στη Γερμανία έχουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Κίνδυνος μόλυνσης ακόμη και μέσω απλής επαφής με ωμά πουλερικά στην κουζίνα
Πολύ ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο των δειγμάτων που προέρχονταν από τις γερμανικές αλυσίδες Lidl, Netto, Real και Penny ήταν μολυσμένα με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς – την τελευταία ελπίδα μέχρι τώρα να καταπολεμηθούν τα ανθεκτικά βακτήρια. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά βέβαια μπορεί να εξοντώνονται στο μαγείρεμα, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν ακόμη και μέσω απλής επαφής με τα ωμά φαγητά στην κουζίνα, όπως λόγου χάρη με τις επιφάνειες κοπής. Επιπλέον εργαζόμενοι σε μονάδες παραγωγής και μονάδες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αυτά μέσω του αναπνευστικής οδού.Δώδεκα από τα δείγματα προέρχονταν από μικρές μονάδες παραγωγής – από εκείνα μόνο σε ένα βρέθηκαν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Σε μία άλλη ανάλυση έξι δείγματα από οικολογικές μονάδες παραγωγής βρέθηκαν απολύτως καθαρά. Για την Germanwatch όλα αυτά συνδέονται απόλυτα με τη χρήση αντιβιοτικών στις βιομηχανικές μονάδες πουλερικών.Η κατάσταση μπορεί μόνο να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει στους κτηνιάτρους να συνταγογραφούν αντιβιοτικά, ώστε να «εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις που προκαλούν οι καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες παραγωγής φθηνού κρέατος», υπογραμμίζουν από την Germanwatch.Παρά το γεγονός ότι οι γερμανοί παραγωγοί πουλερικών μείωσαν κατά το ήμισυ τη χρήση αντιβιοτικών από το 2011, κάνουν ακόμη σχεδόν τη διπλάσια χρήση σε σύγκριση με τη Δανία, τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό και καταναλωτικό οργανισμό. Η Germanwatch απαιτεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρήση αντιβιοτικών στα πουλερικά, καθώς επίσης και οι ετικέτες των προιόντων να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με το συσκευασμένο κρέας
.Πηγή: DW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου