ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- Θεσσαλονίκη: Κλειστή λόγω εργασιών αύριο η Αγίων Πάντων  - Κορωνοϊός: 248 νέα κρούσματα - 14 νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι   - Κορωνοϊός: 1.007 νέα κρούσματα, 41 θάνατοι, 481 διασωληνωμένοι  - Lockdown: Νέο όριο σε επιβάτες ταξί από σήμερα - Σηκώνουν ρολά τα ΟΠΑΠ PLAY  - Self test για όλους από σήμερα: Μέχρι πότε το δηλώνουν εργαζόμενοι - Τι ισχύει  - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για κυκλοφορία, Δημόσιο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, λιανεμπόριο (ΦΕΚ)  - Η Ιταλία ο μεγάλος νικητής της Eurovision! Ποια θέση κατέλαβε η Ελλάδα   - O ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος 2020-2021! 1-2 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ!   - Κορωνοϊός: 1.505 νέα κρούσματα, 37 νεκροί και 586 διασωληνωμένοι  - Δύο self tests από Δευτέρα για όλους τους εργαζόμενους  - Έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης  - Τί αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις, απεργίες, άδειες και Κυριακές  - Self test στον ιδιωτικό τομέα: Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά, πότε «πέφτει» πρόστιμο  - Self tests σε ιδιωτικό τομέα: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και πού δηλώνονται τα αποτελέσματα  - Κατώτατος μισθός: Τι προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ   - Τι θα γίνει φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις -Πότε θα τις υποβάλλουμε  - Τι αλλάζει στις απεργίες σε ΔΕΚΟ με την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» - «Ροκανίζονται» τα συνδικαλιστικά προνόμια  - ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνουν τα λεφτά για ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, γέννας, προνοιακά επιδόματα Μαΐου  - Τέλος η αργία της Κυριακής για 7 νέους κλάδους  - Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 737 οι διασωληνωμένοι - 68 νεκροί σε 24 ώρες   - Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ανοικτά τα κομμωτήρια, τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο την Κυριακή   - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   - Πρώτη Μαΐου Εργατική Πρωτομαγιά  - Πρωτομαγιά: Η γιορτή των λουλουδιών  - ΟΑΕΔ: Πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι     By The best widgets

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

S&P: Η αναβάθμιση μπορεί να περιμένει - Αμετάβλητη η βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων

S&P: Η αναβάθμιση μπορεί να περιμένει - Αμετάβλητη η βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων

Θετικές οι προοπτικές αλλά η βαθμολογία παραμένει στο Β+ - Πιθανή η αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες


Το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά, οι αναταράξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης (και ειδικά στην Ιταλία οι προοπτικές της οποίας χαρακτηρίστηκαν ως αρνητικές), τα μεγάλα "αποθέματα" κόκκινων δανείων αλλά και ν ανασφάλεια σχετικά με το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις "κόστισαν" τελικώς την αναβάθμιση η οποία δεν ήρθε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής από τον οίκο S&P.
Η «βαθμολογία» της Ελλάδας διατηρήθηκε στο Β+ ενώ οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται ως θετικές κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, ότι υπάρχουν τα περιθώρια αναβάθμισης μέσα στο επόμενο 12μηνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις μεταρρυθμίσεις. Η S&P «συγκρατήθηκε» παρά το γεγονός ότι προβλέπει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2019-2022. Ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά στο ενδεχόμενο ο ισχυρός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών να επιβραδυνθεί λόγω της αντίστοιχης επιβράδυνσης που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα μπει φρένο στις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών.
Η μη αναβάθμιση, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη δεδομένου ότι είχε προεξοφληθεί η αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μια μονάδα ώστε και ο οίκος S&P να «πιάσει» τον οίκο Fitch, μένει να φανεί αν θα επηρεάσει τις αγορές ομολόγων από την επόμενη Δευτέρα. Σίγουρα, η ελληνική πλευρά περίμενε τα «καλά νέα» για να συνεχιστεί η πτωτική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, η πολυσέλιδη ανακοίνωση της S&P εμπεριέχει πολλές θετικές αναφορές αλλά και προειδοποιήσεις.
  1. Προβλέπεται ότι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο διάστημα 2019-2022
  2. Τα ταμειακά αποθέματα (ο κουμπαράς ασφαλείας όπως λέγεται) περιορίζει στο ελάχιστο το ρίσκο όσον αφορά στις μελλοντικές πληρωμές του χρέους για την περίοδο μέχρι και το 2023.
  3. Για το 2019, η S&P προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, για το 2020 2,7% και για τη διετία 2021 και 2022, 3% και 3,2% αντίστοιχα.
Η S&P εκτιμά ότι η διατήρηση της σημερινής βαθμολογίας, αντικατοπτρίζει:
  1. Από τη μία τις πολύ καλές επιδόσεις που καταγράφονται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά και την πολύ ικανοποιητική δομή του ελληνικού χρέους (σ. σ. χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, μεγάλες περίοδοι χάριτος και μεγάλο αποθεματικό ασφαλείας).
  2. Από την άλλη, το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ότι η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει δύσκολο (κυρίως λόγω του μεγάλου αποθέματος των κόκκινων δανείων) και ότι η άρση των capital controls δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αναφέρεται πάντως ότι οι προτάσεις για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των κόκκινων δανείων μπορεί να απελευθερώσει ρευστότητα στην αγορά και να επιταχύνει την προσέλκυση επενδύσεων.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό η S&P κάνει ρητή αναφορά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και στον κίνδυνο να υπάρξουν ανατροπές κυρίως λόγω των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου