Ασφαλιστικές εισφορές 20% θα πρέπει να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι για το...
εισόδημα το οποίο εισπράττουν από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητά τους, ακόμα και αν καταβάλλουν παράλληλα εισφορές ως μισθωτοί. Αυτό ξεκαθαρίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (κατ΄ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) σχετικά για τους παράλληλα απασχολούμενους (σ.σ. ως μισθωτοί και ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες).
Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Έτσι προσαυξάνεται κατά αντίστοιχο ποσό το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για εισφορές.
Την ίδια ώρα, θα προσαυξάνεται η σύνταξη για όσους πλήρωσαν διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση...
1) Διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση
Όπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, όσοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 παρείχαν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα είχαν δραστηριότητες ως αυτοαπασχολούμενοι, για τις οποίες υπάγονταν στην ασφάλιση ενός φορέα κύριας ασφάλισης, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου πρέπει να καταβάλουν υπέρ ΕΦΚΑ ταυτόχρονα:
-Μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από την εξαρτημένη εργασία
-Ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (δηλαδή 20% επί του εισοδήματος τους).
Με άλλα λόγια, παύει να ισχύει παλαιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση ασφαλισμένων από 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά, που ασκούσαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρούσε σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
2) Καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή των παράλληλα απασχολούμενων), η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με έως 5 έτη ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι ελάχιστες ή κατώτατες μηνιαίες εισφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων υπολογίζονται επί του 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα).
Δηλαδή υπολογίζονται επί των 410 ευρώ ή αλλιώς με έκπτωση 30%.
Αυτή η έκπτωση, λοιπόν στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους, δεν ισχύει για όσους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες αμείβονται –παράλληλα με την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος – ως μισθωτοί. Συνεπώς, οι ελάχιστες εισφορές τους θα υπολογίζονται κάθε μήνα επί των 586 ευρώ και όχι επί των 410 ευρώ.
3) Τι γίνεται με τις συντάξεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση
Η ίδια εγκύκλιος τονίζει πως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 ασφαλίζονταν λόγω πολλαπλής δραστηριότητας σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς, λαμβάνουν για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης τους μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή για κάθε έτος που έχει καταβληθεί η επιπλέον εισφορά.
Η επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή αυτή, υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, ενώ ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.
Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς που ασφαλίζονταν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα αλλά δεν κατέβαλαν διπλές εισφορές (δηλαδή κατέβαλλαν μόνο μία εισφορά).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου