Από 01/01/2020 το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών θα διαμορφώνεται με βάση το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι, με το νέο έτος, η απαιτούμενη δαπάνη για πλασματικό χρόνο ασφάλισης θα είναι προσαυξημένη κατά 3,34 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 19,97%, σε σχέση
με όσα ισχύουν έως το τέλος του 2019.
–Από 01/07/2020 δρομολογείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, οι εισφορές θα μειωθούν κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους, μόνο στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων.
–Με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον Ιανουάριο, σχεδιάζεται η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης να ξεκινά από το 30ό ή το 33ο έτος ασφάλισης και να φθάνει έως το 42ο. Μάλιστα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να ανέρχεται σε 50,2% ή 50,3% (από 42,8% που είναι σήμερα) και να «πλαφονάρει» σε αυτό το ύψος, ανεξάρτητα από το εάν ο ασφαλισμένος εργαστεί για περισσότερα από 42 έτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι αυξήσεις μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 200 ευρώ τον μήνα, μεσοσταθμικά όμως εκτιμώνται σε 60-70 ευρώ τον μήνα.
-Στις επικουρικές συντάξεις, οι αυξήσεις είναι πιο ξεκάθαρες, καθώς στην πράξη περίπου 400.000 συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται στο ύψος που ήταν πριν από τον Ιούλιο του 2016. Πρόκειται για αυξήσεις έως και 48%, που θα δοθούν επίσης αναδρομικά, από 4 Οκτωβρίου, σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.
–Από το 2020, όποιος είναι επαγγελματίας και καταβάλλει εισφορές για μία δραστηριότητα του, δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για άλλη του επαγγελματική δραστηριότητα. Θα καταβάλλει μόνο για τη μία. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (αναμένεται να επιβεβαιωθεί), η διάταξη για τα “μπλοκάκια” θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός, δεν θα υποχρεούται στην καταβολή εισφορών για την δεύτερη απασχόληση. Για να είναι πλήρης η απαλλαγή, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καλύπτει με τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ που ισχύει για τους μη μισθωτούς. Αν ο καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών και για το μπλοκάκι. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να πληρώσει θα είναι το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την συμπλήρωση των 210 ευρώ. Στην πράξη, για να μην καταβάλλει εισφορές για το “μπλοκάκι” ο μισθωτός θα πρέπει οι εισφορές 27,10% που καταβάλλονται (από τον ίδιο και τον εργοδότη του) σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ για κύρια ασφάλιση και υγεία για την μισθωτή του εργασία να ανέρχονται ή να ξεπερνούν τα 210 ευρώ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο μεικτός μισθός του να είναι της τάξης των 780 ευρώ.
–Από το 2020 θα λάβει χώρα η θεσμοθέτηση μηχανισμού μόνιμης στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Το ύψος της «στήριξης» αλλά και το εύρος των δικαιούχων, θα καθοριστούν από δύο παραμέτρους, οι οποίες είναι αλληλοεξαρτώμενες και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί: το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της κατάρτισης του σχεδίου νόμου για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας.
–Από το 2020 θα λάβει χώρα η θεσμοθέτηση νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς. Το νέο σύστημα θα στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή κατηγορίας από τους ασφαλισμένους. Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο, ανάμεσα σε 6 κατηγορίες, την κλίμακα στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για την επόμενη χρονιά. Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 136 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) με δραστηριότητα έως 5 ετών.
-Μειώνεται από το 2020 το ποσοστό μείωσης των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους από το 60% στο 30%. Ενδεχομένως, η νέα ρύθμιση να πλαισιώνεται και από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παταχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των νέων διατάξεων. Πιο συγκεκριμένα, μετά την καθιέρωση του εν λόγω μέτρου, σε περιπτώσεις που θα εντοπίζονται συνταξιούχοι απασχολούμενοι που δεν έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες τους, τότε αφενός μεν, θα υφίστανται αυστηρές ποινές για τους εργοδότες, αφετέρου δε, θα υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις και για τους ίδιους τους συνταξιούχους.
–Από το 2020, για τους μη μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες, αναμένεται να διατηρηθεί η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει το μέρος που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές. Στην περίπτωση περισσότερων εργοδοτών – δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής κατ’ ελάχιστον της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας των 210 ευρώ, που μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται στα 220 ευρώ.
-Αλλαγές αναμένονται από το 2020 και στην περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης και αμοιβής, με τίτλο κτήσης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επιτρεπόμενο ποσό θα πέσει πολύ κάτω από τα 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πιθανότατα στα 3.000 ευρώ. Παράλληλα βέβαια θα καταργηθεί και η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
-Ανατροπές ενδέχεται να υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μελών Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ). Εξετάζεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα μέλη των συγκεκριμένων μορφών Εταιρειών, αν και πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο των ΙΚΕ με σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Πηγή: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου