ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Χρόνιες παθήσεις: 10 αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μην πονάτε!




Η φλεγμονή αποτελεί πλέον λέξη-κλειδί και συνδέεται με σχεδόν όλες τις τροφές, τόσο αυτές που την προκαλούν και πρέπει να αποφεύγετε, όσο και αυτές που τη μειώνουν.

Ο λόγος είναι ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.
Κάθε φορά που το σώμα λαμβάνει τροφή ή βιώνει κάποιου είδους «εισβολή», στο ανοσοποιητικό προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εισβολή. Στη συνέχεια, ξεκινά μια δεύτερη διαδικασία που λέγεται αντιφλεγμονώδης δράση, η οποία τροφοδοτείται από τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν ήδη στο σώμα και προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνει κάποιος. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική και τελικά φέρνει το σώμα στην αρχική προ της «εισβολής» κατάσταση.
Ωστόσο, η φλεγμονή γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, όταν η δεύτερη διαδικασία -η αντιφλεγμονώδης- δεν λειτουργεί σωστά για να φέρει το σώμα στην αρχική κατάσταση. Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σε σταθερή βάση, πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.
Παρά το «στίγμα» που την ακολουθεί, η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία την οποία πρέπει να περάσει το σώμα κάθε φορά που τρώμε, τραυματιζόμαστε ή βιώνουμε κάτι εντός ή εκτός του οργανισμού που δεν έχουμε συνηθίσει. Είναι δηλαδή εν τέλει μια χρήσιμη διαδικασία για την καταπολέμηση κάθε εισβολέα στον οργανισμό.
Για να αποφύγετε την χρόνια (κακή) μορφή φλεγμονής, πρέπει αρχικά να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η διαχείριση της περίσσειας τροφής είναι πάντα ένα επιπλέον βάρος για το σώμα. Σε δεύτερη φάση, βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετές από τις παρακάτω αντιφλεγμονώδεις τροφές:
Αβοκάντο: Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C, A και E, οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον λειτουργεί εξισορροπητικά όταν τρώτε τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως το junk food.
Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, πόνο στις αρθρώσεις και κατάθλιψη.
Αμύγδαλα: Για να αποτρέψετε τον κίνδυνο φλεγμονής, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Αντ’ αυτού, αναζητήστε τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αμύγδαλα, τα οποία είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε και μαγγανίου. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Μύρτιλα: Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, επειδή περιέχουν σάκχαρα, τα οποία μπορεί να εξουδετερώσουν τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους.
Μαύρα φασόλια: Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθούν την πέψη.
Φιστίκια: Ένας σημαντικός δείκτης χρόνιας φλεγμονής είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις της κατανάλωσης λευκού ψωμιού και ψωμιού σε συνδυασμό με φιστίκια. Παρά τις θερμίδες τους, τα φιστίκια εμπόδισαν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Προτιμάτε τα άψητα και ανάλατα φιστίκια με το κέλυφος, τα οποία έχουν διπλάσια συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα ψημένα.
Ρόδι: Μελέτη έδειξε ότι ο χυμός ροδιού επιδρά πολύ λιγότερο στη γλυκόζη του αίματος, συγκριτικά με νερό που περιέχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Δεν ισχύει κάτι ανάλογο με τα άλλα φρούτα, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, μία από τις κύριες αιτίες της χρόνιας φλεγμονής. Οι σπόροι του ροδιού είναι πολύ θρεπτικοί και εξαιρετικά πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φυτοθρεπτικά συστατικά, μια ομάδα αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών.
Σπαράγγια: Η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής. Τα πρεβιοτικά (ζυμώσιμες ίνες που δεν αφομοιώνονται στο στομάχι) τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο σώμα. Τα πιο πλούσια σε αυτά τα αντιφλεγμονώδη συστατικά λαχανικά, είναι τα σπαράγγια και τα πράσα.
Ασπράδι αυγού: Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης.
Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, πόνο στις αρθρώσεις και κατάθλιψη.
Πηγή: prevention.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου