Πρόβλημα υδροδότησης εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών
Με διακοπή νερού βρίσκονται αντιμέτωποι αυτήν την ώρα κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, καθώς όπως έγινε γνωστό
το απόγευμα, εμφανίστηκε σοβαρό πρόβλημα στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο επηρέασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος που εισέρχεται στην εγκατάσταση. Συγκεκριμένα το νερό παρουσιάζει θολότητα και δεν μπορεί να τεθεί σε επεξεργασία, με αποτέλεσμα η ΕΥΑΘ να αναγκαστεί να προβεί σε διακοπές νερού στις περιοχές εκείνες που παίρνουν νερό από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας νερού (ΕΕΝΘ) που βρίσκεται στην περιοχή της Σίνδου.
Για το συμβάν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι ενώ το προσωπικό της ΕΥΑΘ είναι σε επιφυλακή διενεργώντας συνεχώς ελέγχους και δειγματοληψίες στην είσοδο της ΕΕΝΘ με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που υδροδοτεί το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε 15 λεπτά από το εργαστήριο της ΕΥΑΘ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλο για πόση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το φαινόμενο εκτονώθηκε ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστές οι αιτίες που το προκάλεσαν. Οι ειδικοί που θα το αναλύσουν θα μας πουν την αιτία, όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, εκτελών χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ μετά την παραίτηση Κρεστενίτη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση των νοσοκομείων καθώς έγιναν ενέργειες για να μην υπάρξει διακοπή στις δεξαμενές που τα υδροδοτούν, ενώ υπενθυμίζει ότι η Θεσσαλονίκη υδροδοτείται από δυο σημεία, από το σημείο που φέρνει νερό από την Αραβησσό και από το σημείο που φέρνει νερό από τον Αλιάκμονα.
Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, στο διυλιστήριο εφαρμόζεται προηγμένη πολυβάθμια διαδικασία καθαρισμού του νερού, η οποία περιλαμβάνει διεργασίες κροκίδωσης-καθίζησης, διύλισης σε κλίνες άμμου και ενεργού άνθρακα, οζόνωσης και χλωρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου ύδατος με δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 m3/ημέρα. Το καθαρό πόσιμο νερό διανέμεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΕ.Θ.) και μέσω του αντλιοστασίου Ιωνίας και αγωγών μήκους 36 km στις δεξαμενές ύδρευσης κυρίως του δυτικού αλλά και του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης.
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα
Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΥΑΘ στις 5.30 το απόγευμα ενημέρωνε για διακοπή υδροδότησης στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, σε Χαλάστρα - Ανατολικό, στη Σίνδο και το Ωραιόκαστρο.
Δυο ώρες αργότερα περίπου, με νεότερη ανακοίνωση και ενώ βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη διακοπή νερού στις παραπάνω περιοχές, η ΕΥΑΘ ενημέρωσε ότι οι διακοπές επρόκειτο να επεκταθούν τις επόμενες ώρες και σε άλλες περιοχές.
Ειδικότερα, διακοπές θα υπάρξουν στα Μετέωρα, σε τμήμα της Πολίχνης (από Φιλίππου, Λατομείου, Παπανδρέου και έως τα Μετέωρα), στην περιοχή των Συκεών, από Παπανδρέου μέχρι Κρυονερίου, και στην Ευκαρπία, ενώ θα ακολουθήσουν διακοπές στην Καλαμαριά, στο Πανόραμα και στις υψηλές περιοχές του Ευόσμου. Η υδροδότηση σύμφωνα με την ενημέρωση δεν αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι την αυριανή ημέρα.
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι περιοχές κατά μήκος της Εγνατίας μέχρι τη Χαριλάου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα άλλες περιοχές στη διάρκεια της ημέρας.
Ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες
Το περιστατικό, αν και δεν συγκρίνεται καθώς δεν πρόκειται περί βλάβης, αναπόφευκτα ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες στους Θεσσαλονικείς, καθώς πέρυσι τον Μάρτιο, μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υδροδότησης για αρκετές ημέρες, εξαιτίας σοβαρής βλάβης στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί τη Θεσσαλονίκη με νερό από τις πηγές Αραβησσού.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2018 είχαν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης.
Τότε, η διοίκηση της εταιρίας είχε διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην «έξοδο» του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που «έβγαινε» από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου