Η τελευταία εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Άλλοι τον επικρίνουν, άλλοι ελπίζουν σε μία «προοδευτική συμμαχία» εν όψει Eυρωεκλογών, σημειώνει η Deutsche Welle.
Όπως αναμενόταν, η πιο έντονη «κόντρα» στη συζήτηση της Τρίτης έγινε με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς, ο οποίος έκανε λόγο για νεποτισμό στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εμφανίστηκε «αλλαγμένος» στο Στρασβούργο, αλλά θα πρέπει να κάνει «αρκετά βήματα» ακόμη. Λίγο πριν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν», αλλά παράλληλα κατακεραύνωνε τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης». Μιλώντας στην Deutsche Welle o Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς συγκρίνει τη συζήτηση της Τρίτης με την προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, το 2015, και υποστηρίζει ότι «πριν από χρόνια είχαμε μία άλλη συζήτηση. Έκτοτε εγώ παραμένω στις ίδιες θέσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει. Βλέπουμε σήμερα έναν πολύ διαφορετικό Τσίπρα απ΄ ό,τι πριν τέσσερα χρόνια. Οπότε, ποιος ξέρει, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ίσως έρθει εδώ ακριβώς που είμαι εγώ σήμερα, εδώ που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σήμερα...».
Σημαίνει αυτό ότι ο Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια; Ο Ισπανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος χαμογελάει και λέει: «Όχι, ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός στην αντιπολίτευση σε τέσσερα χρόνια...»
«Να αποφασίσει με ποιους θα πάει»
Η γενική αίσθηση ήταν ότι, ενώ το 2015, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είχε έρθει στο Στρασβούργο για να εξηγήσει, να πείσει και να διερευνήσει συμμαχίες, αυτή τη φορά ήρθε για να εκφράσει δικαίωση. Όπως επισημαίνει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», το 2015 «ήταν μία τελείως διαφορετική παρουσία σε αυτή την αίθουσα. Ήταν η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της, η ριζοσπαστική Αριστερά που θα άλλαζε την Ευρώπη. Σήμερα ήταν ο ισότιμος εταίρος, που σε συνεργασία με τους θεσμούς έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, η δική του κυβέρνηση, καμία άλλη δεν τα κατάφερε. Τελείωσε πια η εποχή της αμφισβήτησης, περάσαμε στην εποχή που περιμένει τους επαίνους για την ορθή διαχείριση».
Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε κριτική για τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», ενώ επιμένει στις διαχωριστικές γραμμές με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Στην οποία μάλιστα απευθύνει αιχμές ότι εκκολάπτει και πάλι «το αυγό του φιδιού», ανέχεται δηλαδή στους κόλπους της υπερσυντηρητικές έως εξτρεμιστικές συμπεριφορές- με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει αυτό το αφήγημα» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζεις τον αντιευρωπαϊστή Μελανσόν -ο οποίος δεν έβρισκε διαφορά στη Λεπέν και τον Μακρόν- και να απευθύνεις έκκληση να δουλέψουμε μαζί για το αυγό του φιδιού. Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις. Δεν το έχει κάνει ακόμα, αρκείται σε έναν λόγο που είναι αρεστός στα αυτιά των σοσιαλδημοκρατών, βάζει κόκκινες γραμμές, τις οποίες μετακινεί κατά το δοκούν. Δεν μπορεί για πάντα να είναι και με τον έναν και με τον άλλον, και η παλαιά ριζοσπαστική Αριστερά των κινημάτων αλλά και ο πρωθυπουργός που υλοποιεί τα μνημόνια και κοιτάει την επόμενη μέρα μέσα από το πρίσμα των επενδύσεων».
Η Αριστερά αναζητεί συμμαχίες
«Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» ήταν ο επίσημος τίτλος της συνεδρίασης στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε τελικά σε ελληνικά ζητήματα - από τη γνωστή αντιπαράθεση για τις αιτίες της χρεοκοπίας μέχρι τις μελλοντικές περικοπές συντάξεων. Αλλά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων της άλλης πλευράς, δηλαδή της Κεντροδεξιάς. «Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ Γκονζάλεζ Πονς μίλησε με μία ένταση στα όρια του ακραίου λαϊκισμού, ωσάν να υπάρχει μόνο η λογική του άσπρου-μαύρου και ο Τσίπρας να κινείται μόνο με αυτή τη λογική» δηλώνει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle. «Αλλά νομίζω ότι έγιναν πολύ σαφείς οι διαφορές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ερώτημα αν μπορεί το μνημόνιο, η πολιτική λιτότητας, να βοηθήσει μία υπερχρεωμένη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της»
Όσο αναμενόμενη ήταν η κριτική από το Λαϊκό Κόμμα, τόσο απρόσμενη ήταν η ηχηρή συμπαράσταση των σοσιαλιστών, οι οποίοι μάλιστα κατηγορούν το Λαϊκό Κόμμα ότι οι δικές του κυβερνήσεις επέβαλαν λιτότητα στην Ελλάδα. Προάγγελος προεκλογικού αγώνα; Σύμφωνα πάντως με τη Γκάμπι Τσίμερ, οι σοσιαλιστές κρούουν ανοιχτές πόρτες. «Βλέπω με ικανοποίηση ότι τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι πράσινοι στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου άρχισαν να διορθώνουν κάποιες θέσεις τους» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Για πολλά χρόνια μόνο εμείς εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο κάναμε κριτική στην απόλυτη λιτότητα. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η αυτογνωσία και σας λέω ανοιχτά ότι θα επιδιώξουμε να οικοδομήσουμε συμμαχίες, να δημιουργήσουμε νέες πλειοψηφίες, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών».
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου