Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες ακινήτων, εργοδότες, κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, για όσους εισπράττουν μερίσματα αλλά και για τους επαγγελματίες
Δεν είναι σχέδια γραμμένα στο ετήσιο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ
αλλά εξαγγελίες του διοικητή της ΑΑΔΕ ο οποίος παρουσίασε στους Δελφούς
όχι μία, όχι δύο αλλά οκτώ διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές που
ενδιαφέρουν εκατομμύρια φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τι
αλλάζει για καταθέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και άλλες
κατηγορίες; Οι οκτώ νέες εφαρμογές και η χρησιμότητά τους είναι η εξής:
- Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). H εφαρμογή αυτή θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να εισπράττουν ταχύτερα επιστροφές φόρου, βραβεία από τις λοταρίες, ποσά από υπερεισπράξεις κλπ. Ο στόχος είναι να υπάρχει για όλους τους φορολογούμενους ένας λογαριασμός IBAN (διασταυρωμένος με τον ΑΦΜ) ώστε να χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την καταβολή των επιδομάτων. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, χιλιάδες έχασαν το έκτακτο μέρισμα επειδή δεν κατάφεραν να δώσουν στην πλατφόρμα έναν τραπεζικό λογαριασμό που να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ.
- Στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» , δεν θα εμφανίζονται πλέον μόνο οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων –ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες- αλλά και τα… δικαιώματα. Δηλαδή τα ποσά που θα πρέπει να εισπράξουν από επιστροφές φόρου. Έτσι, δεν θα υπάρχουν πλέον «ξεχασμένες» απαιτήσεις
- Οι δηλώσεις των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές κάτι που σημαίνει ότι οι λογιστές απαλλάσσονται από ακόμη έναν λόγο επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ.
- Εκσυγχρονίζεται η πύλη της ΑΑΔΕ και πλέον θα επιτρέπει στο χρήστη να εγγράφεται ώστε να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την έκδοση εγκυκλίων από την πλευρά της ΑΑΔΕ. Θα λειτουργούν δηλαδή… φορολογικά
- Γίνεται προσπάθεια ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να γίνονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Έτσι, να εκλείψει άλλος ένας λόγος επίσκεψης των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ. Οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι αγοραπωλησίες είναι ένας από τους τέσσερις λόγους συμφόρησης στις εφορίες. Οι άλλοι τρεις είναι το μητρώο, οι ακινησίες οχημάτων αλλά και οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το «στοίχημα» της ΑΑΔΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ.
- Η έκτη εφαρμογή αφορά στη ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. Η ΑΑΔΕ σκοπεύει να θέσει την υπηρεσία σε λειτουργία σε πολιτικό επίπεδο (καλώντας κάποιες επιχειρήσεις να δράσουν εθελοντικά) ενώ ο τελικός στόχος είναι και ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων αλλά και η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. Αυτή η εφαρμογή θα βοηθήσει και στην καλύτερη συλλογή του ΦΠΑ αλλά και στον περιορισμό των εικονικών τιμολογίων.
- Η έβδομη εφαρμογή αφορά στον εκσυγχρονισμό των περιοδικών δηλώσεων για τους παρακρατούμενους φόρους. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι λογιστές θα στέλνουν πληροφορίες για τους παρακρατούμενους φόρους ανά μισθωτό ή ανά ελεύθερο επαγγελματία και έτσι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται και η συγκεντρωτική κατάσταση έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Έτσι, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να έχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα των αποδοχών όλων των φορολογούμενων πολύ πιο έγκαιρα και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
- Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λ.π. Με την νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου