Στο κοντινό μέλλον, ένα ψέκασμα στη μύτη μπορεί να είναι αρκετό για να απαλλαγεί κανείς από το ροχαλητό που αφήνει άυπνο το έτερον ήμισυ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στον ίδιο.
Όπως αναφέρει η Espresso, ερευνητές στις ΗΠΑ, δημιούργησαν πειραματικό σπρέι μύτης το οποίο έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την καταπολέμηση της υπνικής άπνοιας που είναι μια από τις συνηθέστερες και πιο επικίνδυνες αιτίες του ροχαλητού.
Ειδικότερα όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American journal of Respiratory and critical care medicine, το σπρέι που είναι βασισμένο στην ορμόνη λεπτίνη, έδωσε τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν δοκιμάστηκε σε ποντικούς, ώστε σύντομα θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές.
Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του και στους ανθρώπους οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε τρια με πέντε χρόνια.
Οι έρευνα σημειώνει ότι κατά την υπνική άπνοια καταρρέουν οι αναπνευστικές οδοί των πνευμόνων μειώνοντας το οξυγόνο που φτάνει στον εγκέφαλο και αυξάνοντας την πίεση του αίματος. Όταν ο οργανισμός καταφέρνει να ανοίξει απότομα τις αναπνευστικές οδούς, παράγεται ροχαλητό.
Η λεπτίνη εξηγούν οι ερευνητές παράγεται από τον λιπώδη ιστό όταν γεμίζει με φαγητό το στομάχι ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό. . πέρα από αυτό όμως παρατηρήθηκε ότι επιδρά στους πνεύμονες βοηθώντας τους εσωτερικούς μυς τους να κρατούν ανοιχτές τις αναπνευστικές οδούς.
Αυτή την ικανότητα της ορμόνης εκμεταλλεύτηκαν οι επιστήμονες χορηγώντας τη σε πειραματόζωα με προβλήματα ύπνου που συνεπάγονται ροχαλητό. Διαπίστωσαν ότι το ροχαλητό μειώθηκε καθώς μειώθηκε η κατάρρευση των αναπνευστικών οδών ενώ αυξήθηκε κατά 40%η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα τους, σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν λάβει το ρινικό σπρέι.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου