ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Όλη η τροπολογία για το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" - Δικαιώματα και υποχρεώσεις εργαζομένων-εργοδοτών

Όλη η τροπολογία για το πρόγραμμα "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" - Δικαιώματα και υποχρεώσεις εργαζομένων-εργοδοτών

15νθήμερη αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης - Όλο το κείμενο

Από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί τελικώς το πρόγραμμα ενίσχυσης της βραχυχρόνιας εργασίας με το όνομα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όπως προβλέπει και το τελικό κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγο, οι επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προχωρούν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για το μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣΗ μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων οι οποίοι θα εισπράττουν ως «αντάλλαγμα» το 60% της απώλειας μισθού που θα έχουν από το κράτος. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού (σ.σ περίπου 550 ευρώ καθαρά) μετά τη μείωση του ωραρίου, τότε διαφορά θα αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας αλλά και του επιδόματος Χριστουγέννων για το 2020. Οι εργοδότες που θα εντάσσουν το προσωπικό τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα πληρώνουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορώβν υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Αυτό θα ισχύει και για το επίδομα αδείας και για το δώρο Χριστουγέννων.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου:
  1. 262 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και για τους επόμενους μήνες. Θα προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εστίασης. Η παράταση του μέτρου ισχύει και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο
  2. Στα 820 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Είναι βέβαια πιθανό να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα ή όχι.
Για τον τρόπο λειτουργίας του νέου μηχανισμού, κατατοπιστικές είναι οι ακόλουθες –ερωτήσεις-απαντήσεις.
  1. Για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;
Η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 15η Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου2020.
  1. Έχουν όλες οι επιχειρήσεις δικαίωμα συμμετοχής;
Ναι. Ο ΚΑΔ δεν παίζει ρόλο. Αρκεί όμως να πληροί κάποιος το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά 20% για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί με μειωμένο έως και κατά 50% ωράριο. Άρα, δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:
  1. Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  2. Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
  3. Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  4. Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
  5. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων;
Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους. Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019). Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα. Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
  1. Ποιο είναι το βασικό δικαίωμα που δίνεται στον εργοδότη;
Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
  1. Και τι θα κερδίζει ο εργαζόμενος;
Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
  1. Μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει μείωση ωραρίου από όλους τους εργαζόμενους; Και τι γίνεται με τις εποχικές επιχειρήσεις;
Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
  1. Για ποιες αλλαγές υπάρχει απαγορευτικό;
  • Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.
  1. Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο εργοδότης;
Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).
 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου