Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά εκτός σπιτιού εκθέτουν την υγεία τους σε σοβαρούς κινδύνους, αλλά όχι μόνο εξαιτίας της φτωχής θρεπτικής αξίας των γευμάτων που καταναλώνουν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από την αμερικανική μελέτη US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), που αφορούσαν την περίοδο 2005 - 2014.
Από τους συνολικά 10.253 συμμετέχοντες ζητήθηκε να θυμηθούν τι είχαν φάει και πού τις προηγούμενες 24 ώρες. Τα επίπεδα των βιοδεικτών φθαλικών εστέρων μετρήθηκαν μέσω ανάλυσης ούρων.
Οι φθαλικοί εστέρες έχουν σχετιστεί με το άσθμα, τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα γονιμότητας.
Το 61% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν φάει εκτός σπιτιού. Η σχέση μεταξύ φαγητού εκτός σπιτιού και έκθεσης στους φθαλικούς εστέρες ήταν σημαντική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νέων ατόμων.
Συγκεκριμένα, οι φθαλικοί εστέρες ήταν σχεδόν 35% υψηλότεροι στον οργανισμό αυτών που είχαν φάει εκτός σπιτιού, συγκριτικά με όσους το προηγούμενο 24ωρο είχαν επιλέξει σπιτικό φαγητό.
Οι φθαλικοί εστέρες είναι παράγοντες που προσδένονται συνήθως στις συσκευασίες των τροφίμων, ενώ εμπεριέχονται και σε άλλα προϊόντα, όπως τα σαμπουάν και τα σαπούνια, ενώ μερικές εκδοχές τους έχουν απαγορευθεί σε παιδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές κατάφεραν στο πλαίσιο της μελέτης να συσχετίσουν συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως σάντουιτς και μπέργκερς, με αυξημένα επίπεδα φθαλικών εστέρων, αλλά μόνο αν είχαν αγοραστεί από ταχυφαγεία, εστιατόρια ή καφετέριες.
Έτσι εξηγείται και ο ισχυρός συσχετισμός μεταξύ φθαλικών εστέρων και εφήβων, καθώς οι τελευταίοι τρώνε συχνά εκτός σπιτιού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν συχνά έξω είχαν 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών εστέρων συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έτρωγαν στο σπίτι.
«Η μελέτη δείχνει ότι το φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να έχει υψηλά επίπεδα φθαλικών εστέρων. Και επίσης αναδεικνύει πως η διατροφή εκτός σπιτιού είναι ένας μέχρι πρότινος άγνωστος παράγοντας έκθεσης στις συγκεκριμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες», σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Environment International.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου