Το Ταμείο επιμένει ότι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank θα πρέπει άμεσα να υποβληθούν στο βάσανο του ελέγχου της ποιότητας.
Είναι μια μάχη οπισθοφυλακής. Θα τη δώσουν, από κοινού, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, έχοντας στο πλευρό τους, τα ξένα funds, που είναι μέτοχοι τους, η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό της επιτελείο (σσ έχει σημασία η διευκρίνιση), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Γιατί συνασπίζονται όλοι οι παραπάνω; Για να απαντήσουν στον μεγάλο εχθρό, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σε αυτή τη μάχη θα έχει ένα υπερόπλο: το πολιτικό κόστος. Μπερδευτήκατε;
Τα πράγματα, ωστόσο, είναι απλά. Το Ταμείο επιμένει ότι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank θα πρέπει άμεσα να υποβληθούν στη βάσανο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους. Προφανώς επειδή τα αμφισβητεί. Κι όχι μόνο τα αμφισβητεί, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τα οποία οι διοικήσεις τους φροντίζουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Όπως, για παράδειγμα, το ακριβές ύψος των «κόκκινων δανείων» τους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ με κάποιον τρόπο (τον οποίο όμως δεν εξηγεί επαρκώς) ισχυρίζεται ότι τα NPLs είναι περισσότερα απ' ό,τι δηλώνονται και κατά συνέπεια θα πρέπει άμεσα να γίνει μια (ακόμα) αύξηση κεφαλαίου των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, για να καλυφθεί αυτό το κενό.
Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Με μια λέξη «καταστροφή». Για έναν απλό λόγο: Προηγήθηκαν άλλες τρεις τέτοιες αυξήσεις, όπου «κάηκαν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ελληνικά και (κυρίως) ξένα, οπότε μια ακόμη θα λειτουργούσε ως η χαριστική βολή. Για όλους. Γιατί κανείς δεν θα την άντεχε οικονομικά, για προφανείς και ευνόητους λόγους. Εξ ου και ο ετερόκλητος συνασπισμός που αναφέρεται στην αρχή του κειμένου.
Μπορεί ο τελευταίος να σπάσει; Με μια πρώτη ματιά, όχι. Όμως, κερκόπορτα υπάρχει και έχει αρχίσει να ανοίγει σιγά-σιγά. Πού εντοπίζεται ακριβώς; Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, στο Μέγαρο Μαξίμου! Προσέξτε: Το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα ότι σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί το νέο έλέγχο ενεργητικού, τότε θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι θα αναγκασθεί να άρει την αυξημένη προστασία που παρέχει στην πρώτη κατοικία νομοθετικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «θα βγουν στο σφυρί».
Όπως μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί, σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση ολόκληρη απειλείται να τιναχθεί στον αέρα. Γι' αυτό μην απορήσετε αν τις επόμενες μέρες διαβάσετε ότι «συζητείται, τελικώς, το ενδεχόμενο ενός ακόμα AQR». Εσείς θα ξέρετε τι έχει συμβεί, στο παρασκήνιο...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου