Από την φορολόγηση εκπίπτει το κόστος που καταβάλλει μία εταιρία για την σίτιση του προσωπικού της, όπως αποφάνθηκε το Β' τμήμα του ΣτΕ και δικαίωσε ναυτιλιακή εταιρία που είχε προσφύγει στο Ανώτατο δικαστήριο όταν η ΔΟΥ δεν δέχθηκε ότι το ποσό που είχε εκπέσει του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η διάταξη νόμου με την οποία αποκλείεται η δυνατότητα έκπτωσης του ΦΠΑ είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όπως αναφέρει το δικαστήριο, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαίωμα προς έκπτωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού ΦΠΑ και δεν μπορεί, κατ αρχήν, να περιοριστεί.
Σκοπός του συστήματος των εκπτώσεων είναι η πλήρης απαλλαγή του επιχειρηματία από το βάρος του οφειλομένου ή καταβληθέντος ΦΠΑ στο πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του. Αναφέρει ακόμα ότι η τροφοδοσία του πληρώματος του πλοίου αποτελεί νόμιμη υποχρέωση, η οποία βαρύνει τον εφοπλιστή και κατά συνέπεια «ο ΦΠΑ εισροών που επιβάλλεται επί της δαπάνης για την εν λόγω τροφοδοσία πρέπει να δύναται να τύχει εκπτώσεως από το ΦΠΑ των εκροών, που οφείλει να καταβάλει η τελευταία»