Σενάρια κατάργησης των εισφορών υπέρ του εφάπαξ, άρα και του ίδιου του βοηθήματος για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021 (ή ακόμη και το 2020) και μετά, μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση έχει διατυπωθεί στο επίσημο πόρισμα των αλλαγών για την επικουρική ασφάλιση και αφορά τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους προσληφθούν από την ψήφιση του νόμου και έπειτα.
Γι' αυτούς θα καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής εισφοράς 4% επί του μισθού τους, για την είσπραξη εφάπαξ βοηθήματος στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου και αντ' αυτού θα προταθεί η λήψη -προκαταβολικά- ενός ποσού από τον «κουμπαρά» της επικουρικής τους σύνταξης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, στο κεφάλαιο 3.8.1 αναφέρεται ρητά πως «δεδομένου ότι στο νέο σύστημα θα χορηγείται στον δικαιούχο μόνο επικουρική σύνταξη και όχι εφάπαξ παροχή, τότε ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν ειδικές προβλέψεις για τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής επί του σωρευμένου ποσού με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος».
Άλλωστε και ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Νότης  Μηταράκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του προς την ΠΟΠΟΚΠ ισχυρίστηκε ότι το εφάπαξ δεν έχει λόγο ύπαρξης , ότι δεν είναι επαρκώς  ανταποδοτικό και ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο θεσμός ύστερα και από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται πως την κατάργηση του εφάπαξ βοηθήματος είχαν ζητήσει επίμονα οι δανειστές στις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015 για την κατάρτιση του Γ' μνημονίου, όμως η τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατάφερε να το διασώσει και να το εντάξει στο υπό ίδρυση ΕΤΕΑΕΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).
 Η πρωτοβουλία της νυν ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εφόσον νομοθετηθεί, προκαλεί ανησυχία σχετικά με το μέλλον των 36.064 εν αναμονή εφάπαξ, αλλά και την καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων για τα ώριμα δικαιώματα των προσεχών ετών.
Επίσης θολό είναι το τοπίο σε ότι αφορά την είσπραξη των εισφορών υπέρ του εφάπαξ, δηλαδή αν θα συνεχίσουν να εισπράττονται από το ΕΤΕΑΕΠ, ή θα περάσουν και αυτές στις ιδιωτικές εταιρείες.
Τέλος ερωτηματικά προκαλεί η «πρόταση» του συλλογικού φορέα που συμμετείχε στην επιτροπή των σοφών και πρότεινε το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις δεν νομιμοποιούνται να έχουν λόγο στο εφάπαξ (αφού δεν επιβαρύνονται με έξτρα μισθολογικό κόστος), δεδομένου ότι η κράτηση του 4% βαρύνει μόνο τον εργαζόμενο.
insider.gr