Οι Θεσσαλονικείς κυκλοφορούν πολύ συχνά στο κέντρο της πόλης τους, το περιορίζουν σε μια ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, αναγνωρίζουν κυρίως το Λευκό Πύργο και την πλατεία Αριστοτέλους και ζητούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα «Πώς αντιλαμβάνομαι το κέντρο της πόλης μου;» την οποία παρουσίασε ο τ. διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης καθηγητής κ. Πάνος Κοσμόπουλος, ένας από τους δύο καθηγητές του ΔΠΘ – επικεφαλής της ομάδας φοιτητών που ασχολήθηκε με αυτήν.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», έκλεισε, ουσιαστικά, έναν κύκλο τριών τομών στην σύγχρονη εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης(η πρώτη στην δεκαετία του 1970-80, η δεύτερη στην δεκαετία του 1990 και η τρίτη τώρα) και διήρκεσε από τον Ιανουάριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016. Σε αυτήν πήραν μέρος 1.028 ερωτώμενοι, ηλικίας από 17-75 ετών, διαφόρων επαγγελμάτων και διαφορετικού επιπέδου μόρφωσης, οι οποίοι κατοικούν ή εργάζονται τόσο εντός κέντρου, όσο και σε περιφερειακούς δήμους, αλλά και δήμους του υπόλοιπου νομού Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την έρευνα:
• Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς πηγαίνουν στην εργασία τους με λεωφορείο (42,96% των ερωτηθέντων), με μ.ο. διαδρομής τα 20’41’’.
• Το 44,32% πηγαίνει για ψώνια κοντά στο σπίτι του (στο κέντρο «κατεβαίνει» το 35,8%.
• Η συντριπτική πλειοψηφία (72,8%) πηγαίνει στο κέντρο για διασκέδαση.
• Οι Θεσσαλονικείς επισκέπτονται το κέντρο της πόλης τους τουλάχιστον κάθε δύο μέρες (31,6% κάθε μέρα και 32,6% σχεδόν κάθε μέρα, ενώ ένα άλλο 17,28% δυο με τρεις φορές την εβδομάδα).
• Θεωρούν «μάλλον ευχάριστη» (σε ποσοστό 61,73%) την επαφή τους με το κέντρο της πόλης και την θεωρούν την πιο σημαντική περιοχή (σε ποσοστό επίσης 61,73%).
• Η επόμενη πιο σημαντική περιοχή για τους Θεσσαλονικείς, εκτός κέντρου, είναι η Άνω Πόλη (56,39%).
• Το κέντρο είναι σημαντικό για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης επειδή διαθέτει εμπορικά καταστήματα (29,58%), χώρους ψυχαγωγίας (23,94%) και συγκεντρωμένες υπηρεσίες (22,54%).
• Οι περισσότεροι(52,2%) θεωρούν κέντρο την έκταση που περιλαμβάνεται από τις οδούς Λεωφόρος Νίκης, Αγίας Σοφίας, Εγνατίας και Βενιζέλου.
• Από τα πέντε πιο χαρακτηριστικά σημεία για τους Θεσσαλονικείς ξεχωρίζει ο Λευκός Πύργος (για την ιστορική του σημασία κι επειδή τους… αρέσει).
• Την πλατεία Αριστοτέλους την έχουν συνδέσει με τις διάφορες δραστηριότητες που γίνονται εκεί, ενώ το λιμάνι για τη συχνότητα της χρήσης του.
• Θα ξεναγούσαν έναν επισκέπτη της πόλης στον Λευκό Πύργο (16,54%), την πλατεία Αριστοτέλους (14,23%), την Καμάρα (9,62%), την Αγία Σοφία, την Παραλία (8,46%), την Άνω Πόλη ή τα Κάστρα (8,08%), τον Άγιο Δημήτριο (5,77%), το Λιμάνι (5%), την πλατεία Ναυαρίνου (4,62%), τη Ροτόντα (3,85%), τα Λαδάδικα (3,46%), την Αγορά Μοδιάνο (2,31%), την πλατεία Άθωνος, την Τσιμισκή, το κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο (1,54%), την Μητρόπολη, την ΔΕΘ, το Βυζαντινό Μουσείο (1,15%).
Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης:
1. Πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας: Επιτυχημένη 34,76%, Αποτυχημένη 37,29%, Έτσι κι έτσι 27,94%.
2. Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και κατάργηση θέσεων στάθμευσης: Επιτυχημένη 26,76%, Αποτυχημένη 33,8%, Έτσι κι έτσι 39,44%.
3. Ποδηλατόδρομοι: Επιτυχημένη 22,54%, Αποτυχημένη 35,21%, Έτσι κι έτσι 42,25%.
Στην ερώτηση ποιες παρεμβάσεις προτείνουν για το κέντρο οι κάτοικοι, το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει η δημιουργία χώρων στάθμευσης (23,32%) και η δημιουργία χώρων πρασίνου (13,16%), ενώ το 9,63% ζητά καλύτερη αστική συγκοινωνία.
«Πιστεύουμε πως η καταγραφή των απόψεων των κατοίκων που προαναφέραμε, εκτός από την όποια αξία της επανάληψης μιας έρευνας μετά από πολλά χρόνια, τόσο η συγχρονική αξιολόγηση (2015-2016) όσο και η διαχρονική (συγκριτικά με τις έρευνες 1973-74, 1990-91) μπορούν να προσφέρουν έναν χρήσιμο οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και ειδικότερα του κέντρου της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο καθηγητής Πάνος Κοσμόπουλος, που παρουσίασε την έρευνα.
Ο επικεφαλής των «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «οι “Εντάξει” επιλέξαμε τη συγκεκριμένη παρουσίαση επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει, πρωτίστως, να ακούμε τον πολίτη. Είναι ωραίο κάθε δημοτική παράταξη να έχει ένα όραμα για την πόλη την οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει. Όμως πολλές φορές, οι σχεδιασμοί στηρίζονται σε προσωπικά οράματα και πολιτικές. Κι όταν –και αν ποτέ- υλοποιηθούν, δεν εξυπηρετούν τους πολίτες, οι οποίοι άλλα περίμεναν κι άλλα είδαν. Αυτά θέλουμε να αποφύγουμε. Γι αυτό, από την πρώτη στιγμή, βάλαμε σκοπό μας να ακούμε τους ειδικούς. Γι αυτό και σήμερα, καλέσαμε κι ακούσαμε έναν ειδικό, τον καθηγητή Πάνο Κοσμόπουλο».
thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου