Το ελαιόλαδο
αποκαλείται και υγρός χρυσός και οι λόγοι πολλοί. Πέρα από τους
οικονομικούς και για τη σπουδαία διατροφική αξία του και τα οφέλη του
στον οργανισμό.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι έρευνες για τα οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και κυρίως οι φαινόλες βρίσκονται στο
επίκεντρο μελετών για το πόσο ωφέλιμες είναι στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η
ελληνική ελαιοκομία πρέπει να αναδείξει περισσότερο αυτό το ισχυρό ατού
που διαθέτει. Η αξία των φαινολών ώθησε τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτριο
Γερασόπουλο να μελετήσει την διαδικασία μεταποίησης-ελαιοποίησης σε
ελαιοτριβεία για να διαπιστώσει ότι στην κάθετη φυγοκέντριση τα νερά που
περίσσευαν μαζί με λίγη «σάρκα» ελιάς, ήταν πλούσια σε φαινόλες
προτείνοντας έτσι στους ελαιοπαραγωγούς να τα επιστρέφουν στην
διαδικασία για να εμπλουτίζουν το τελικό ελαιόλαδο με υψηλότερα ποσοστά
του πολύτιμου αυτού συστατικού.
Ελαιόλαδα ισχυρά σε αντιοξειδωτικές ουσίες για την μεσογειακή
διατροφή που κερδίζει ολοένα έδαφος σε όλο τον κόσμο ενταγμένα στο
παγκόσμιο ρεύμα της χρήσης λειτουργικών τροφίμων που αντανακλά εξ
ολοκλήρου σχεδόν στην γνωστή φράση του Ιπποκράτη «φάρμακό σας ας γίνει η
τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας».
O ομότιμος καθηγητής του ΑΤΕΙ - Θεσσαλονίκης στο τμήμα
Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών της Τεχνολογίας Τροφίμων, Απ. Κυριτσάκης,
ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την προώθηση της αξίας του ελαιόλαδου
στον κόσμο. Έχει γράψει επίσης βιβλία για το ελαιόλαδο κι έχει
ταξιδέψει στην Αμερική και σε άλλες χώρες για το προβάλλει το «θαύμα»
της Ελλάδας και της Μεσογείου. Ως πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου
Οξειδωτικού Στρες- παράρτημα Υγείας και Αγροτικών Τροφίμων μιλάει επί
ώρες για τα πολύτιμα συστατικά του: Την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη, την
ελευρωπαίνη, τις βιταμίνες, τις φαινόλες και τις δεκάδες
αντιοξειδωτικές ουσίες του που δρουν προληπτικά και ευεργετικά για τον
ανθρώπινο οργανισμό.
«Το ελαιόλαδο δρα κατά των επιβλαβών ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και το οξειδωτικό στρες είναι αυτό που συνδέεται με 50 ίσως και 100 ασθένειες» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριτσάκης.
Σε ένα από τα βιβλία του που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και
συνέγραψε με την σύζυγό του Ελευθερία Καραμεσίνη, επισημαίνουν την
τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και
εξηγούν γιατί το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων
ειδών διατροφής. Ο ίδιος προσέχει στο extra παρθένο ελαιόλαδο
περισσότερο το… άρωμα και το χρώμα απ' ότι άλλα γνωστά χαρακτηριστικά πχ
την οξύτητα.
«Είναι ένας φυσικός φρουτο-χυμός» λέει ο κ.
Κυριτσάκης «αλλά υπάρχει γι' αυτόν έλλειμμα ενημέρωσης και προβολής.
Δείτε μόνο τι γίνεται σήμερα με τη διαφήμιση (δύο εισαγόμενων προϊόντων)
του μουρουνέλαιου και του υαλουρονικού οξέος… Η Ελλάδα έχει έλλειμμα
προβολής στο εξωτερικό για το ελαιόλαδο και ως χώρα έχει την ανάγκη να
μιλούν οι ειδικοί για την δύναμή του, αυτοί που το γνωρίζουν καλά από το
δέντρο έως την κατανάλωση και τη χημεία του. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη
προβολή, συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού… Να μην περιμένουμε τους
Ιταλούς για την παραγωγή. Είμαστε καλοί και άριστοι στην παραγωγή του,
αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε. Ας το εμπεδώσουμε. Είναι τρόφιμο,
αποτελεί τη βάση φαρμάκων, είναι ελιξίριο υγείας και μακροζωίας. Είναι
πλέον στο DNA της παράδοσης, των εξαγωγών και της οικονομίας…».
Πριν από λίγο καιρό ο κ. Κυριτσάκης παρουσίασε νέα δεδομένα για τα
πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου τονίζοντας τη σημασία του για την
μακροζωία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου