ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Σε ευπαθείς ομάδες φρούτα-λαχανικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια

Πέντε με έξι τόνοι φρούτων και λαχανικών, που διακινούνται στο λιανεμπόριο μέσω της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), παραμένουν κάθε μέρα αδιάθετοι και καταλήγουν στους κάδους
απορριμμάτων. Η διοίκηση της ΚΑΘ, στην προσπάθειά της να έρθει πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία, δείχνοντας το ανθρώπινό της πρόσωπο, στοχεύει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ο παραπάνω αριθμός, γεγονός που θα ανακουφίσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπες με την κρίση.
Βασικό και πρωταρχικό μέλημα της διοίκησης είναι να μην καταλήγουν στους κάδους των σκουπιδιών φρούτα και λαχανικά, κατάλληλα για κατανάλωση, κάτι που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζεται ακόμη και με την επιβολή πρόστιμου. «Μέσα στην άνοιξη του 2017 πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του επόμενου έτους, η διοίκηση της ΚΑΘ προτίθεται με εξασφαλισμένους πόρους, να “τρέξει” το σχέδιό τους και έτσι να προχωρήσει στην κατασκευή ψυκτικών χώρων, συσκευαστηρίου, στην αγορά ενός φορτηγού και στην πρόσληψη δύο ατόμων τουλάχιστον, προκειμένου να καταναλώνονται στο μεγαλύτερό τους βαθμό, τα φρούτα και λαχανικά που σήμερα καταλήγουν στους κάδους», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης.
Ταυτόχρονα, βασικές προτεραιότητες της ΚΑΘ είναι να καταστεί ακόμη πιο εξωστρεφής, και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πιο ευρύ φάσμα προϊόντων, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας εισέλθει δυναμικά στον ρυθμό της εξέλιξής της, η επόμενη διετία θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως ανέφερε ο κ. Χαμπίδης.
Επιχειρηματικό Πάρκο Τροφίμων
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης, προωθείται με γοργούς ρυθμούς, η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Τροφίμων, προκειμένου η ΚΑΘ να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και έτσι, εκτός από τη διακίνηση των φρούτων – λαχανικών και της κρεαταγοράς, να διατίθενται τυροκομικά, κρασιά, λάδια, ακόμα και κατεψυγμένα τρόφιμα. «Τέλος 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές διαδικασίες και αρχές του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ.
Παράλληλα, στους σχεδιασμούς της ΚΑΘ εντάσσεται και η δημιουργία Πάρκου Agrologistics, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει κέντρο για το εμπόριο στα Βαλκάνια, αφού θα έχει διασύνδεση μέσω της Εγνατίας Οδού και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Με τη δημιουργία του Πάρκου Agrologistics, την επόμενη πενταετία, αφενός μεν θα πετύχουμε την αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αφετέρου δε, θα στηρίξουμε ακόμη πιο δυναμικά τον πρωτογενή τομέα, συμβαδίζοντας έτσι και με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο ίδιος.
Τονίζεται ότι η ΚΑΘ, από το 1974 είναι εγκατεστημένη σε έκταση 240 στρεμμάτων, στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στην περιοχή Μενεμένης και οι εγκαταστάσεις της καλύπτουν έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά, λειτουργούν 280 καταστήματα, εκ των οποίων τα 22 της κρεαταγοράς και οι απασχολούμενοι ημερησίως υπερβαίνουν τα 4.000 άτομα.
Κατά μέσο όρο, παραδίδονται κάθε Κυριακή 500.000 τόνοι τροφίμων από όλη την Ελλάδα (μεγάλος όγκος προέρχεται από Κρήτη και Πελοπόννησο) και διανέμονται σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ποσοστό 40% σε χώρες των Βαλκανίων, κυρίως στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.
Τα προϊόντα που διακινούνται από την ΚΑΘ πωλούνται σε τιμή του 1/3 έναντι αυτής που τα αγοράζουν οι καταναλωτές στα καταστήματα της πόλης, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμπίδης, «πάντα εξαντλούνται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα που είναι ποιοτικά και πιστοποιημένα, όπως και όλα όσα μπαίνουν στην ΚΑΘ». Για την κρεαταγορά ανέφερε, ότι δυστυχώς ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων είναι εισαγωγής. Συγκεκριμένα, το 80% μοσχαρίσιου νωπού κρέατος που διακινείται μέσω της ΚΑΘ είναι εισαγόμενο, έναντι 20% του εγχώριου, ενώ για το χοιρινό η αντιστοιχία είναι 60% – 40%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου