Ο εφιάλτης των Ρίχτερ επέστρεψε το πρωί της Κυριακής στην Κεντρική Ιταλία. Μία νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών, στις 7.40 το πρωί (τοπική ώρα), η οποία έγινε
αισθητή έως τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, ήρθε ουσιαστικά να αποτελειώσει ό,τι άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος την περασμένη Τετάρτη, στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, βρισκόταν στα 68 χλμ. νοτιοδυτικά της Περούτζια και κοντά στην πόλη Νόρτσια, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρά πλήγματα από δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη το βράδυ. Το εστιακό βάθος βρισκόταν μόλις στο 1,5 χλμ.
Πολλές πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετά κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Πρόκειται όμως για παλιά κτίρια, τα οποία είχαν ήδη καταπονηθεί από τα προηγούμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ανάμεσά τους και η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, στη Νόρτσια.
Προς το παρόν ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας ακόμη πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε ο Κούρτσιο.
Την Κυριακή το πρωί, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από την πόλη, με τους πυροσβέστες να τρέχουν στην κεντρική πλατεία προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πανικόβλητους κατοίκους, οι οποίοι ωστόσο είχαν σαφείς οδηγίες από τον προηγούμενο σεισμό να μην πλησιάσουν στα σπίτια τους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές».
Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα, ο Μάρκο Ρινάλντι, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. «Όλα έχουν καταρρεύσει. Υπάρχει παντού καπνός. Καταστροφή! Κοιμόμουν στο αυτοκίνητό μου και είδα την κόλαση», τόνισε ο Ρινάλντι.
Όπως ο Ρινάλντι, πολλοί κάτοικοι επίσης κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους, σε ξενοδοχεία ή άλλα προσωρινά καταλύματα μετά τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Αυγούστου, στην Κεντρική Ιταλία, που άφησε πίσω του 300 νεκρούς. Ο νέος ισχυρός σεισμός ωστόσο σκόρπισε ξανά πανικό σε όλη την περιφέρεια. Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.
Σύγχυση επικράτησε αρχικώς σχετικά με το μέγεθος του σεισμού, καθώς νωρίτερα το αμερικανικό ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS είχε ανακοινώσει πως ο σεισμός είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς και το εστιακό βάθος του ήταν 108 χλμ. Στη συνέχεια ωστόσο αναθεώρησε τις μετρήσεις, τοποθετώντας και αυτό το μέγεθος του σεισμού στους 6,6 βαθμούς και το εστιακό βάθος στο 1,5 χλμ. - από 108 χλμ.
Αργότερα, το ιταλικό γεωδυναμικό ινστιτούτο έδωσε ένταση σεισμού 6,1 βαθμών, αλλά αργότερα κι αυτό αναθεώρησε τη μέτρηση στους 6,5 βαθμούς.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι τη γειτονική χώρα με αλλεπάλληλες δονήσεις, με ισχυρότερη αυτή των 6,1 βαθμών, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.
Στη Ρώμη, ο νέος ισχυρός σεισμός έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς έγινε πολύ περισσότερο αισθητός και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Κλειστό παραμένει και το μετρό στην πόλη, προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ζημιές.
«Πρωτοφανής» σεισμική δραστηριότητα
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς» σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο σημερινός σεισμός, εξήγησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είναι ο τρίτος κατά σειρά «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Όπως εκτίμησε, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». «Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» έσπευσε να προσθέσει. Επισήμανε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα σ' αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές. Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.
Σεισμός έγινε αισθητός στην Κέρκυρα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών σημειώθηκε στις 23.15 στο βόρειο Ιόνιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, μεταξύ της Ερεικούσσας και των αλβανικών ακτών κι είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Κέρκυρα, κι ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της νήσου.
typosthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου