ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- Θεσσαλονίκη: Κλειστή λόγω εργασιών αύριο η Αγίων Πάντων  - Κορωνοϊός: 248 νέα κρούσματα - 14 νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι   - Κορωνοϊός: 1.007 νέα κρούσματα, 41 θάνατοι, 481 διασωληνωμένοι  - Lockdown: Νέο όριο σε επιβάτες ταξί από σήμερα - Σηκώνουν ρολά τα ΟΠΑΠ PLAY  - Self test για όλους από σήμερα: Μέχρι πότε το δηλώνουν εργαζόμενοι - Τι ισχύει  - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για κυκλοφορία, Δημόσιο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, λιανεμπόριο (ΦΕΚ)  - Η Ιταλία ο μεγάλος νικητής της Eurovision! Ποια θέση κατέλαβε η Ελλάδα   - O ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος 2020-2021! 1-2 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ!   - Κορωνοϊός: 1.505 νέα κρούσματα, 37 νεκροί και 586 διασωληνωμένοι  - Δύο self tests από Δευτέρα για όλους τους εργαζόμενους  - Έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης  - Τί αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις, απεργίες, άδειες και Κυριακές  - Self test στον ιδιωτικό τομέα: Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά, πότε «πέφτει» πρόστιμο  - Self tests σε ιδιωτικό τομέα: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και πού δηλώνονται τα αποτελέσματα  - Κατώτατος μισθός: Τι προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ   - Τι θα γίνει φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις -Πότε θα τις υποβάλλουμε  - Τι αλλάζει στις απεργίες σε ΔΕΚΟ με την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» - «Ροκανίζονται» τα συνδικαλιστικά προνόμια  - ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνουν τα λεφτά για ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, γέννας, προνοιακά επιδόματα Μαΐου  - Τέλος η αργία της Κυριακής για 7 νέους κλάδους  - Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 737 οι διασωληνωμένοι - 68 νεκροί σε 24 ώρες   - Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ανοικτά τα κομμωτήρια, τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο την Κυριακή   - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   - Πρώτη Μαΐου Εργατική Πρωτομαγιά  - Πρωτομαγιά: Η γιορτή των λουλουδιών  - ΟΑΕΔ: Πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι     By The best widgets

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Προσδοκίες για επιπλέον έσοδα 5 δισ. φέτος από τις εξαγωγές!



Έκρηξη των εξαγωγών εάν διατηρηρθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του Α΄τριμήνου

Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν από το μέτωπο των εξαγωγών, οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς κόντρα στις αντιξοότητες και τα προβληματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, εάν διατηρηθούν ως το τέλος του χρόνου οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του πρώτου τριμήνου, τότε θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2016, έσοδα που αντιστοιχούν με το 2,75% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να προσμετρούνται οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο των υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία κ.α.).
Όπως αναφέρει το imerisia.gr, ανάλογη αισιοδοξία εκφράζουν και οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι προβλέπουν μία αύξηση της τάξης του 3,8% στα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή αυξημένα έσοδα κατά 2-2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι εν λόγω ρυθμοί οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα ύψους τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ. Οι θετικές εκτιμήσεις πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή πορεία που διαγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές από την αρχή του 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, σε επίπεδο α’ τριμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 20,3% (στα 6,79 δισ. ευρώ, από 5,65 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 253 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8%. «Η εμφατική άνοδος των εξαγωγών από τις αρχές του έτους είναι ένα αποτέλεσμα θετικών συγκυριών, αλλά και επανακαθορισμού εξαγωγικών στρατηγικών και στοχεύσεων», επισημαίνει η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας πως «οι Έλληνες εξαγωγείς αναζητούν και παράλληλα χαράσσουν νέους δρόμους για την ελληνική οικονομία συνολικά».
Νέες αγορές
Η αναζήτηση νέων αγορών αποτυπώνεται και στις σημαντικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται όσον αφορά στους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση.
Προσδοκίες για επιπλέον έσοδα 5 δισ. φέτος από τις εξαγωγές
Πέραν της αξιοσημείωτης (8,9%) αύξησης προς την Ε.Ε. οι αποστολές προς τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 8,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες τις άλλες οικονομικές ενώσεις, πλην MERCOSUR (Ένωση που περιλαμβάνει τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Συγκεκριμένα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 15,9%, προς τις χώρες του G7 6,1%, προς τις αναδυόμενες BRICS 28,2% προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC 20,9% προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) 28,5% ενώ προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης ουσιαστικά έμειναν αμετάβλητες (-0,9%).
Σε ότι αφορά τις επιμέρους αγορές-στόχους, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το τρίμηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η και 3η θέση ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος.
Στην 4η θέση ανήλθε η Τουρκία (από πέμπτη πέρσι) και στην 5η θέση -με άνοδο πέντε θέσεων στη σχετική κατάταξη- βρίσκεται ο Λίβανος. Στην 6η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό α’ τρίμηνο, στην 7η θέση (από έκτη πέρσι) το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην ίδια θέση (8η) με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου εμφανίζεται η Αίγυπτος. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν οι ΗΠΑ στην 9η θέση (από 6η) και η Ισπανία με άνοδο μιας θέση από πέρσι. Η υψηλότερη νέα είσοδος χώρας στον πίνακα με τις 100 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι αυτή των Νήσων Φώκλαντ (73η θέση), ενώ ακολουθούν Πακιστάν (80η), Μαλαισία (87η), Κουρασάο (96η), Σρι Λάνκα (99η).
Πρώτες ύλες
Αντίστοιχα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (41,8%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 20,3%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 7,6%, και διατηρούν μερίδιο 42,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται μειωμένες κατά -3,7%. Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, οι διακυμάνσεις δεν είναι τόσο έντονες, τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτης δεκάδας, αλλά είναι αξιοσημείωτη η ανανέωση της λίστας των 100 κορυφαίων εξαγόμενων προϊόντων σε ποσοστό σχεδόν 25%. Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες παρά τα προβλήματα ρευστότητας και την έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. Μάλιστα, οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι εάν συνεχισθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου (ξεπέρασαν το 20%) στο σύνολο του έτους, τότε θα εισρεύσουν στην οικονομία 5 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, τονώνοντας τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας.
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου