ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Δουλεύουν ή όχι τελικά τα συμπληρώματα λιποδιάλυσης;

Δουλεύουν ή όχι τελικά τα συμπληρώματα λιποδιάλυσης; - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ


Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αλλά σίγουρα είναι πεταμένα λεφτά. Μάθε γιατί.


Υπάρχουν δεκάδες αξεσουάρ και όργανα γυμναστικής, μαζί με αθλητικά ρούχα, παπούτσια και συμπληρώματα, για τα οποία διαθέτεις ένα σεβαστό ποσό σε ετήσια βάση, με μόνο στόχο: να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές, αλλά και για να δείχνεις τέλειος μέσα στο μαγιό.
Σωστά πράττεις. Κάθε τι που αγοράζεις για να κάνεις την εξάσκηση του σώματος σου πιο αποδοτική -από ένα ζευγάρι kettlebells έως μια μάσκα προπόνησης- αλλά και για κάθε άλλο αναλώσιμο προϊόν που θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος και να γεμίσεις μυς -όπως τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ή κρεατίνης- πιάνει τόπο.
Για ένα όμως πράγμα δεν θα πρέπει να σπαταλήσεις ούτε μισό ευρώ: λιποτροπικά σκευάσματα.


Είναι πολλά τα λεφτά

Ως επί το πλείστον, τα συμπληρώματα καύσης λίπους είναι ένα καλό διαφημιστικό/εμπορικό τρικ, που στοχεύει κυρίως σε απεγνωσμένα άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν γρήγορα αλλά δεν ξέρουν πώς. Και όταν δεν ξέρεις, πληρώνεις έως και 100€ το μήνα, με την ελπίδα να βγεις στην παραλία με ένα σέξι και σμιλεμένο κορμί. (Σημείωση: Περίπου 50 δις. ευρώ ετησίως είναι ο παγκόσμιος τζίρος των λιποτροπικών συμπληρωμάτων).

Υπάρχουν άπειρες μελέτες που δείχνουν ότι πράγματι, οι λιποδιαλύτες είναι πολύ αποτελεσματικοί. Αλλά σε αρουραίους!


Οι επίσημες δοκιμές πάνω σε ανθρώπους με σαφή και, κυρίως, ασφαλή συμπεράσματα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Γι’ αυτό και ο FDA βγάζει διαρκώς απαγορευτικά φιρμάνια για τέτοιου είδους σκόνες και χάπια -συγγνώμη αν σου χαλάσαμε το όνειρο.
Πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά περιέχουν απλώς διουρητικά συστατικά που αποστραγγίζουν το νερό από το σώμα σου (ουρώντας διαρκώς). Αυτό το φαινόμενο σού δίνει την ψευδαίσθηση ότι χάνεις βάρος. Βλέπεις το σώμα σου στον καθρέφτη και -μπαμ!- δείχνεις σαν παίχτης του Survivor έπειτα από τρεις μήνες αφαγίας.
Τα λιποτροπικά συμπληρώματα δουλεύουν μ’ αυτή τη λογική: Όσο τα παίρνεις, χάνεις βάρος (δηλαδή υγρά). Όταν τα σταματήσεις, τα κιλά επιστρέφουν ξανά (και ίσως περισσότερα). Αλλά το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι αυτό.
Σύμφωνα με τις έρευνες, τα διουρητικά συστατικά που βρίσκονται στα σκευάσματα καύσης λίπους μπορεί να καταστούν πολύ επικίνδυνα για την υγεία σου, καθώς το βίαιο «στύψιμο» του οργανισμού οδηγεί σε αφυδάτωση, κράμπες, αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, ζαλάδες, πονοκεφάλους έως και κατατονία.

Το αδυνάτισμα είναι πόλεμος

«Έχω ψάξει για διάφορα συμπληρώματα καύσης λίπους και κατάλαβα ότι όλα κινούνται γύρω από την καφεΐνη -τόνους από δαύτη. Δοκίμασα και πιο δραστικά σκευάσματα, όπως το Hydroxycut (με εκχυλίσματα lady's mantle, άγριας ελιάς, komijn και άγριας μέντας), αλλά και πάλι δεν είδα να δουλεύει. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι κολλώντας στην διατροφή και την προπόνηση απέκτησα το σώμα που θέλω, μην επιτρέποντας σε κάποιους να με κλέβουν», εξομολογείται ένας φίλος bodybuilder.

Η σωστή διατροφή είναι το βαρύ πυροβολικό, το 80% της δύναμης πυρός. Η προπόνηση είναι οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής και οι κομμάντο -το 19%. Τα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα είναι το υπόλοιπο 1%, κάτι σαν τους διαβιβαστές, που επιτηρούν το πεδίο μάχης με ηλεκτρονικά μέσα, βοηθώντας το σώμα σου να στοχεύσει καλύτερα τον εχθρό -το λίπος.Εάν η διατροφή σου είναι κακής ποιότητας και η προπόνησή σου ανεπαρκής, τα λιποδιασπατικά σκευάσματα δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Μιας και ο φίλος ανέφερε το Hydroxycut, να ποια είναι η επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων:
«Λαμβάνοντας υπόψη σχετικά οδηγία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, το εν λόγω προϊόν έχει λάβει αναφορές για ηπατικές βλάβες που προκλήθηκαν μετά την κατανάλωσή του, αλλά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες (ραβδομυώλυση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κλπ.). Παρά το γεγονός ότι δεν ενοχοποιούνται όλα τα παρεμφερή προϊόντα, εντούτοις η σύνθεση της πλειονότητας αυτών των σκευασμάτων περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να προσδιορισθούν οι παράγοντες (συστατικά, δοσολογία, συνδυασμός με άλλα προϊόντα ή άλλο) που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από την αγορά, παρόλο που αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν να διατίθενται ευρέως μέσω internet. Δεδομένου ότι παρόμοια προϊόντα έχουν συνδεθεί με σοβαρές ηπατικές βλάβες, ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά μόνο με ιατρική συμβουλή και υπό ιατρική παρακολούθηση αποφεύγοντας την προμήθειά τους από μη εγκεκριμένες πηγές. Οι επαγγελματίες της υγείας καλούνται να αναφέρουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ τα περιστατικά που εκδηλώνονται με βλάβες του ήπατος ή άλλα προβλήματα υγείας και σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων καύσης του λίπους».

https://gr.askmen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου