Ελεγκτικό κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν στην Εφορία και συγκεκριμένα στο Ε9 τα ακίνητά τους ή εμφανίζουν μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική

δημιουργεί η ΑΑΔΕ βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρο τους οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι αν και διαθέτουν ακίνητη περιουσία αδιαφορούν και δεν προχωρούν ούτε σε ρύθμιση ούτε σε εξόφληση των χρεών τους.  

Όπως αποκαλύπτεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2021, δρομολογείται η διαλειτουργικότητα του Κτηματολογίου με τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας (Ε9).

Με την διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων (Κτηματολογίου και Ε9) οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

- Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

- Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μετά και την πρόσφατη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους η ΑΑΔΕ θέλει να «τσεκάρει» τους ιδιοκτήτες  ακινήτων οι οποίοι έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα στην Εφορία ή τα εμφανίζουν αλλά δεν έχουν δηλώσει το πραγματικό τους εμβαδόν.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που   αποκρύπτουν από την Εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία, για να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων και συγκεκριμένα:

-        Του ΕΝΦΙΑ είτε με την απόκρυψη ολόκληρου του ακινήτου είτε με την δήλωση στην εφορία μειωμένου εμβαδού.

-        Των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης. Η υποεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας στην εφορία, οδηγεί σε μειωμένα τεκμήρια και άρα την πληρωμή λιγότερου φόρου, εάν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες.

-        Την αποφυγή των κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία ή τις τράπεζες.

Μετά τη διασταύρωση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων, το Taxisnet θα προβαίνει αυτόματα στον καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είτε δεν δηλωθεί καθόλου είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν.

 Παράλληλα θα προχωρούν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία.

 πηγή