ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Σύγκρουση με τα κυκλώματα διπλωμάτων οδήγησης προανήγγειλε ο Σπίρτζης – «Είμαστε ανυποχώρητοι» Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/sygkroysi-me-ta-kyklomata-diplomaton-odigisis-proaniggeile-o-spirtzis-eimaste-anypochoritoi/#ixzz5YH84qaCD




Συγκλονίζουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού, όπου παρέστη και ο υπουργός
Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, για την αναγκαιότητα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας, τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.
Θα μπορούσαν να αποφευχθούν 6.000 θάνατοι και 380.000 τραυματισμοί στην Ευρώπη ανά έτος με την καθολική χρήση ζώνης ασφαλείας, αφού η μη χρήση της είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους δρόμους μετά την ταχύτητα.
«Η ζώνη σώζει … ζωές! Πάντα ζώνη ασφαλείας. Και στο πίσω κάθισμα. Προστάτεψε κι αυτόν που κάθεται μπροστά σου» είναι τα μηνύματα των σποτ, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.
«Εν όψει των αυξημένων οδικών μετακινήσεων λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η χρήση της ζώνης αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για τους οδηγούς αλλά και τους συνεπιβάτες» τόνισε η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ . «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνοντας την ανάγκη της εν λόγω καμπάνιας, αφού τα ποσοστά χρήσης ζώνης στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά, είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
«Στην Ελλάδα 74% των επιβατών χρησιμοποιούν ζώνη στα μπροστινά καθίσματα, ενώ μόνο 23% στα πίσω καθίσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μυλωνά συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι αγνοούμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη χρήση της ζώνης όταν καθόμαστε στο πίσω κάθισμα τόσο για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους μπροστινούς μας.
«Πρόκειται για μια απλή κίνηση που σώζει ζωές» είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ « η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί. Είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού». Η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τραυματισμού κατά 40%-50% στους επιβάτες στα μπροστινά καθίσματα και κατά 25%-75% στους επιβάτες στα πίσω καθίσματα.
«Δεν θα ανεχτούμε ένα άθλιο και διαβλητότατο τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης», είπε ο Σπίρτζης
Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε χαιρετισμό του, αφού εξήρε το έργο του Ι.Ο.Α.Σ και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην καμπάνια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης, υλοποιώντας δράσεις και πρωτοβουλίες για το θέμα της οδικής ασφάλειας.
Μίλησε για τα μεγάλα οδικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που πρόκειται να ολοκληρωθούν, σημειώνοντας πως με τους νέους εθνικούς οδικούς άξονες έχουμε μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων. «Έχουν ολοκληρωθεί, είπε, οι έξι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και συνεχίζεται με τον διαγωνισμό από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, για να κλείσει το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου. Τους επόμενους μήνες θα βγει ο διαγωνισμός για τον δρόμο, από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο και την Πύλο. Ξεκινάει η κατασκευή και η υλοποίηση του Νότιου Τμήματος στον Ε65 και περνάμε στη δεύτερη φάση διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΒΟΑΚ, – Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης- ένα οδικό δίκτυο, όπου χάνονται καθημερινά πολλές ζωές. Το ίδιο ισχύει για την παράκαμψη της Χαλκίδας και για πλήθος άλλων οδικών έργων, με σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου το πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών οδικής ασφάλειας, όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σημεία στο οδικό δίκτυο. Επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο της χώρας και θα γίνουν έργα υποδομών για τη βελτίωση, των συγκεκριμένων σημείων».
Αναφέρθηκε στις δράσεις για θέματα οδικής συμπεριφοράς, νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, εκπαίδευση (πρόγραμμα εισαγωγής μαθήματος οδικής ασφάλειας σε δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, κουλτούρα συμπεριφοράς στο δρόμο) , στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης καθώς και στην προώθηση συνδυασμένων μεταφορών ως επιλογή μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου και τη μετάβαση σε πιο ασφαλή μέσα μετακίνησης, όπως αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών (ολοκλήρωση διαγωνισμού για προμήθεια οικολογικών οχημάτων), ολοκλήρωση γραμμής 4 μετρό, έργα σιδηροδρόμου, προαστιακός σιδηρόδρομος, μετρό Θεσσαλονίκης.
Για το θέμα των αδειών οδήγησης, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ως προς τις ενστάσεις και διαφωνίες που διατυπώνονται από τους εκπαιδευτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να συνεχίζει, και η κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία, να ανέχεται ένα άθλιο, διαβλητότατο τρόπο, έκδοσης αδειών οδήγησης. Θα είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό. Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχουν γραμμές, τηλεφωνικές γραμμές καταγγελιών, έστω και ανώνυμων, από πολίτες, για να μπορούμε να σταματήσουμε τη δράση συγκεκριμένων παραγόντων, στελεχών, επαγγελματιών που λειτουργούν όλες αυτές τις δεκαετίες με τον τρόπο που λειτουργούν. Δεν γίνεται η πρώτη επαφή που έχουν οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, για να δώσουν εξετάσεις, ώστε να πάρουν την άδεια οδήγησης, να περνάει μέσα από τέτοιες διαδικασίες, είτε από σχολές οδηγών, είτε από υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτό είναι δέσμευση, θα είμαστε ανυποχώρητοι όσες αντιδράσεις και να υπάρχουν. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκρουστούμε με λογικές που θέλουν να παράγουν αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, το χρειαζόμαστε σαν κοινωνία. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα σε γκρίζες ή κακές πρακτικές που υπήρχαν για δεκαετίες, σε ό,τι αφορά τον τρόπο έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης. Να σταματήσουμε – και είναι έκκληση προς όλους τους πολίτες, τους επαγγελματίες και όλα τα στελέχη των Περιφερειών – αυτή την κακή πρακτική που υπήρχε για το θέμα της έκδοσης αδειών οδήγησης».
Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διευθυντής Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης Σπυρίδωνας Λάσκος, έκανε λόγο για μείωση των δυστυχημάτων στη χώρα μας, στα οποία έχουν συμβάλει όπως είπε και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα της αλλαγής του ΚΟΚ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2017, έχουμε μείωση της τάξης του 3,4% όσον αφορά στις παραβάσεις μη χρήσης ζώνης ασφαλείας.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη πρόληψης και όχι καταστολής, και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς «να γίνουμε συνοδοιπόροι όλοι μαζί για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Η βουλευτής Ηλείας και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια Έφη Γεωργοπούλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρθηκε με θερμά και υποστηρικτικά λόγια στο έργου του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς», επισημαίνοντας κι αυτή από την πλευρά της πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη.
Η καμπάνια εκστρατείας που εγκρίθηκε από το ΕΣΡ, ξεκινά από 10 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου, είναι συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με το SaferRoadsFoundation και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την υποστήριξη της Τροχαίας. Επικεντρώνεται σε οπτικό υλικό με τη δημιουργία δύο τηλεοπτικών σποτ (ένα για τη χρήση ζώνης ασφαλείας γενικά, και ένα που στοχεύει στη χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα), καθώς και ενός ραδιοφωνικού σποτ με ανάλογο υλικό, ώστε να ενημερώσει για τους σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Εφεύρεση που… σώζει ζωές
H ζώνη ασφαλείας είναι μια διάταξη ασφαλείας στα οχήματα, που έχει σχεδιαστεί για να ασφαλίζει τον επιβάτη από απότομες και βίαιες κινήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ή αιφνίδιας διακοπής της πορείας.
Η ιστορία της εφεύρεσης της ζώνης ασφάλειας ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, αρχικά ως προϊόν ασφαλείας για όσους επιχειρούσαν έργο σε απόσταση από το έδαφος. Αργότερα, με τη σταδιακή εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και με την συνεισφορά διακεκριμένων ιατρών που παρατηρούσαν τους βαριά τραυματίες που έφθαναν στο νοσοκομείο, ότι οι περισσότεροι είχαν κτυπήματα στο κεφάλι ή τον θώρακα, συνέβαλαν δραστικά στο να βελτιωθεί το εσωτερικό των αυτοκινήτων, με περισσότερα σημεία απορρόφησης ενέργειας (χρήση μαλακών υλικών) αλλά και να τελειοποιηθούν τα συστήματα συγκράτησης και απόσβεσης ενέργειας των επιβαινόντων σε οχήματα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, κατά τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι αερόσακοι ασφαλείας, ως βοηθητικά συστήματα συγκράτησης (Supplementary Restraint Systems – SRS)
Η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων αναπτύχθηκε με τη σύγχρονη μορφή της από τον σουηδό εφευρέτη Nils Bohlin για την αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, που την παρουσίασε το 1959 ως βασικό εξοπλισμό.
Η βασική της λειτουργία είναι να μειώσει την πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε σύγκρουση, λόγω της αδράνειας των σωμάτων, καθώς όταν το όχημα κινείται, ο οδηγός και οι επιβάτες ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα με το αυτοκίνητο. Έτσι, εάν ο οδηγός κάνει το αυτοκίνητο να σταματήσει ξαφνικά ή εάν μια κρούση κάνει το όχημα να σταματήσει, ο οδηγός και οι επιβάτες συνεχίζουν με την ίδια ταχύτητα που το αυτοκίνητο έφτασε πριν σταματήσει. Η αποτροπή γίνεται εφικτή με την εφαρμογή μιας αντισταθμιστικής δύναμης από τη ζώνη, αντίθετης από αυτής που προέρχεται από την κρούση και τελικά επέρχεται η συγκράτηση, έτσι ώστε να μειωθεί η δύναμη των δευτερευουσών κρούσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο εσωτερικό του οχήματος (ταμπλό, τιμόνι, εσωτερικό αυτοκινήτου).
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου