ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

S&P: Η αναβάθμιση μπορεί να περιμένει - Αμετάβλητη η βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων

S&P: Η αναβάθμιση μπορεί να περιμένει - Αμετάβλητη η βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων

Θετικές οι προοπτικές αλλά η βαθμολογία παραμένει στο Β+ - Πιθανή η αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες


Το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά, οι αναταράξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης (και ειδικά στην Ιταλία οι προοπτικές της οποίας χαρακτηρίστηκαν ως αρνητικές), τα μεγάλα "αποθέματα" κόκκινων δανείων αλλά και ν ανασφάλεια σχετικά με το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις "κόστισαν" τελικώς την αναβάθμιση η οποία δεν ήρθε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής από τον οίκο S&P.
Η «βαθμολογία» της Ελλάδας διατηρήθηκε στο Β+ ενώ οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται ως θετικές κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, ότι υπάρχουν τα περιθώρια αναβάθμισης μέσα στο επόμενο 12μηνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις μεταρρυθμίσεις. Η S&P «συγκρατήθηκε» παρά το γεγονός ότι προβλέπει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2019-2022. Ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά στο ενδεχόμενο ο ισχυρός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών να επιβραδυνθεί λόγω της αντίστοιχης επιβράδυνσης που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών.
Η μη αναβάθμιση, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη δεδομένου ότι είχε προεξοφληθεί η αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μια μονάδα ώστε και ο οίκος S&P να «πιάσει» τον οίκο Fitch, μένει να φανεί αν θα επηρεάσει τις αγορές ομολόγων από την επόμενη Δευτέρα. Σίγουρα, η ελληνική πλευρά περίμενε τα «καλά νέα» για να συνεχιστεί η πτωτική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, η πολυσέλιδη ανακοίνωση της S&P εμπεριέχει πολλές θετικές αναφορές αλλά και προειδοποιήσεις.
  1. Προβλέπεται ότι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο διάστημα 2019-2022
  2. Τα ταμειακά αποθέματα (ο κουμπαράς ασφαλείας όπως λέγεται) περιορίζει στο ελάχιστο το ρίσκο όσον αφορά στις μελλοντικές πληρωμές του χρέους για την περίοδο μέχρι και το 2023.
  3. Για το 2019, η S&P προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, για το 2020 2,7% και για τη διετία 2021 και 2022, 3% και 3,2% αντίστοιχα.
Η S&P εκτιμά ότι η διατήρηση της σημερινής βαθμολογίας, αντικατοπτρίζει:
  1. Από τη μία τις πολύ καλές επιδόσεις που καταγράφονται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά και την πολύ ικανοποιητική δομή του ελληνικού χρέους (σ. σ. χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, μεγάλες περίοδοι χάριτος και μεγάλο αποθεματικό ασφαλείας).
  2. Από την άλλη, το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ότι η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει δύσκολο (κυρίως λόγω του μεγάλου αποθέματος των κόκκινων δανείων) και ότι η άρση των capital controls δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αναφέρεται πάντως ότι οι προτάσεις για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των κόκκινων δανείων μπορεί να απελευθερώσει ρευστότητα στην αγορά και να επιταχύνει την προσέλκυση επενδύσεων.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό η S&P κάνει ρητή αναφορά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και στον κίνδυνο να υπάρξουν ανατροπές κυρίως λόγω των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου