Την πλάτη στον νέο θεσμό του «οικογενειακού γιατρού» έχουν γυρίσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ενώ ανύπαρκτοι για 10 εκατ. πολίτες της χώρας κρίνονται οι 1.000 περίπου συμβεβλημένοι ή διορισμένοι οικογενειακοί γιατροί. «Το Υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες
ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη, ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» αναφέρει ο ΙΣΑ
Τα στοιχεία της «μαύρης» πορείας του νέου θεσμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποκαλυπτικά: από τις 238 ΤΟΜΥ που θα λειτουργούσαν στο πλαίσιο της ΠΦΥ έχουν ανοίξει περίπου 100. Από τους 1.195 γιατρούς που θα τις στελέχωναν έχουν προσληφθεί με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ – και μετά από δύο προκηρύξεις- 280 γιατροί και άλλοι 220 είναι σε διαδικασία διορισμού. Από τους 2.800 γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν συμβληθεί μόλις 625. Από τους 10 εκατ. Ασφαλισμένους έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό – γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ- μόλις 80.000 άτομα!
Η πρωτοφανής μαζική από-ασφάλιση του πληθυσμού έλαβε σάρκα και οστά από 1ης Αυγούστου 2018, οπότε και καταργήθηκαν οι συμβάσεις ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, χωρίς να υπάρξει έστω και κατά ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσή τους. Οι υπολογισμοί του Υπουργείου περιελάμβαναν άμεση αντικατάσταση από Οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι όμως απεδείχθησαν είδος εν ανεπαρκεία.
«Ο λόγος ήταν η επιμονή του Υπουργείου να κάνει το θεσμό όσο πιο αποκρουστικό μπορούσε στα μάτια των γιατρών, μετερχόμενο την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και βέβαια την αμοιβή που πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει. Έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να μην έχουν που να απευθυνθούν για τις εν λόγω ειδικότητες.» τονίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θεσμό και τις «απολύσεις» ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων.
Η Ένωση καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλογισθεί τις ευθύνες του για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των ΠΘ-ΓΙ-ΠΔ τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του. Μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στη ΠΦΥ, ιδιαίτερα μετά την εντός ολίγου διαστήματος απόλυση και των άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα καλεί τους υπευθύνους υπουργούς επιτέλους σε έναρξη ειλικρινούς χωρίς στεγανά διαλόγου με τους εκπροσώπους των ιατρών υπενθυμίζοντας τους ότι χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους κανένα σχέδιο δε μπορεί να επιτύχει.
Ήδη η υποχρεωτική μετάλλαξη των υπηρετούντων ιατρών στα ΠΕΔΥ σε «οικογενειακούς» τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Και βέβαια όλοι οι ιατροί, άσχετα με το που ασκούν την ιατρική, είναι απόλυτα αντίθετοι με το επιχειρούμενο gate keeping. «Καλούμε όλους τους ιατρούς σε ενότητα και ετοιμότητα, ώστε να μη καταστραφεί η ΠΦΥ.» τονίζει η ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ.
Την έντονη δυσαρέσκεια του στο υπουργείο Υγείας εκφράζει η Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κατηγορώντας το υπουργείο για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς, μετά την κατάργηση των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς.
«Το Υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών, καταργεί τις συμβάσεις ,με τους συμβεβλημένους γιατρούς ,οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους, την επίσκεψη στον γιατρό που χρειάζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο να αναστείλει την απόλυση των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων, για να μη μείνουν στον αέρα οι ασθενείς.
Επίσης ζητά από το υπουργείο να «σταματήσει να απαξιώνει τον ιατρικό κόσμο και να δημιουργήσει τις επαγγελματικές και οικονομικές προϋποθέσεις, προκειμένου να συνεργαστούν οι γιατροί και να στελεχώσουν το νέο σύστημα».
«Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας που καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στον επιστήμονα όσο και απέναντι στον πολίτη. Ο έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας» ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου