτης:
«Με υπομονή και προσπάθεια πετυχαίνεις καλές βαθμολογίες»
Τα 19.227 έφτασε ο Παναγιώτης Χαλιμούρδας μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη ( Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες). Πήρε στη Νεοελληνική Γλώσσα 17,1, στη Φυσική 19,8, στην Χημεία 19,8 και στα Μαθηματικά 19,7. Ο ίδιος μιλώντας μαζί μας είπε πως σκέφτεται να σπουδάσει στην σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών. Δήλωσε ευχαριστημένος με τους βαθμούς του. Μας ανέφερε: «Ήξερα ότι είχα γράψει περίπου τόσο, εκτός από τα νέα ελληνικά όπου η βαθμολόγηση έχει υποκειμενικό χαρακτήρα και είναι δύσκολο να προβλέψεις τον βαθμό.
Θα ήθελα να πω ότι οι εξετάσεις σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζουν εγκυρότητα, δηλαδή δεν δοκιμάζουν τον μαθητή στις σωστές δεξιότητες ή στο σωστό αντικείμενο, καθώς αυτό πολλές φορές δεν έχει σχέση με την σχολή που θα ακολουθήσει, και προφανώς, δεν έχει πραγματική αξία στο μελλοντικό του εργασιακό περιβάλλον ή στη συνολική πορεία του - πέρα από το ότι το πτυχίο είναι ένα χαρτί. Γι' αυτό και στόχος μου είναι από εδώ και πέρα να δώσω έμφαση σε σημαντικότερους τομείς -τους οποίους παραμέλησα αυτήν την χρονιά- ώστε να εξελιχθώ, και να έχω πιο πολύπλευρη προσωπικότητα.
Παρ' όλ' αυτά, με υπομονή, προσπάθεια (η οποία πρέπει εκτός από συστηματική σε όλα τα χρόνια του Λυκείου, να είναι και προς την σωστή κατεύθυνση), και αν τύχει η μέρα της εξέτασης να πάει καλά (αφού υπάρχουν διακυμάνσεις λόγω της ψυχολογίας) πιστεύω μπορεί κανείς να πετύχει καλές βαθμολογίες».
Χρήστος Τσιρίκας: «Πρέπει να ασχοληθείς με τη μελέτη»
Στα 19.096 μόρια (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών), είναι η βαθμολογία του υπότροφου στο Κολλέγιο Ανατόλια μαθητή Χρήστου Τσιρίκα. Ο ίδιος είπε πως «δεν περίμενε να πάει τόσο καλά» και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε πως αυτό «έγινε με συστηματικό διάβασμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει πχ με διάβασμα ενός χρόνου. Πρέπει να ασχοληθείς με το διάβασμα, τη μελέτη». Μάλιστα πρόσθεσε πως φέτος επειδή έπρεπε να προετοιμαστεί περισσότερο και για τις πανελλαδικές σταμάτησε και το μπάσκετ που τόσο αγαπά. Ο ίδιος ευχαρίστησε το Κολλέγιο Ανατόλια για την υποτροφία που του έδωσε και είπε πως χωρίς τους καθηγητές του δεν θα τα είχε καταφέρει. Όσο για το ποια σχολή σκέφτεται; «Θέλω να σπουδάσω στην Ιατρική εδώ στη Θεσσαλονίκη και πιστεύω πως θα τα καταφέρω με τα μόρια που συγκέντρωσα».
Γεράσιμος Τερζόπουλος: «Με στήριξαν καθηγητές και οικογένεια»
Ο Γεράσιμος Τερζόπουλος συγκέντρωσε 18.843 (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών). Είναι και αυτός υπότροφος μαθητής του Ανατόλια. Όπως δήλωσε: «Δεν διάβασα αρκετά, όμως είχα πολύ καλούς καθηγητές. Ήταν εξαιρετικοί όλοι τους και με βοήθησαν. Επίσης και η οικογένειά μου τον με και δεν με άγχωσε». Ο κ. Τερζόπουλος θέλει να σπουδάσει κι αυτός στην Ιατρική, ελπίζει στη Θεσσαλονίκη, παρέα με τον κολλητό του Χρήστο Τσιρίκα.
Μελισσάρης Χρήστος: «Δεν υπήρχαν ώρες για προσωπικό διάβασμα»
Τα 18.888 μόρια συγκέντρωσε ο Χρήστος Μελισσάρης, μαθητής από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο. Έγραψε 19,9 στα μαθηματικά, 16,8 στη Χημεία, 18,3 στη Φυσική και 17,8 στη Γλώσσα. Αναφερόμενος στην προετοιμασία του είπε πώς πήγαινε και στο σχολείο και στο φροντιστήριο. «Ήταν πολλά τα μαθήματα και το προσωπικό διάβασμα δεν ήταν όσο θα ήθελα. Δεν υπήρχαν ώρες για προσωπικό διάβασμα», ομολόγησε. Πρόσθεσε πως έκανε και προετοιμασία για στρατιωτικές σχολές οπότε το τελευταίο διάστημα πήρε και κάποιες ανάσες.
Ο ίδιος σκέφτεται να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. «Αυτή την εβδομάδα θα ερευνήσω τα προγράμματα σπουδών. Θα πάω στις γραμματείς των σχολών να ρωτήσω», σημείωσε.
Νίκη Αψόκαρδου: «Ισορροπία στο διάβασμα και στη διασκέδαση»
Η υπότροφη και οικότροφη μαθήτρια του Ανατόλια Νίκη Αψόκαρδου συγκέντρωσε 18.643 (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών). Η οικογένεια της Νίκης ζει στη Μυτιλήνη. Η ίδια ήρθε από την Α’ Λυκείου στο Ανατόλια με 100% υποτροφία και οικοτροφεία. Απαντώντας σε ερώτηση για την προετοιμασία της δήλωσε στον «Τ.Θ.»: «Διάβαζα πολύ όλο τον χρόνο. Ήμουν συγκεντρωμένη και είχα ένα στόχο: λογικά πιάνω τα μόρια της Νομικής, αλλά εγώ προτιμώ την Ψυχολογία. Αυτό είναι το όνειρό μου! Ανέκαθεν διάβαζα πολύ. Προσπαθούσα όμως παράλληλα να διατηρώ την ψυχική μου ηρεμία. Ήμουν και σε έναν θεατρικό όμιλο και δεν σταμάτησα να πηγαίνω εκεί. Δεν πρέπει κανείς να σταματάει να κάνει αυτά που του αρέσουν ως διασκέδαση όταν πάει στην Γ Λυκείου γιατί έχει μεγάλο ρόλο να ξεκουραζόμαστε, να κάνουμε σωστά διαλείμματα, να κοιμόμαστε και να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου