Καθώς είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την τεράστια απήχηση των οκτώ
εξαιρετικών ομιλιών στο πλαίσιο του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαϊου 2017, το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η Διεύθυνση υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των Κοινωνικών ομάδων, ανακοινώνουν τη διοργάνωση νέου κύκλου ανοιχτών διαλέξεων, με έμφαση στην Ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη.
Αναζητώντας τα ίχνη της σύγχρονης Ιστορίας, τέσσερις έγκριτοι σκαπανείς της ιστορικής μνήμης, επιχειρούν μια προσέγγιση στους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαδρομής.
Οι πρώτοι εποικισμοί ποντιακών και προσφυγικών πληθυσμών μετά τη γενοκτονία των ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή.
Η εγκατάσταση των πυρόπληκτων της μεγάλης πυρκαγιάς το 1917 που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των οικισμών αυτών μέχρι τη σημερινή μορφή τους.
Ο κύκλος των διαλέξεων θα ολοκληρωθεί με το στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρο βασανιστηρίων και εκτέλεσης κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Μετά το πέρας των τεσσάρων διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί ένας ιστορικός περίπατοςστα μνημεία και στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής, τα απομεινάρια μιας ξεχασμένης ιστορίας που διεκδικούν χώρο στη μνήμη και στις καρδιές μας.
Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι ΔΩΡΕΑΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
2313 302808, 831
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου σας προσκαλούν στην έναρξη τουΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στον κύκλο Ιστορίας
«Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά»
που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 07.00 μ.μ. στοΚέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη) με τη διάλεξη του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη και θέμα: «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη».
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες.
Πάνω από 40 χρόνια ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των ελλήνων της ανατολής και ειδικά του ποντιακού ελληνισμού. Έχει γράψει 22 βιβλία μόνο για τη γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου.
Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε Ιστορία, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία (Empirische Kulturwissenschaft), κοντά στον διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος H. Bausinger, και πολιτικές επιστήμες.
Τον Δεκέμβριο του 1989 εξελέγη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ λέκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής.
Το 1993 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας του ΑΠΘ.
Το 1997 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ. Υπήρξε επίσης κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.
Υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α΄ Παγκόσμιου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, του ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ., της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το μνημειώδες «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
•Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.
«Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη»
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
•Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.
«Από τον Ξέρξη στον Σαρράιγ»
Το χρονικό διαμόρφωσης της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης
Σπύρος Λαζαρίδης, Καθηγητής - Συγγραφέας
•Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.
«Από τις εστίες εκείθεν του Αιγαίου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης»
Εγκατάσταση και συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της πόλης
Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής στην έδρα Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, κτίριο Κ (έναντι δημαρχείου)
•Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, 7.00 μ.μ.
«Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα της Κατοχής»
Η περίπτωση Παύλου Μελά
Γεώργιος Αντωνίου, Καθηγητής Α.Π.Θ,
Ευστράτιος Δορδανάς, Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Βασιλική Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια
Ευγενική χορηγία για την προβολή με έντυπο υλικό
Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης ΝΤΟΝΤΗΣ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Αίθουσες κατάμεστες, αμείωτο ενδιαφέρον, ζωντανός διάλογος…
Από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαϊου 2017, καταγράφηκαν πάνω από 1.500 συνολικά συμμετοχές ενηλίκων, στην παρακολούθηση των οκτώ εξαιρετικών ομιλιών, από άριστα καταρτισμένους και έγκριτους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, στο πλαίσιο τουΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, σε Δημοτικούς χώρους Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Α.Λ.Π. Μιχάλης Χριστοδούλου και τα υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ευχαριστούν θερμά τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Α.Λ.Π. Γεώργιο Θ. Παυλίδη, πρώην Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητή επί 44 έτη σε γνωστές σχολές στην Αγγλία, ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς και όλους τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους, που με τη θεματολογία τους κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών, κάλυψαν τους προβληματισμούς τους και συνέβαλαν στην ενημέρωση και την αυτοβελτίωσή τους.
Οι ομιλητές μαγνήτισαν με τις άρτιες παρουσιάσεις τους και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις του κοινού, στο οποίο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις ενός καταξιωμένου θεσμού που στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, αναβαθμιζόμενος συνεχώς κι έχοντας περάσει ήδη σε πιο εξελιγμένες μορφές εκπαίδευσης.
Πραγματοποιήθηκαν οκτώ εξαιρετικές ομιλίες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών με εισηγητές
-Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΑΛΠ Δήμου Παύλου Μελά, διεθνώς καταξιωμένος Εφευρέτης και πρώην Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συμπεριφοράς και εξαρτήσεων (15/2/2017)
-Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, η οποία μίλησε για το Αλτσχάιμερ, την επιδημία του 21ου αιώνα, σε όλες τις χώρες του κόσμου (22/2/2017)
-Άρις Καζάκος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τις Μορφές επισφαλών εργασιακών σχέσεων, το Συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (15/3/2017)
-Ειρήνη Κοϊδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών, η οποία μίλησε για τη σχέση της Διατροφής με χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπερχοληστερολαιμία, η Αρτηριακή Υπέρταση και η Οστεοπόρωση (22/3/2017, από αναβολή)
-Ματθαίος Τσούγκας, Ιατροδικαστής, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας που ανάλυσε τις παραπτωματικές συμπεριφορές νέων και πώς τις αντιμετωπίζουμε (29/3/2017)
-Κωνσταντίνος Τζάκας, Ιατρός Ουρολόγος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για τον Ουρογεννητικό καρκίνο, των έσω και έξω γεννητικών οργάνων του άνδρα και της γυναίκας, τον καρκίνο νεφρών που είναι κοινός καρκίνος σε γυναίκες και άνδρες όπως και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (5/4/2017)
-Λάζαρος Σιχλετίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Α.Π.Θ., ο οποίος παρουσίασε διάλεξη με θέμα Περιβάλλον και αναπνευστικά προβλήματα (19/4/2017)
- Γρηγόριος Σίμος, Καθηγητής - Ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα Μανίες, Φοβίες και έμμονες ιδέες (10/5/2017).
TYPOSTHESS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου