ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχεται το νέο πακέτο μέτρων - Τι θα προβλέπεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους




Έρχεται το νέο πακέτο μέτρων - Τι θα προβλέπεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με στόχο να περιοριστεί η έκταση της ύφεσης ώστε αυτή να κινηθεί εντός των προβλεπόμενων επιπέδων του 8% με τη λήξη της φετινής περιπετειώδους χρονιάς.

Επί του περιεχομένου του πακέτου, το οικονομικό επιτελείο τηρεί «σιγή ασυρμάτου» παραπέμποντας για τις σχετικές ανακοινώσεις στην ομιλία του πρωθυπουργού το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Όλα πάντως συγκλίνουν στο ότι το πακέτο των έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά –με άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και νέο ή νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής- αλλά και παρεμβάσεις όχι μόνο για τη στήριξη των ανέργων αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πληροφορίες φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων για να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις ώστε τα κονδύλια που θα διατεθούν για την μείωση των ασφαλιστικών να «στοχεύσουν» στη συγκράτηση της ανεργίας. Πιθανή επίσης είναι η παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσον αφορά στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προγραμματίζονται για το 2021 θα εξαγγελθούν επί της «βάσης του ρεαλισμού» όπως έλεγε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προγραμματισμένη μείωση φόρων (π.χ εισφοράς αλληλεγγύης) και ασφαλιστικών εισφορών, θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το βασικό σενάριο που καταρτίζει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά και το οποίο προβλέπει πλήρη έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη του ΑΕΠ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος για να μετριαστούν οι συνέπειες της ύφεσης, να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δις. ευρώ (σ.σ στο ποσό των 24 δις. ευρώ περιλαμβάνονται βέβαια και οι εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων ενώ οι καθαρές εκταμιεύσεις πόρων εκτιμώνται σε περίπου 17-18 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους). Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να «χωρέσουν» και τα αναδρομικά των συνταξιούχων τα οποία θα καταβληθούν εξ’ ολοκλήρου μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες, αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση των δαπανών και φέτος αλλά ο κύριος όγκος των χρημάτων θα προστεθεί στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες προσμετριούνται στον προϋπολογισμό κατά την παραλαβή του εξοπλισμού και όχι κατά την παραγγελία. Εκτός από την 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη εβδομάδα, τους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας (σ.σ παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας κλπ). Δύο ήταν τα σενάρια που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες και από τον πρωθυπουργό αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις τελικές επιλογές:
  1. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης του συνολικού μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Η πραγματική επίπτωση της πανδημίας στην ανεργία, δεν έχει φανεί ακόμη καθώς όσοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δεν προσμετριούνται στον συνολικό αριθμό των ανέργων. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μειωθούν μόνιμα οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη κιόλας χρονιά εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση να υπάρξει ένα άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  2. Ένα «γενναιόδωρο» πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο θα στοχεύει στο να απορροφηθούν –διασφαλίζοντας εισόδημα- οι εποχικώς απασχολούμενοι που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στην φετινή σεζόν. Ήδη, ανακοινώθηκε η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για να διασφαλίσουν αυτοί οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας (από 100 σε 50) αλλά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες δεν θεωρείται φέτος επαρκής οικονομική στήριξη από τη στιγμή που το εισόδημα του καλοκαιριού ήταν φέτος εξαιρετικά μειωμένο.
 .fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου