Σφοδρή ήταν η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή,
καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί διεσταύρωσαν τα ξίφη τους για την τροπολογία
των τηλεοπτικών αδειών που υπερψηφίστηκε τελικά τα ξημερώματα της
Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ κατά της τροπολογίας ψήφισαν 102 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα.
Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά
«Η συζήτηση δείχνει ποιοι θέλουν τελικά να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του, απέτισε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους του ελικοπτέρου που συνετρίβη και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τις οικογένειές τους, κάτι που στη συνέχεια έκαναν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση». Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.
Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.
Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.
Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία», διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας ενώ απαντώντας τόσο στην ΝΔ όσο και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και σε όσους την υποστήριξαν, είπε πως επικαλούνται το Σύνταγμα εκείνοι που το παρέκαμψαν και λένε σε αυτή την κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα δεν δικαιούται να διεξάγει τον διαγωνισμό.
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους κι όχι από τον άμεσο έλεγχο του ΕΣΡ. Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να διεξάγει το ΕΣΡ τον διαγωνισμό για τις άδειες θα το όριζε ρητά και δεν το έπραξε δίνοντας την ευχέρεια στη Βουλή να αποφασίσει» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αποφασίσετε να παραβιάσετε το Σύνταγμα κωλυσιεργώντας και εμποδίζοντας την εκλογή του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εμείς δεν έχουμε παρά μόνο μια επιλογή να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε την λαϊκή επιλογή να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» προσέθεσε.
Κατέληξε μάλιστα, διαμηνύοντας πως η Βουλή, σήμερα, μετά τις εξαντλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση συναίνεσης για τον ορισμό του ΕΣΡ, δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα στο θέμα αυτό τελείωσαν, και κάλεσε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
Μητσοτάκης: Βλέπετε παντού εχθρούς
«Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι «ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε, ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες και πρόσθεσε ότι όλη η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιεχόμενο της τροπολογίας, είπε ότι ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ακολουθεί πρακτικές καθεστωτικού τύπου, «οι οποίες όπως ανέφερε, απομακρύνουν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες».
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του ισχύοντος συντάγματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το σύνταγμα θεωρεί τον έλεγχο και την επιβολή των κυρώσεων αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τεθούν καθαροί κανόνες με διαφάνεια και να ισχύσει για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτκών μέσων, ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους επιχειρηματίες.
Συνεχίζοντας είπε, ότι η τροπολογία οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ΕΣΡ και τη χαρακτήρισε «ιδιότυπο θεσμικό γκρέξιτ» και «κρίκο στην αλυσίδα απαξίωσης της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι δεν θα αντέξει, στα Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ θα ενεργοποιήσει «θεσμικά ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί ενάντια σε αυτά που δρομολογεί η κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννηματά: Σπασμωδικές κινήσεις
Για «σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού» και προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει «στάχτη στα μάτια του κόσμου» έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο, ο οποίος «πλήττει» θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι τη διάταξη θα μπλοκάρουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ισχυρίστηκε ότι θα «εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα».
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διαπλοκής, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι ο κόσμος «κουράστηκε να ακούει αοριστίες» για μια αόρατη διαπλοκή. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θα στηρίξει.
Δράττοντας την ευκαιρία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό. Χαρακτήρισε «θετικό» το να μην είναι η Ελλάδα μόνη της με μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, αλλά εξέφρασε την ανησυχία για να μη χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Βούτσης: Οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ
Για πολιτικό θράσος μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε όσους απευθύνονται στην Αριστερά που επιχειρεί να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο.
Για τη χώρα μας, με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες, είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι δεν μπορούν πολλά κανάλια να επιβιώσουν με όρους αγοράς.
«Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. 8 κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε.
Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».
Ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας κάλεσε «όλους να βάλουμε το λιθαράκι μας για να ανοίξει διαφορετικά το ψηφιακό τοπίο στη χώρα μας».
Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου