ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ξέσπασε ενεργειακός πόλεμος. Οι Ευρωπαίοι διώχνουν του Κινέζους


Μπορεί το 2017 να έχει ανακηρυχθεί …έτος αφιερωμένο στην Κίνα και να έχουν γραφτεί πολλά για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, τελικά όμως αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον ο χώρος της ενέργειας δεν είναι φιλόξενος για κινέζους επενδυτές…


Προβλήματα δημιουργεί και ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την ασφάλεια εφοδιασμού που δεν επιτρέπει σε τρίτες χώρες την απόκτηση ενεργειακών υποδομών σε χώρα της Ε.Ε., αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ετσι παρά τους πανηγυρισμούς μέχρι πριν λίγους μήνες… σήμερα το ένα μετά το άλλο φαίνεται πως ξηλώνονται τα μεγάλα κινέζικα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια, για κοινοπραξία με τη ΔΕΗ και για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ. Τα δεδομένα αλλάζουν καθώς προχωρούν τα σχέδια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ο υπουργός Ανάπτυξης ξαφνικά… είπε ότι «θα ξαναδούμε» την κοινοπραξία με την κινεζική CMEC, ενώ την ίδια στιγμή και η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια.
Νέα δεδομένα για την συνεργασία ΔΕΗ-CMEC
H στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC ήταν ίσως το σημαντικότερο project της διοίκησης Παναγιωτάκη ο οποίος έβλεπε σε αυτήν την υλοποίηση του σχεδίου συμπράξεων με ιδιώτες ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη πώλησης μονάδων. Το σχέδιο προέβλεπε τη σύσταση εταιρείας, στην οποία θα συμμετείχαν η ΔΕH με τη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη Ι» και την άδεια για την κατασκευή της «Μελίτη ΙΙ», η κινεζική CMEC που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση του project και η «ΑΚΤΩΡ» που βάσει της σύμβασης του 2014 έχει το 60% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης (το υπόλοιπο 40% ανήκει στη ΔΕH) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μίσθωνε τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Η συμφωνία της ΔΕΗ με την CMEC υπεγράφη, μόλις πέντε μήνες πριν, και ο πρωθυπουργός είχε πει: «Η επένδυση της κινεζικής CMEC μαζί με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, είναι η 2η σε σημασία και 1η σε μέγεθος κινεζική επένδυση στην Ελλάδα». Αντίστοιχα ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει: «Η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις και αποτελεί μία πρόταση στον αντίποδα των προσπαθειών για τη μερική ή και ευρύτερη ιδιωτικοποίησή της».
Πέντε μήνες μετά… και ενώ έχουν ολοκληρωθεί πυκνές επαφές και λίγο πριν την τελική επενδυτική απόφαση των Κινέζων, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης στην Πτολεμαΐδα αμφισβήτησε τη σύμβαση του Άκτωρα για τη Βεύη και το σχέδιο της ΔΕΗ, σημειώνοντας, «η ΔΕΗ έχει κάνει διάφορα σχέδια που θα πρέπει να τα ξαναδούμε». Και αν και αμέσως μετά ανασκεύασε… ανακοινώνοντας «ότι το κοινό project της ΔΕΗ με τη CMEC δεν εμποδίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό», και αν και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επιμένει ότι «το σχέδιο Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι”, μένει αναπάντητο πώς οι Κινέζοι θα αποφασίσουν να επενδύσουν αν δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με το λιγνιτωρυχείο που θα τροφοδοτεί τη μονάδα. Και πώς θα προχωρήσει η συμφωνία όταν ακόμη είναι ανοιχτό αν στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ θα ενταχθεί τελικά και η Μελίτη Ι η οποία θα ήταν και η εισφορά της ΔΕΗ στην κοινοπραξία.… Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πια νέα δεδομένα μετά τις διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και στη μη συμμετοχή της ΔΕH σε νέα λιγνιτικά κοιτάσματα, κάτι που φέρνει νέα προκήρυξη για τη Βεύη….
Εμπλοκές στη πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid
Πολλά και διαφορετικά προβλήματα παρουσιάζονται για την ολοκλήρωση της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid και ο χρόνος πιέζει. Αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η εισαγωγή του στο ΧΑ, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα που προβλέπει την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.
1.Πιστοποίηση: Η συμμετοχή του κινεζικού δημοσίου στη State Grid που εξαγοράζει το 24% δημιουργεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τη ΡΑΕ με βάση το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Μετά θα πρέπει να λάβει και το «πράσινο φως» της Κομισιόν η οποία έχει περιθώριο δύο μηνών να δώσει την απάντηση της δηλαδή …πρόσθετες καθυστερήσεις.
2. Μεταβίβαση στο Υπερταμείο: Σοβαρότερη εμπλοκή θα φέρει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Υπερταμείο. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) δεν θα πρέπει να έχει μέτοχο που να συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη ΔΕΗ. Αν η εταιρεία του Δημοσίου που θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ περάσει στο Υπερταμείο ο ΑΔΜΗΕ δεν θα χει κοινούς μετόχους με τη ΔΕΗ (της οποίας το 51% ανήκει στο Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ). Το ενδεχόμενο αυτό όμως αποθαρρύνει την State Grid καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν 320 εκατ. ευρώ για να είναι μέτοχοι μειοψηφίας μιας εταιρείας που θα ελέγχεται στο μέλλον από κάποιον άλλο ιδιώτη επενδυτή.
3. Νομικές αξιώσεις της ΓΕΝΟΠ: Η ΓΕΝΟΠ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της ενσωματωμένης περουσίας των εργαζομένων στα πάγια της ΔΕΗ. Ειδικότερα στρέφεται κατά του Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ ΑΕ, για την απόκτηση συμμετοχής 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να γίνεται αναφορά καμία αναφορά στην προσφυγή για την αναγνώριση της ασφαλιστικής περιουσίας. Δηλαδή η προσφυγή στρέφεται ευθέως κατά της πώλησης του μειοψηφικού μεριδίου, που κατέληξε στη State Grid. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ από το ΕΔΑΔ μπλοκάρει η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και ενεργοποιείται η ρήτρα για την πώληση του 100%.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου
 fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου