ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

To μέλλον των ελληνικών μεταφορών


Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας, κ. Χ. Σπίρτζης τοποθετήθηκε σχετικά με τα ζητήματα που χρίζουν επίλυσης σε ότι αφορά στην ελληνική πραγματικότητα.



Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, υπό την Προεδρία της Μάλτας και η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίτζη.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά παρουσίαζαν οι νέες νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής, για το «Οδικό Πακέτο» καθώς και η έγκριση της Διακήρυξη της Βαλέτα για την οδική ασφάλεια, με απώτερο στόχο φυσικά την ενίσχυση της ασφάλειας των οδικών μεταφορών.
Σε ότι αφορά στις νομοθετικές προτάσεις για το «Οδικό Πακέτο», ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε την αναγκαιότητα ρύθμισης αρκετών αμφιλεγόμενων ζητημάτων όπως, οι κανόνες για την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους, οι «έξυπνοι» ταχογράφοι, η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συστημάτων GPS για τα βαρέα οχήματα (άνω των 3,5t.) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο, η παράνομη μετακίνηση προσφύγων κ.ο.κ.
Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας ζήτησε να θεσμοθετηθεί η τοποθέτηση ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων παντού, ωστόσο η χρέωση χρήσης του οδικού δικτύου να αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, καθώς το κάθε κράτος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει με βάση την απόσταση, το χρόνο χρήσης της υποδομής ή με συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Σπίρτζης διαφώνησε με την απελευθέρωση των ενδομεταφορών (cabotage) και της απόσπασης εργαζομένων, σημεία που προβληματίζουν ιδιαίτερα τον κλάδο στην Ελλάδα τονίζοντας πως, εφόσον υπάρχει ενιαία φορολόγηση, ενιαία επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και ενιαίες αμοιβές, δεν υπάρχει λόγος να θεσπιστούν τέτοιες νομοθετικές προτάσεις.
  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου