Συνεχής η πτώση των αριθμών στην πραγματική οικονομία…
Ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η πραγματική οικονομία δεν πάει καθόλου καλά καιήδη βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού. Νέα πτώση σημείωσε ο τζίρος στην αγορά, καθώς ούτε το Πάσχα στάθηκε ικανό να αναστρέψει την πτωτική πορεία της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 4%-5% σε σύγκριση με το 2016, με τις συνολικές απώλειες να υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
«Το δώρο του Πάσχα και ο τουρισμός έφεραν έσοδα στην πασχαλινή αγορά, αλλά δεν έφεραν την ‘ανάστασή’ της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για το πώς κινήθηκε η αγορά το Πάσχα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι από την αρχή του χρόνου η αγορά διακατέχεται από ένα αρνητικό καταναλωτικό κλίμα, πληρώνοντας έτσι για άλλη μία φορά πολύ ακριβά το κόστος των καθυστερήσεων. «Ωστόσο, δύο παράμετροι μοιάζει να άμβλυναν την εικόνα αυτή: η αύξηση των εισπράξεων μετά την καταβολή των 840 εκατ. του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα και η «εισαγόμενη» κατανάλωση. Το γεγονός ότι φέτος το Καθολικό συνέπεσε με το Ορθόδοξο Πάσχα, είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, πολλοί δημοφιλείς προορισμοί να επωφεληθούν το πλεονέκτημα της «εισαγόμενης» κατανάλωσης από ξένους τουρίστες. Όμως, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμοι, συγκρατημένοι και φοβισμένοι, ακόμα και μετά τα νέα της προσυμφωνίας της Μάλτας. Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάιο, η «οικονομική ανάσταση» της ελληνικής αγοράς θα αργήσει να έρθει, παρά την έναρξη της πολλά υποσχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ακόμη πως «παρά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα και η εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει έντονη αβεβαιότητα και μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια αναμονή εξελίξεων και υπολειτουργεί επικίνδυνα. Ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ διαρκώς αυξάνονται κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΣΕΕ, «το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου».
Οι πίνακες μεταβολών στους τζίρους του Απριλίου σε βασικούς υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, δείχνουν τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στο -32% από το 2009 μέχρι σήμερα.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου