ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Τσίπρας: 120.000 θέσεις για ανέργους -Τι είπε για ΚΕΑ, μπλοκάκια, επιδόματα


Την δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας για ανέργους μέχρι το τέλος του 2017, μέσω προγραμμάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι ήδη έχουν προωθηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα που αφορούν 73.544 ωφελούμενους, ενώ εξήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν άλλες 46.000 θέσεις εργασίας.
Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτήσεις, για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.
«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόνισε ο πρωθυπουργός και παράλληλα: «Εξέφρασε τη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως για να προσθέσει ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους ελέγχους που πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τονίζοντας ότι έχει πραγματοποιήσει 100.000 ελέγχους την τελευταία διετία, προκειμένου να πατάξει παρανομίες στο χώρο εργασίας.
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία από την κρατική χρηματοδότηση. «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι “κακομαθημένους εργοδότες”- ακόμη και συστημικές τράπεζες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, που μένουν απλήρωτοι για μήνες, σε επίσχεση εργασίας, τονίζοντας ότι σύντομα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ταυτόχρονα και ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης, για τους εργαζομένους με μπλοκάκια που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να πάρουν την επιδότηση για την ασφαλιστική κάλυψη για μετατροπή της εργασίας σε μισθωτή απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο λεγόμενο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. «Συνδέσαμε για πρώτη φορά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα πάνω από 560.000 συμπολίτες μας που ωφελούνται από το πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του χρόνου αυτοί οι συμπολίτες μας φτάσουν τις 700.000. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξή τους σε μια σειρά από δράσεις και προγράμματα. Μιλάμε για 700.000 συμπολίτες μας που ήταν έξω απ΄τα ραντάρ, ήταν εκτός κοινωνικού κράτους, πολίτες μιας δεύτερης, μιας τρίτης κατηγορίας. Αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν μαξιλάρι προστασίας που θα διευρύνεται χρόνο με το χρόνο. Να αναφερθώ επίσης και στους χιλιάδες ανέργους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Απ’ όσους θα συμμετέχουν, υποχρεωτικά ένα 10% θα έχει “προτεραιοποίηση” για την αγορά εργασίας».
Ανακοίνωσε επίσης ότι από «το 2019 θα έχουμε σε προγράμματα σχολικών γευμάτων πάνω από 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με ετήσια δαπάνη πάνω από 190 εκατ. ευρώ».
Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά για 250 κέντρα κοινότητας που θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και σ’αυτά οι πολίτες θα έχουν ενημέρωση για τα όσα δικαιούνται. «Δημιουργούμε τον ενιαίο φορέα επιδομάτων- τον νέο ΟΓΑ και μ’ αυτόν θα καταβάλλονται με διαφάνεια και ισονομία τα επιδόματα. Όλοι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για όσα δικαιούνται και δεν θα διαιωνίζονται οι πελατειακές σχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι πλέον υπάρχουν 100.000 θέσεις. Επειδή η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, από τα αντίμετρα θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί με δυναμικότητα 45.000 θέσεων για παιδιά, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι παιδικοί σταθμοί θα αρχίσουν να κατασκευάζονται από το 2018.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μείωση του χρόνου αναμονής για τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας που τώρα απαιτούν τέσσερα χρόνια, μέσω νέου θεσμικού πλαισίου.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (Ε. Αχτσιόγλου, Θ. Φωτίου, Ρ. Αντωνοπούλου και Τ. Πετρόπουλο)
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου