ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επανέρχεται ο συντελεστής μεταφοράς δόμησης

Ανάσα σε χιλιάδες πολίτες

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενός θεσμού που είναι στον πάγο επί δεκαετίες και αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες. Μάλιστα, πρόκειται
για μια δεύτερη ευκαιρία τόσο για ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων όσο και για εκείνους που έχουν διατηρητέα, ώστε να καταφέρουν να τα… ξεμπλοκάρουν και να «εκμεταλλευτούν» τις περιουσίες τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ξυπνητού στον Ελεύθερο Τύπο, φρένο θα επιχειρήσει να βάλει τόσο στην εκτός σχεδίου δόμηση όσο και στην κατά παρέκκλιση ανέγερση κτισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα θεσπιστούν κίνητρα ανοικοδόμησης σε εντός σχεδίου περιοχές και αντίστοιχα αντικίνητρα για τις εκτός σχεδίου. Αλλωστε, η κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση για τους… επαγγελματίες του κλάδου είναι και ένας από τους κύριους λόγους που η χώρα μετρά περισσότερα από 1,5 εκατ. αυθαίρετα. Ετσι, με τις διατάξεις αυτές, το ΥΠΕΝ επιχειρεί να γυρίσει σελίδα.
Οσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, αυτό θα επιτευχθεί μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Σήμερα μόνο το 20% της ελληνικής επικράτειας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, ενώ τρέχουν μελέτες για το 26%. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι σε μια εξαετία να έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου