ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Θεσσαλονίκη: «Νεκρώνει» η ΒΙΠΕ στη Σίνδο – Λουκέτο για το 30%




Ανενεργές είναι σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και
της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν σε κοινή εκδήλωση των δύο φορέων, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι ανενεργές επί της ουσίας της λειτουργίας μιας μεταποιητικής βιομηχανίας και όχι απλά σε όρους ενεργού ή ανενεργού ΑΦΜ, όπως διευκρίνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.
«Η αποβιομηχάνιση είναι γεγονός αναμφισβήτητο από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ο ΣΒΒΕ, στο πλαίσιο της μελέτης με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, κατέγραψε 846 επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, οι 603 είναι μεταποιητικές δηλαδή το 72,5% περίπου. Από αυτές ενεργές είναι οι 425, δηλαδή το 70,5% και ανενεργές οι υπόλοιπες 178 ή το 29,5%. Το στοιχείο αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, αν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη του ότι σε έναν οργανωμένο υποδοχέα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υψηλότερο βαθμό ανθεκτικότητας από άλλες που βρίσκονται εκτός βιομηχανικών περιοχών», σημείωσε ο κ.Σαββάκης.
Προβλήματα αλλά και αντοχές
Πάντως, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να αντέχει στις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού σε συνολικό επίπεδο, με βάση στοιχεία της ίδιας έρευνας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης εξετάσθηκε δείγμα 750 μεταποιητικών επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, με έδρα στις τέσσερις περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου, με κριτήριο τη συνεχή τους λειτουργία από το 2000 και μετά (για τις επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν τα πλήρη στοιχεία των ισολογισμών τους. Αυτές οι 750 μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ το 2015 (έτος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα), ενώ εξάγουν κατά μέσον όρο περίπου το 42% του τζίρου τους, στοιχείο που προκύπτει τόσο από τα σχετικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP, όσο και από έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών του ΣΒΒΕ. Άρα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ περίπου.
"Εξ αυτών των επιχειρήσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ανήκει στο δυναμικό των μελών του ΣΒΒΕ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις – μέλη μας να πραγματοποιούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ εξαγωγές για το 2015, χωρίς βεβαίως να έχουμε συμπεριλάβει τις εξαγωγές του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη μας. Ουσιαστικά, και με βάση τα επίσημα στοιχεία των εξαγωγών για ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ, πραγματοποιούν περισσότερο από το 30% του συνόλου των εξαγωγών της περιοχής για το 2015, με σύνολο εξαγωγών ίσο με 5,5 δισ. ευρώ περίπου" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και πρόσθεσε: "οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν αντιδράσει θετικά στην κρίση. Πώς; Με την αύξηση των διεθνών τους δραστηριοτήτων, την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, και με το άνοιγμα νέων αγορών, για την υποκατάσταση του χαμένου μεριδίου τους από την εγχώρια αγορά και την αξιοποίηση της περίσσειας σε παραγωγική δυναμικότητα".
Από το 15% το 1995 στο 8,9% σήμερα η εισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ
Κατά τον κ.Σαββάκη, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βιομηχανική πολιτική, καθώς η τελευταία σοβαρή προσπάθεια για ν’ αποκτήσει η χώρα τέτοια έγινε το 1997, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του τότε Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας. "Βεβαίως, κι από εκείνη την προσπάθεια πολλά δεν πραγματοποιήθηκαν, απόδειξη του ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις θέτουν μόνο κατ΄ επίφαση τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας. Τονίζω ακριβώς αυτή τη διαπίστωση, διότι τα τελευταία 30 χρόνια δεν εφαρμόσθηκε μια πραγματικά συνεκτική βιομηχανική πολιτική, αλλά, ουσιαστικά, η χώρα κατευθύνθηκε προς την αύξηση του τριτογενούς τομέα της οικονομίας, οδηγώντας στον μαρασμό και την κοινωνική και αναπτυξιακή απομόνωση τη βιομηχανία. Μάλιστα η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στη μεταποίηση. Έτσι, ενώ το 1995 η μεταποίηση εισέφερε περίπου με 15% στο σχηματισμό του εθνικού ΑΕΠ, σήμερα εισφέρει με το ισχνό 8,9%" σημείωσε.
«Τα νούμερα ξέρω ότι μας στενοχωρούν όλους. Αυτό που όμως θα πρέπει περισσότερο απ’ όλα να μας στενοχωρεί είναι η απουσία βιομηχανικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Πολιτικό σύστημα, φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και η ίδια η κοινωνία, ζητούν την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο απλώς συζητάμε και ζητάμε να γίνει ...σχεδόν με τη θεϊκή παρέμβαση. Ζητούμενο για τον ΣΒΒΕ είναι να υπάρξουν σύντομα οι κατάλληλες αποφάσεις για το θέμα, με πρώτη την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής στα ελληνικά δεδομένα» σημείωσε ο κ.Σαββάκης, σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διαδικασία αναζήτησης του νέου παραγωγικού μοντέλου, στόχος θα πρέπει να είναι να ταυτιστεί το «προφανές» με το «εφικτό».
Κατά τον ίδιο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί "αν καταφέρουμε να πείσουμε τη δημόσια διοίκηση να φέρει τα λιγότερα δυνατά προσκόμματα στην πορεία για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και να κατανοήσει ότι η άσκηση βιομηχανικής πολιτικής δεν εξαντλείται με την προκήρυξη κάθε είδους συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων. Η βιομηχανική πολιτική γίνεται πράξη αν εξετάσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια την πολιτική για την καινοτομία κα την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, την πολιτική ανταγωνισμού, τις υποδομές (υλικές και άυλες) για την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποίησης, την πολιτική υποστήριξης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού, την περιφερειακή και την περιβαλλοντική πολιτική και τις συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται βεβαίως, και ίσως κατά προτεραιότητα, η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Η Διοίκηση της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, και το γνωρίζω πολύ καλά, είναι πρόθυμη όχι μόνον να συζητήσει, αλλά, κυρίως, να εισφέρει θετικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε» κατέληξε.
Με τη βούλα ο ΣΒΒΕ στους κοινωνικούς εταίρους της χώρας
Σαφή έκφραση υποστήριξης του συνόλου της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί η απόφαση συμπερίληψης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στους κοινωνικούς εταίρους της χώρας, όπως επισημαίνει με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του φορέα, Αθανάσιος Σαββάκης.
"Η αυξημένη πλειοψηφία με την οποία η εθνική αντιπροσωπεία έκανε αποδεκτή τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, αποδεικνύει την παραδοχή -από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας- τού μέχρι σήμερα κενού εκπροσώπησης της μεταποιητικής δραστηριότητας, και, κατ΄ επέκταση, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με έδρα την ελληνική περιφέρεια. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σαφή έκφραση υποστήριξης του συνόλου της περιφέρειας της χώρας, η οποία από τώρα και στο εξής, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, συμμετέχει και συνδιαμορφώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την επικείμενη ανάδειξη του Συνδέσμου σε κοινωνικό εταίρο, ο κ.Σαββάκης είχε δηλώσει ότι "η ανάδειξη του ΣΒΒΕ και επίσημα σε κοινωνικό εταίρο δημιουργεί μεγάλο φορτίο ευθύνης όχι μόνο στη διοίκησή του, αλλά και στα μέλη του. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ευθύνη που καλείται να φέρει σε πέρας ο ΣΒΒΕ, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα απ΄ όλους μας και χαμηλούς τόνους για την εκπλήρωση της αποστολής ενός κοινωνικού εταίρου που έχει έδρα την περιφέρεια κι όχι το κέντρο".
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι ο ΣΒΒΕ θα μπορέσει πράγματι, στο πλαίσιο του νέου αυτού ρόλου, να προωθήσει με αποτελεσματικότητα τα αιτήματα της βιομηχανίας που αφορούν ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα, είχε επισημάνει: «Η απάντησή μου είναι ότι κατηγορηματικά "ναι". Πράγματι είμαι αισιόδοξος. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Το κύρος της 100χρονης και πλέον πορείας του ΣΒΒΕ, σε συνδυασμό με τις ρεαλιστικές και τις τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας και, γενικά, την ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις διεκδίκησης ενός καλύτερου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης για τη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα».
Ως προς τους τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα είχε δηλώσει:"Ο τομέας στον οποίο θα εστιάσουμε έχει οριστεί από τη διοίκησή μας με σαφήνεια: είναι η συμφωνία κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας για τις βασικές αρχές βιομηχανικής πολιτικής οι οποίες θα εισφέρουν θετικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας". Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ο ΣΒΒΕ θα επιδιώξει συνέργειες στο πλαίσιο του νέου ρόλου του, καθώς δίχως συνέργειες και συμμαχίες στο κοινωνικό φυσικά πεδίο, ουδείς μπορεί να πετύχει το παραμικρό: "Το ίδιο θα επιδιώξουμε κι εμείς από τη νέα θέση στην οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη μεταποίηση και γενικά την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη συνεργιών, επειδή ακριβώς με όλους τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε την ίδια οπτική για την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου ευελπιστώ ότι πολλές απ΄ τις θέσεις μας θα υιοθετηθούν από την πολιτεία και τελικά θα υλοποιηθούν".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου