Εξανεμίζονται μέρα με την ημέρα οι ελπίδες ο νέος κορονοϊός να ελεγχθεί και να περιοριστεί στην Κίνα, και ο κόσμος προετοιμάζεται για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, με την αγωνία να εντείνεται για τον τουρισμό αλλά και τις διεθνείς αγορές.
Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το Reuters
περίπου 12 χώρες ανέφεραν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, ενώ καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική- στη Νιγηρία- τη Νέα Ζηλανδία και τη Λιθουανία. Εκτός Κίνας, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ακόμα 46 χώρες, όπου έχουν αναφερθεί περίπου 3.700 κρούσματα και 57 θάνατοι.
Οι κυβερνήσεις συγκεντρώνουν ιατρικό υλικό και παράλληλα κλείνουν σχολεία και ματαιώνουν μεγάλες εκδηλώσεις ο όπως αθλητικούς αγώνες αλλά και καρναβαλικά events- προσπαθώντας να ελέγξουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, όπως είπαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την πρώτη έλλειψη στις ΗΠΑ φαρμάκου, που σχετίζεται με τον κορονοϊό, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα το φάρμακο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.
Στην Ευρώπη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία διπλασιάστηκαν, η Γερμανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδημίας ενώ η Ελλάδα, «πύλη προσφύγων από τη Μέση Ανατολή», όπως αναφέρει το Reuters, ανακοίνωσε αναβάθμιση των συνοριακών ελέγχων. «Έχουμε μία κρίση μπροστά μας. Η επιδημία έρχεται» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Οι νεκροί στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, αυξήθηκε στους 17, ενώ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν από τα 200 στα 650. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 45 κρούσματα, στη Γαλλία 38 και στην Ισπανία 23, σύμφωνα με το Reuters.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ δήλωσε πως το Ιράν, η Ιταλία και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε «αποφασιστικό σημείο» αναφορικά με τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν ευρύτερο ξέσπασμα του ιού. Η Νότια Κορέα, η χώρα που έχει τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας, επιβεβαίωσε σήμερα ακόμα 256 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.022.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως το ξέσπασμα του ιού στο Ιράν είναι πιθανό να είναι χειρότερο από ό,τι έχει γίνει αντιληπτό, καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων, 26 νεκρούς στα 245 κρούσματα.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν το ξέσπασμα του κορονοϊού στο Ιράν και την Ινδία, όπου έχουν καταγραφεί μόνο λίγα περιστατικά.
Καταποντίζονται οι χρηματαγορές
Οι τιμές των μετοχών οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία, από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, καθώς το ντόμινο της ανησυχίας για τον κορονοϊό πλήττει τις διεθνείς μετακινήσεις και προκαλεί φόβους για κλυδωνισμούς και στον τουριστικό τομέα.
Στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε στο κλείσιμο της Πέμπτης πτώση άνω του 4% ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έχει συνολικές απώλειες που φτάνουν το 10%. Οι ασιατικές χρηματαγορές ακολουθούν σήμερα την πτωτική πορεία της Wall Street.
«Ο κορονοϊός μοιάζει με πανδημία. Οι αγορές μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα κι αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, εφόσον όμως βλέπουμε την άκρη του τούνελ» δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. «Αυτή τη στιγμή όμως, κανείς δεν μπορεί ούτε πόσο θα κρατήσει αυτό ούτε πόσο σοβαρό θα γίνει».
Στην Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφηκαν σήμερα 327 νέα κρούσματα, ο μικρότερος αριθμός από τις 23 Ιανουαρίου, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φτάνει τις 78.800 και τους θανάτους να πλησιάζουν τους 2.800.
Αλλά καθώς πλέον άλλες χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρεις στις τέσσερις νέες περιπτώσεις κορονοϊού, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus επισημαίνει πως όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν.
«Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία» δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση για να αποτρέψουμε τη μόλυνση και να σώσουμε ζωές τώρα».
Σύμφωνα με τον οίκο Μoody's, ενδεχόμενη πανδημία κορονοϊού μπορεί αν προκαλέσει οικονομική ύφεση στο πρώτο 6μηνο του έτους.
Χάος στις μεταφορές, αγωνία για τον τουρισμό
Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές και τον τουρισμό, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν πτήσεις, χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε πολίτες από περιοχές όπου έχουν πληγεί ενώ και οι ταξιδιώτες, επηρεασμένοι από την αναταραχή, αναβάλλουν τα ταξίδια τους.
Το Facebook Inc ανακοίνωσε τη ματαίωση του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών, στην Καλιφόρνια, και η Microsoft Corp αποχώρησε από συνέδριο gaming, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα.
Η αεροπορική εταιρεία Korean Air Lines ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέπει σε κανέναν με θερμοκρασία σώματος άνω των 37,5 Κελσίου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την απαγόρευση και σε άλλα δρομολόγιά της.
Η αγωνία για τον τουρισμό εντείνεται, καθώς εκτιμάται ότι ο κορονοϊός θα «ροκανίσει» παγκοσμίως εισοδήματα ύψους 22 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές. Όπως τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, «πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα».
«Ο υπολογισμός τούτος βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο» πρόσθεσε η ίδια.
Το ποσόν των 22 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι Κινέζοι παραθεριστές.
Η απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισ. (66,5 δισ.) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου).
Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.
Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.
Παράλληλα, η Ρωσία θα διακόψει από τις 4 Μαρτίου τη σιδηροδρομική σύνδεση της Μόσχας με τη Νίκαια της Γαλλίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για να αποτραπεί η διάδοση του κοροναϊού στη Ρωσία. Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το εν λόγω δρομολόγιο περνάει μέσω Λευκορωσίας, Πολωνίας,Τσεχίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Μονακό.
Επίσης, το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και έκλεισε τα σύνορα στους μη Ισραηλινούς ταξιδιώτες με προέλευση την Ιταλία, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από δέκα θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Καθώς η αγωνία για το ξέσπασμα του κορονοϊού εντείνεται σε όλο τον κόσμο, εντείνεται και η συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται τον Ιούλιο στην Ιαπωνία. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Δρ Mike Ryan, γίνονται συζητήσεις με τους διοργανωτές για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η διοργάνωση.
Έως σήμερα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιαπωνία έφτασαν τα 200, με τέσσερις θανάτους, ενώ ακόμα 700 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι αφορούν άτομα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δώσει εντολή να κλείσουν όλα τα σχολεία και να ματαιωθούν αθλητικές οργανώσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις για δύο εβδομάδες, σημειώνοντας πως οι Αγώνες θα γίνουν κανονικά.
Από αύριο έως τις 15 Μαρτίου η Ντίσνεϊλαντ του Τόκιο θα παραμείνει κλειστή, κι έτσι θα έχουν κλείσει προσωρινά όλα τα πάρκα της Walt Disney στην Ασία.
Ο χάρτης του κορονοϊού – Χώρες, κρούσματα και εξελίξεις real time
Ολοένα και περισσότερες είναι οι χώρες που ανακοινώνουν πρώτα ή νέα κρούσματα του κορονοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται.Στην Ελλάδα, τα κρούσματα είναι από χθες τέσσερα, ενώ συνολικά ο ιός έχει προσβάλει 83.389 ανθρώπους, έχουν καταγραφεί 2.858 θάνατοι- η τεράστια πλειονότητά τους στην Κίνα- και 36.571 ασθενείς που ανάρρωσαν.
Ο χάρτης του πανεπιστημίου Johns Hopkins καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, δίνοντας μια πλήρη εικόνα της κατάστασης παγκοσμίως.
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε τον χάρτη και όλες τις πληροφορίες
Οι έρευνες συνεχίζονται
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εξακολουθούμε να αγνοούμε πολλά αναφορικά με τον κορονοϊό, και σημειώνουν πως η ανάπτυξη εμβολίου είναι πιθανό να πάρει πάνω από 18 μήνες.Το Χονγκ Κονγκ έβαλε σε καραντίνα τον σκύλο ενός ασθενούς με κορονοϊό, επειδή έδειξε «ασθενή θετικά» αποτελέσματα του ιού, αν και δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Θα γίνουν μάλιστα περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί εάν έχει μολυνθεί ή όχι.
Τα αμερικανικά Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το διάστημα για το οποίο ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός πάνω στις επιφάνειες. «Σε μεταλλικές και χάλκινες επιφάνειες παραμένει για περίπου δύο ώρες» δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αλλά πιστεύω πως σε άλλες επιφάνειες, χαρτόνι ή πλαστικό, επιβιώνει περισσότερο, κι έτσι είναι κάτι που εξετάζουμε».
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου