ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Συμψηφισμό υπερωριών, online παρακολούθηση ωραρίου και νέες γονικές άδειες προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο


Συμψηφισμό υπερωριών, online παρακολούθηση ωραρίου και νέες γονικές άδειες προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Εμβληματικές αλλαγές στις υπερωρίες και το 8ωρο, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο και τις γονικές άδειες περιλαμβάνει ο βασικός κορμός των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου που αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Άλλωστε και οι Θεσμοί επιμένουν στην ψήφισή του έως το τέλος Απριλίου, καθώς θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι καίριες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την στήριξή τους στην μετά-Covid εποχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, υπό προϋποθέσεις, εργαζομένους έως και 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ή με ρεπό, ή με ημέρες άδειας.

Η ευελιξία στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμό των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας μέσω της μείωσης του εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου ήταν άλλωστε δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2020.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτεί σήμερα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, ενώ θα προβλεφθεί ως επιπλέον βήμα η προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο θα αποφασίζει. 

Παράλληλα καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τα ωράρια και τις αλλαγές του. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την online παρακολούθηση των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων και θα εφαρμοστεί αρχικά στις τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ.

Επιπλέον καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσμοθετείται το δικαίωμα μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

 

Άδειες σε νέους γονείς και σε άτομα που χρήζουν βοήθειας

Μέτρα στήριξης των νέων γονιών για την παραμονή τους στην αγορά εργασίας μετά και την απόκτηση των τέκνων τους, περιλαμβάνουν διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η άδεια τοκετού 14 εργάσιμων ημερών στον πατέρα (σήμερα έχουν μόλις 2 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού), η πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια για όλους τους πατέρες, ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων, αλλά και για μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να βοηθήσουν τις νέες οικογένειες ως προς την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγηελματικής ζωής.

Άδεια πατρότητας με αποδοχές θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, ενώ άδεια με αποδοχές θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι φροντιστές.

Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).

Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ.

Επίσης, προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

  • Αδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.
  • Αδεια για λόγους ανωτέρας βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.
  • Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).
  • Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου