ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Θεσσαλονίκη: Καθαρά Δευτέρα σε όλη την πόλη - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Από την Καλαμαριά μέχρι και τον Λαγκαδά δείτε ότι γίνεται σήμερα στην πόλη...

Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη θα πραγματοποιηθούν σήμερα από τους κατα τόπους δήμους. Έτσι ακόμη και όσοι δεν έχουν προγραμματίσει κάτι για σήμερα, θα έχουν
την ευκαιρά να διασκεδάσουν σε μία από τις εκδηλώσεις που θα στηθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού... Καλή διασκέδαση!

Εκδηλώσεις στον δήμο Λαγκαδά

Την Καθαρά Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.
Στην Άσσηρο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12:00 με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, καρναβαλιστές και γλέντι με ζωντανή μουσική.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου το πρωί της 14ης Μαρτίου, χορεύει το γαϊτανάκι και παίζει με τους μικρούς μας φίλους, στην πλατεία του Ζαγκλιβερίου.
Στο Σοχό το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας στις 14:00 αναβιώνει το έθιμο «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ», ακολουθεί καρναβαλική παρέλαση, ενώ στις 16:00 η παρουσίαση μικρών και μεγάλων ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ του Σοχού.

Παραδοσιακό γλέντι στον δήμο Καλαμαριάς

Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, σήμερα Καθαρά Δευτέρα.
Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν ανηφορίσουν προς το πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και... μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ιδανικό προσφερόμενο χώρο του ΚΟΔΡΑ.
Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά που θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Βολίκα θα πλημμυρίσει το χώρο με καλό παραδοσιακό τραγούδι και υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι ο Γιάννης Βολίκας, ο Κώστας Κυριακίδης στην ποντιακή λύρα και στο τραγούδι, ο Κώστας Αργύρογλου στο κλαρίνο, ο Λευτέρης Παύλου στα κρουστά, ο Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος στο λαούτο, ο Αστέριος Τράκας θα είναι στο βιολί και η Αναστασία Ζαχαριάδου στο κανονάκι.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι (10.30 –14.00), στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα – ένα χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της Καλαμαριάς και «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.
Παραπονεμένοι όμως δεν πρόκειται να μείνουν και οι μικροί φίλοι στους οποίους θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί, ενώ ο χώρος ενδείκνυται για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πέταγμα.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ
Εκδήλωση με την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας» στον Κέδρινο Λόφο (Σέϊχ Σου - πλατεία Π. Τσιάτρα), από τις 11.00 έως τις 15.00. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετοί, ενώ θα συμμετάσχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ θα γίνει διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων στο χώρο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη).
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Με παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Κρήτη και τον Πόντο, η 4η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2016» στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη και Παπαηλιάκη), από τις 10.30, στη διάρκεια της οποίας θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Η 5η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ελάτε όλοι να γίνουμε μια παρέα» στο άλσος της Νέας Ελβετίας, από τις 11.00, με τη συμμετοχή των «Χάλκινων της Γουμένισσας» και το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες με αποκριάτικες ζωγραφιές και σχέδια, με τους διασκεδαστές «Face Painter».
«ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2016» ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Με παραδοσιακά εδέσματα και μουσική θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Κούλουμα 2016», που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου, από τις 11.00, όπου και θα μοιραστούν στα παιδιά χαρταετοί. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα στρώσει  τρία μεγάλα τραπέζια προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα κούλουμα .

Γιορτάζει και ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού

Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας  δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν ΔΩΡΕΑΝ  σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Συγκεκριμένα:

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η εκδήλωση αλλάζει χώρο. Από τον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού- μεταφέρεται στο Αμφιθέατρο -στον Πεζόδρομο της Εθνικής Αντίστασης.  Το πρόγραμμα θα  περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς  καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας, φασολάδας  κ.α

Ωρα έναρξης 11.00πμ 

Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Β΄ ΚΑΠΗ στο πάρκο Αγαμέμνονος στην περιοχή Ελπίδας, όπου τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν στους παρευρισκομένους την παραδοσιακή φασολάδα ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Ωρα έναρξης 12.00μμ

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη). Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, που θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν τα μέλη του 9ου Συστήματος Προσκόπων και να ξεφαντώσουν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ωρα έναρξης 11.30πμ

Στους χώρους των εκδηλώσεων - πέραν των νηστίσιμων εδεσμάτων - θα διανέμεται δωρεάν άφθονο κρασί.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ευχαριστεί όλους τους χορηγούς που υποστήριξαν τη φετινή διοργάνωση, προσφέροντας νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνες και κρασιά.

Η Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σταθερός κάθε χρόνο στο ραντεβού του με την παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να γιορτάζεται με παρέα, νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στήνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ένα μεγάλο γλέντι.
  • Στη Δ.Ε. Αγίου Παύλου, η γιορτή φέτος θα στηθεί στη συμβολή της οδού Ηπείρου με τη Λεωφόρο ΟΧΙ, υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Ηρακλή Χατζηνικολάου, ενώ σε περίπτωση βροχής το γλέντι θα μεταφερθεί στο Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου
  • Στη Δ.Ε. Νεάπολης, το Ανοιχτό Θέατρο θα φιλοξενήσει όσους θέλουν να το γλεντήσουν με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα. Εάν ο καιρός είναι βροχερός, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο μπάσκετ ΕΑΚ (περιοχή Στρεμπενιώτη)
  • Στη Δ.Ε. Πεύκων τον κόσμο θα υποδεχτούν στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» το μουσικό σχήμα «Διπλανά Θρανία» και ο πολιτιστικός-αιμοδοτικός σύλλογος κατοίκων Πεύκων. 
  • Στη Δ.Ε. Συκεών, η Δενδροφυτεία αναμένεται να γεμίσει από επισκέπτες που θα απολαύσουν τον Βασίλη Πρατσινάκη και το συγκρότημά του, ενώ σε περίπτωση βροχής το γλέντι θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου -5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών.
Τα παιδικά πάρτι: Την ίδια ώρα, με δύο ακόμη παιδικά πάρτι «κλείνει» για φέτος ο κύκλος των… μπλόκων των μεταμφιεσμένων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, το πάρτι διοργανώνεται στο Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκων (Δημοκρατίας 6), και μεθαύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, το παιδικό πάρτι θα στηθεί στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη.
typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου