Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά, μια νέα επιστημονική μελέτη όμως που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες έρευνες του παρελθόντος.

salata
Στη σχετική δημοσίευση του περιοδικού «Frontiers in Nutrition», η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, επισημαίνει τα αποτελέσματα της επανειλημμένης αξιολόγησης ήδη δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στον εγκέφαλο. Συνολικά εξέτασαν 18 μελέτες της περιόδου 2000-2015.
sparia-mesogeiaki-diatrofi
Το συμπέρασμά τους επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση της προσοχής, της γλωσσικής ικανότητας κ.ά. Η θετική επίδρασή της στον εγκέφαλο αποδίδεται στην μείωση των εσωτερικών φλεγμονών, στην τροφοδοσία του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία, στην έμφαση στα φυτικά αντί για τα ζωικά λίπη, στη συμβολή της στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στην αύξηση των πολυφαινολών στο αίμα, στη βελτίωση του ενεργειακού μεταβολισμού μέσα στα κύτταρα, στον εμπλουτισμό των μικροβιακών κοινοτήτων του εντέρου κ.ά.
«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο, αρκεί να τηρούνται οι ανάλογες διατροφικές συνήθειες» δήλωσε ο Χάρντμαν συνιστώντας επίσης σε όλους να συνεχίσουν να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή αλλά και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους ακόμα και αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.