Τριάντα σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία θα αρχίσουν να «τρέχουν» με τον ερχομό του νέου έτους, αλλάζοντας τα οικονομικά δεδομένα για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται μειώσεις στη φορολογία των εισοδημάτων, μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένων αγαθών, φοροαπαλλαγές για αναπήρους, πολυτέκνους, επενδυτές και εταιρίες, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, για προσέλκυση επενδύσεων και για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και ριζικές ανατροπές στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης φόρων προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος 4646/2019 που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα μειωθούν από το νέο έτος για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της εφαρμογής νέας κλίμακας υπολογισμού του φόρου στην οποία οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι μειωμένοι.
Τα κέρδη που θα δηλώσουν το 2020 για τη χρήση του 2019 χιλιάδες εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν με συντελεστή μειωμένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, από το νέο έτος, χιλιάδες πολύτεκνοι θα πάψουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα άνω των 1928 κ.εκ. αυτοκίνητα που κατέχουν, ενώ χιλιάδες ανάπηροι δεν θα επιβαρύνονται πλέον με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνονται εξάλλου με πολύ λιγότερο φόρο εισοδήματος για τις παροχές σε είδος που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών και άλλων κτισμάτων θα μπορούν να προβούν σε εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους και να πάρουν πίσω από την Εφορία το 40% των ποσών που θα δαπανήσουν.
Επίσης, θα ισχύσουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς μεταβίβασης και κληρονομιάς ακινήτων, οι οποίες θα διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Αναλυτικά οι 30 σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική νομοθεσία από την 1η-1-2020 είναι οι εξής:
1) Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%. Η μείωση θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
2) Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%, από τη χρήση του 2019.
3) Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις:
α) Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
γ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
δ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
ε) Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα κέρδη από αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:
-από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
-από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα
στ) Περιορισμός της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα.
4) Υποχρέωση εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και μισθώματα ακινήτων να καλύπτουν ποσοστά έως και 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ.). Ειδικότερα:
α) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία δεν υπερβαίνουν ετησίως τα 66.667 ευρώ υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 30% με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα.
β) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία υπερβαίνουν αθροιστικά τα 66.667 ευρώ θα έχει την υποχρέωση κάλυψης ποσού 20.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%.
γ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών, του οποίου οι ετήσιες δαπάνες για ενοίκια ακινήτων, τραπεζικά δάνεια, φόρους εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματός του, υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για να ισχύσει το μειωμένο στο 20% ποσοστό θα πρέπει οι δαπάνες για ενοίκια, δάνεια και φόρους να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
δ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί, υποχρεούται να καλύπτει ποσό μέχρι 5.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
ε) Στο ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του ποσού δαπανών που πρέπει να καλυφθεί από τον φορολογούμενο δεν θα συνυπολογίζεται το ποσό της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και το ποσό της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για διατροφή προς τη διαζευγμένη σύζυγο ή τον διαζευγμένο σύζυγο ή προς το εξαρτώμενο τέκνο του.
στ) Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού ή ποσού, το μη καλυπτόμενο ποσό θα φορολογείται με 22%.
5) Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
6) Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα μπορεί να ισχύσει για την τριετία 2020-2022 και για τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιριών που τα κατασκευάζουν ή τα έχουν αποπερατώσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών θα επιλέξουν οικειοθελώς να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για την συγκεκριμένη τριετία. Τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα για τα οποία θα ισχύσει η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%, αντί για ΦΠΑ 24%, επί των αντικειμενικών τιμών τους. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, για τις οποίες ισχύει ολική ή μερική απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης.
7) Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για την τριετία 2020-2022.
8) Έκπτωση φόρου ίση με το 40% των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων και μέχρι ποσού 16.000 ευρώ. Η έκπτωση θα παρέχεται για τα εισοδήματα των ετών 2020-2022 και υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση των δαπανών θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της έκπτωσης θα κατανέμεται στα επόμενα τέσσερα έτη.
9) Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις.
10) Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.
11) Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
12) Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:
α) Αυξάνεται από 14.000 ευρώ σε 17.000 ευρώ το όριο της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΠΤΦ) μέχρι το οποίο δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως φορολογητέα παροχή σε είδος, δηλαδή ως πρόσθετο φορολογητέο εισόδημα, η αξία οχήματος που παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.
β) Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους, θα υπολογίζεται πλέον με βάση κλίμακα συντελεστών επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος, εφόσον η τιμή αυτή υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ανέρχονται σε:
* 4% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από 0 έως 14.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 14.001 έως τα 17.000 ευρώ,
* 33% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 17.001 έως τα 20.000 ευρώ,
* 35% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ,
* 37% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΤΠΦ πάνω από τα 30.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, ο υπολογισμός της αξίας παραχώρησης του οχήματος, θα γίνεται με την εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή σε κάθε τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος, εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σήμερα σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.
γ) Αν η συνολική αξία των παροχών σε είδος προς ένα εργαζόμενο υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα θεωρείται φορολογητέο εισόδημα μόνο το άνω των 300 ευρώ τμήμα της αξίας αυτής και όχι ολόκληρο το ποσό της, όπως ισχύει σήμερα.
δ) Παύει να θεωρείται παροχή σε είδος η προκαταβολή τριών μισθών.
ε) Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, οι ακόλουθες παροχές σε είδος από επιχειρήσεις προς εργαζόμενους:
– η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς
– η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km προς ένα εργαζόμενο, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους.
13) Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον.
14) Μείωση των προθεσμιών παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 20 σε 10 ή 5 έτη, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.
15) Επιβολή τελών στα σκάφη της παράκτιας αλιείας.
16) Αλλαγές στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, με κυριότερη την αύξηση των ανωτάτων ορίων μηνιαίων δόσεων από 12 σε 24 για τις οφειλές που προέρχονται από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους και από 24 σε 48 για τις οφειλές που προέρχονται από έκτακτους φόρους και πρόστιμα.
17) Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.
18) Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.
19) Κίνητρα για την εγκατάσταση πλουσίων αλλοδαπών επενδυτών στη χώρα μας μέσω τροποποιήσεων στις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία.
20) Απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
21) Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
22) Ρύθμιση της αγοράς για τις ναυλώτριες εταιρίες γυμνών πλοίων (bareboat chartering) και πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση.
23) Εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο.
24) Περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.
25) Αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος για δωρεές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς επίσης και προς κοινωφελή ιδρύματα και φορείς που υπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. Το ποσό του φόρου εισοδήματος θα μειώνεται κατά το 20%, αντί κατά το 10%, του συνολικού ποσού των δωρεών.
26) Παροχή στις επιχειρήσεις της δυνατότητας να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους.
27) Καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, μέσω συμβολαιογράφων.
28) «Ξεμπλοκάρισμα» μεταβιβάσεων ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι δυνατό να χορηγείται, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση από το εισπραττόμενο τίμημα του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριου και πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία ο πωλητής είναι υπόχρεος.
29) Αύξηση από 6 σε 9 μήνες, της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιών, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή.
30) Τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εντός 5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισμό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιμών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία.
Αν η δηλωθείσα αξία συμπίπτει με την προσωρινή, αυτή θα κρίνεται ειλικρινής. Αν δεν συμπίπτει, ο φορολογούμενος, μέσα σε 2 μήνες από τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας, θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου