ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Για την επίσχεση εργασίας, το μέλλον των κινητοποιήσεων και τις αντιδράσεις του κόσμου μίλησε στον Libero 107,4 ο Δ. Τσερμενίδης

 Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της επίσχεσης εργασίας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Ζαγόρα "Στο πέναλτι" του Libero 107,4FM και αναφέρθηκε στο κυρίαρχο θέμα των τελευταίων ημερών που απασχολεί όλη τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων ο κ. Τσερμενίδης τόνισε: "Η απόφαση μας δικαιώνει, όμως οι εργαζόμενοι δε χαίρονται. Θέλουμε να κάτσουμε όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, να βγούνε τα λεωφορεία στους δρόμους, όμως δε θα τους κάνουμε τη χάρη να εργαζομάστε απλήρωτοι. Νηφάλιοι θα συνεδριάσουμε στο ΔΣ και ανάλογα με τις εξελίξεις θα πάρουμε τις αποφάσεις μας" δήλωσε αρχικά και εν συνεχεία πρόσθεσε:

"Πλέον θα απευθυνόμαστε στους πολίτες. Ούτε στα υπουργεία, ούτε στη δίοικηση του ΟΑΣΘ γιατί μέχρι τώρα που το κάναμε αυτό ποτέ δεν βρίσκαμε λύση".

"Δεν υπάρχει αύριο για τον ΟΑΣΘ"

Ο κ. Τσερμενίδης υπογράμμισε στη συνέχεια της κουβέντας τα εξής: "Βαδίζουμε εδώ και 3 μήνες μέσα στην αβεβαιότητα για το αύριο. Δεν υπάρχει αύριο για τον ΟΑΣΘ και τους εργαζόμενους. Ως το 2010 ο ΟΑΣΘ ήταν οργανισμός πρότυπο. Από τότε που οι κυβερνήσεις μείωσαν τις επιδοτήσεις άρχισαν τα προβλήματα. Κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των εργαζομένων δε θα κάνουν. Δεν είναι σωστή η κατάσταση. Παλιότερα υπήρχαν 555 λεωφορεία. Σήμερα υπάρχουν από 420, 430 έως 490. Οι επιβάτες έχουν δίκιο να φωνάζουν ότι ο ΟΑΣΘ δεν προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες" και στη συνέχεια τόνισε:

"Δεν ευθύνοντα οι εργαζόμενοι που οι κυβερνήσεις λειτουργούν με γνώμονα ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και έχουν φτιάξει τόσα μέσα μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Όταν μιλάμε για τις συγκοινωνίες στο νομό Θεσσαλονίκης πρέπει να είμαστε γνώστες της κατάστασης που επικρατεί. Κατανοούμε τους πολίτες, αλλά τους θέλουμε δίπλα μας να ανατρέψουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενάντια στην εργατική τάξη".

Για το αν θα μπορούσαν οι εργαζομένοι να βγάλουν τα λεωφορεία στο δρόμο και να εκτελούν τα δρομολόγια, αλλά να μην αφήνουν τους επιβάτες να χτυπάνε εισιτήρια ο κ. Τσερμενίδης είπε:

"Δε θα πάω φυλακή. Και στην εργασιακή μου και στη συνδιακαλιστική μου δράση έχω μάθει να λειτουργώ με βάση το νόμο. Δε θα μπει ο οδηγός φυλακή, ούτε οι ελεγκτές θα απολυθούν. Ο ΟΑΣΘ είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αν γίνει μια καταγγελία ο οδηγός μπορεί να δεχτεί από 1 ημέρα πρόστιμο έως 30 μέρες αργία, ο ελεγκτής μπορεί να έχει άλλες συνέπειες. Το χρέος είνα στα 300 και πλέον εκατομμύρια".

Σε σχέση με τις διαφορές ΟΑΣΘ-ΟΑΣΑ: "Ο ΟΑΣΑ έχει λιγότερη επιδότηση, όμως κάθε χρόνο πληρώνονται υποχρεώσεις του από το ελληνικό δημόσιο. Ψάξτε να δείτε πόσα δισεκατομμύρια του χαρίστηκαν. Στον ΟΑΣΘ δεν έχει χαριστεί τίποτα. Τα πληρώνουν όλα οι μέτοχοι από την τσέπη τους".

Για το τι ποσό περιμένει ο ΟΑΣΘ: "Καταρχάς δεν υπάρχει καμία επιδότηση 100 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι να δοθούν 17 με 17,5 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ μαζί φτάνουν τα 20 εκατ. Είναι λεφτά του 2014. Χονδρικά είναι γύρω στα 35 εκατομμύρια. Τη διαφορά του ΦΠΑ από το 13 στο 23 και στη συνέχεια στο 24% δεν την πληρώνει το κράτος. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει συνέχεια για τον ΟΑΣΘ; Ο ΟΑΣΘ πληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει και δε του μένουν χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους".

Όσον αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου και τι θα γίνει με τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που έχουν αγοράσει οι επιβάτες ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ υπογράμμισε:

"Για τις κάρτες υπήρχε η απόφαση να πάρουν οι επιβάτες πιο φτηνά την επόμενη κάρτα, ανάλογα με τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Εάν δεν κάναμε την επίσχεση εργασίας δε θα είχαμε τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου. Η επίσχεση σου δίνει το δικαίωμα να πας να δουλέψεις και αλλού. Εμείς έχουμε πει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι στα αμαξοστάσια. Ακόμη και αν πεινάει η οικογένεια κανείς να μην πάει να δουλέψει αλλού. Θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πιεστεί η κυβέρνηση. Αν ο κόσμος τα βάζει μαζί μας είναι πρόβλημα του. Δεν υπάρχει κινητοποίηση που να μην αντιδράει ο κόσμος. Για πόσους μήνες θα μένουμε εμείς απλήρωτοι; Το κατανοούμε ότι είναι αδικία και για άλλους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι. Είναι θετικό όμως που ακόμη και οι προθημευτές θα προσφύγουν στα δικαστήρια; Ο ΟΑΣΘ δεν κάνει καμία αύξηση στα εισιτήρια. Οι αυξήσεις είναι νόμοι της κυβέρνησης. Ας το έχει δωρεάν το εισιτήριο και ας δίνει την επιδότηση το κράτος".
 
http://www.newsfish.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου