Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να αποφευχθούν οι μαζικές επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις μέσα στο 2021 επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς
Όσες επιχειρήσεις μπορούν να αποδείξουν ότι φέτος οδεύουν
ολοταχώς για... ζημιές σε αντίθεση με το 2019 που παρήγαγαν κέρδη, έχουν
αυξημένες πιθανότητες να απαλλαγούν φέτος από την υποχρέωση πληρωμής
προκαταβολής φόρου. Ακόμη και αυτό το σχέδιο υπάρχει πάνω στο τραπέζι
καθώς οι ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020 θα πρέπει του χρόνου να
εισπράξουν επιστροφές φόρου αν κληθούν φέτος να καταβάλουν προκαταβολές.
Μέσα στον Ιούλιο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο
Οικονομικών το οποίο προετοιμάζει την "γενναία" όπως την έχει βαφτίσει ο
υπουργός Οικονομικών παρέμβασή του στο συγκεκριμένο "μέτωπο¨"
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα ανακοινώσει έναν ενιαίο συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί εξατομικευμένη μεταχείριση της κάθε επιχείρησης ώστε να «μοιραστούν» τα φορολογικά βάρη ανάμεσα στη φετινή και στην επόμενη χρήση και ταυτόχρονα να προστατευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση εσόδων που έχει υποστεί μια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι και η μείωση των κερδών ενώ για χιλιάδες επιχειρήσεις, είναι πιθανή φέτος η επιστροφή στις ζημιές. Έτσι, κρίνεται ότι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση του 2019 η οποία θα γίνει ζημιογόνος μέσα στο 2020, είναι μάταιο να ζητάς προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά καθώς το μόνο που θα γίνει θα είναι αυτή η επιχείρηση να πρέπει να λάβει πολύ μεγάλη επιστροφή φόρου μέσα στο 2021 επηρεάζοντας αρνητικά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Μια επιχείρηση που το 2019 είχε κέρδη 100.000 ευρώ, αν την υποχρεώσεις φέτος να πληρώσει προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% τη στιγμή που η επιχείρηση γνωρίζει από τώρα ότι το 2020 θα είναι ζημιογόνο, αυτή η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει φέτος 24.000 ευρώ φόρο και να τα πάρει όλα πίσω το 2021. Δηλαδή, θα πρέπει να δανείσει άτοκα το κράτος τη στιγμή που το κράτος δανείζει τις πληγείσες επιχειρήσεις με επιτόκιο 1% μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής βάζοντας μάλιστα αυστηρούς όρους για μηνιαία καταγραφή των εσόδων, αποφυγή απολύσεων κλπ. Αυτή η επιχείρηση που από κερδοφόρα το 2019 θα μετατραπεί σε ζημιογόνος το 2020, δεν πρέπει να πληρώσει καθόλου προκαταβολή φόρου προκειμένου το δημόσιο να κληθεί να αποφύγει του χρόνου τις επιστροφές φόρου. Από την άλλη, μια επιχείρηση που θα έχει μείωση κερδών της τάξεως του 20-30% φέτος λόγω πανδημίας, μπορεί να «μοιράσει» την επιβάρυνση με έναν συντελεστή προκαταβολής της τάξεως του 70%. Κέρδη 100.000 ευρώ το 2019, γίνονται 70.000 ευρώ το 2020. Με προκαταβολή φόρου 70% φέτος, η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει 16.800 ευρώ φέτος και επιπλέον 16.800 ευρώ του χρόνου. Με συντελεστή προκαταβολής φόρου 100% θα έπρεπε να πληρώσει 24.000 ευρώ φέτος και 9.600 ευρώ του χρόνου.
fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου