Μία διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Λαχανικά με χρώματα, όπως οι μωβ πατάτες, το μπρόκολα αλλά και τα μωβ σταφύλια, είναι πλούσια σε βιοενεργές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες και το φαινολικό οξύ που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου.
Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα τροφίμων Jairam Vanamala, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μία πολύχρωμη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μεγιστοποιεί την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που καταπολεμούν την ασθένεια.
Όπως εξηγεί, τα κόκκινα σταφύλια, οι μωβ πατάτες, τα πράσινα μπρόκολα, περιέχουν μια ευρεία ποικιλία ενώσεων που προκαλούν την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Μελέτη σε χοίρους, που έχουν πεπτικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο, βρήκε ότι οι μωβ πατάτες καταστέλλουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, ακόμη και στο πλαίσιο μιας δίαιτας με πολλές θερμίδες.
Συγκεκριμένα, χοίροι που κατανάλωσαν διατροφή με πολλές θερμίδες και μωβ πατάτες είχαν λιγότερη ιντερλευκίνη 6 στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η IL-6 είναι πρωτεΐνη σημαντική για τη φλεγμονή και τα αυξημένα επίπεδά της συνδέονται με πρωτεΐνες όπως η Ki-67, που σχετίζεται με την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Ο καθηγητής Vanamala πρόσθεσε ότι και οι λευκές πατάτες περιέχουν χρήσιμες ενώσεις, αλλά οι μωβ έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών ενώσεων.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η κατανάλωση ολόκληρων τροφών που περιέχουν μακροθρεπτικά, μικροθρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική για την αλλαγή της οδού της IL-6.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου